Sostinės gyventojai skundžiasi šiukšlių krūvomis senamiestyje: „Taip ir gyvename. Sąvartynėlis“

Prieš 11 mėnesius 87

Į LRT GIRDI kreipėsi Vilniaus senamiesčio gyventojai, nuolat kenčiantys netvarką kieme – kelios dešimtys čia esančių šiukšlių konteinerių nuolat perpildyti, nes į juos atliekas meta ir aplinkinių kavinių darbuotojai. Savivaldybė sako problemą žinanti, tačiau nieko negalinti padaryti ir rodo į Aplinkos ministeriją. Aplinkos vicemistrė sako, kad tai Vilniaus savivaldybės reikalas.

„Va toks vaizdelis... Ten ekskursija, vaikai ir čia vat čia taip atrodo sekmadienio rytas. <...> Taip ir gyvename. Savartynėlis“, – kalba vilnietė.

Tokį Vilniaus Vokiečių gatvės vaizdą nuolat mato ne tik gyventojai, bet ir čia besilankantys turistai, norintys apžiūrėti Senosios sinagogos liekanas, netoli yra paminklas Vilniaus Gaonui, kiti lankomi objektai.

Ir visa tai šalia kelių dešimčių konteinerių, kurie tušti būna vos keletą valandų išvežus atliekas. Gyventojų teigimu, šiukšlių gerokai sumažėtų, jeigu jų neneštų aplink veikiančių kavinių, kurių vien Vokiečių gatvėje yra beveik kelios dešimtys, personalas.

„Čia galima suprasti, kad visos tos dėžės – ne žmonių, o kavinių. Kavinės pusė turi, pusė neturi savo šiukšliadėžių, nežinau, kaip jie moka, bet čia baisiausias variantas. <...> Kol nepažabos kavinių, čia galima kasti, rakinti, ką nori, apdės aplinkui. Nebus čia varianto – tvarka“, – pasakoja Vilniaus senamiesčio gyventojas Algimantas Paškonis.

Vilniaus savivaldybė pripažįsta gavusi ne vieną gyventojų skundą, teigia bandanti kovoti su nuolatiniu šiukšlynu viename turistų lankomiausų Vilniaus senamiesčio kiemų, tačiau situacija nesikeičia, pasak savivaldybės, ir dėl naudotojų elgesio: gyventojai meta atliekas į patogiausią konteinerį, o kavinės nesilaiko Aplinkos ministerijos reikalavimo sudaryti sutartis su atliekas tvarkančiomis įmonėmis.

„Aš galiu sutvarkyti tą kiemą, kas susiję su mišriomis atliekomis, bendro naudojimo konteineriais, bet kas susiję su komercija – čia jau mano rankos surištos. <...> Tai pat inicijuosime raštą Aplinkos ministerijai, kad jie padarytų neeilinį patikrinimą, nes įmonės privalo tvarkyti tas atliekas“, – teigia Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus atstovas Romualdas Ambraška.

„Deja, situacija dabar netenkina nei savivaldybės, nei gyventojų ir laimi tos kavinės, kurios nesudaro sutarčių ir taip taupo savo pinigus. Sprendimas griežtinti tokių įmonių veiklos kontrolę ir žiūrėti Aplinkos ministerijos institucijoms žiūrėti, ar visi sudarę sutartis, o kol kontrolės stokojama, situacija yra tokia, kokia yra“, – nurodo savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio vedėja Eglė Bernotavičienė.

Aplinkos ministerija atsakomybės irgi kratosi – sako, kad šiukšlių tvarkymą užtikrinti turi pati savivaldybė, nes kiekvienas vartotojas už tai moka rinkliavą ir turi gauti paslaugą.

„Komunalinių atliekų taisyklių priežiūrą ir kontrolę vykdo savivaldybė ir prižiūrėti, kas kuo naudojasi ir ar naudojasi tinkamai, – savivaldybių prievolė“, – komentuoja Aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.

Savivaldybė žada, kad šio kiemo šiukšlynas išnyks, kai bus rekonstruota Vokiečių gatvė ir ten įrengtos požeminės atliekų surinkimo aikštelės, o kaip laikiną sprendimo būdą vasaros pradžioje statys rakinamas saugyklas, kurios bus priskirtos konkrečiam vartotojui.

Skaityti visą pranešimą