Sodų bendrijos gyventojai Klaipėdos rajone kenčia dėl nepravažiuojamo kelio: čia lūžta net autobusai

Prieš 1 metus 58

Klaipėdos rajono gyventojai antrus metus pagalbos dėl prastos žvyrkelio būklės kreipiasi į LRT GIRDI. Į sodų bendriją nebenori sukti autobusai – pasak vežėjų, laužoma technika. Žmonės patys surinko 50 tūkst. eurų asfaltui, bet ir toliau važinėja per duobes. 

Pasiekti namus, esančius Klaipėdos rajone, Kiškėnuose, – ne tik kantrybės išbandymas, bet ir automobilių laužymas.

„Labai stipriai duobėtas kelias, žinokit, aš su savo mašina čia tikrai nevažinėčiau“, – LRT TELEVIZIJAI sako apylinkės gyventojas.

„Apskritai čia važiuoti praktiškai neįmanoma“, – sakė kitas vyras.

Paklaustas, ką mano apie čia važiuoti atsisakančius autobusus, jis atsakė: „Protingai daro.“

Sodų bendrijoje, pasak pirmininko, gyvena apie 300 žmonių. Nemažai jaunų šeimų, kasdien vežančių vaikus į ugdymo įstaigas, vykstančių į darbus. Sodai puikiai žinomi ir viešojo transporto vairuotojams: pernai jie keletą dienų čia net nesuko, nes vieną apgadintą autobusą teko pakeisti.

„Jeigu nebus imtasi prevencinių priemonių, kad tvarkytų tą žvyrkelį, tai anonsuosime blogą žinią, kad mes ten nevažiuosime, nes tiesiog vežėjas atsisako laužyti transporto priemonę“, – tvirtino
„Klaipėdos keleivinio transporto“ direktorius Andrius Samuilovas.

Kai tinkamas oras, kelias greideriuojamas, bet po kiekvieno lietaus, snygio tampa vėl neįveikiamas. Gyventojai patys rinko pinigus asfaltuoti daugiausia išbandymų keliantį kilometrą.

„Yra sudėti pinigai, juk žada jau. Prisidėjome ir mes su dukra. Labai čia negalėjome pravažiuoti, dabar trys dienos tiesiog „ant vietos“, – sakė kalbinta gyventoja.

Sodininkų bendrijos valdybos pirmininkas sako, kad pinigai – jau savivaldybės sąskaitoje, tik užtruko ieškoti projektuotojų.

„Šitą kelią mes asfaltuosime su programa 50/50. 50 proc. mes, 50 proc. savivaldybė prisidės. <...> Savivaldybei sumokėję 53 tūkst. <...> po sutarties pasirašymo, esame pasirašę sutartį su projektuotojais, kurie balandžio mėnesį turėtų priduoti projektą mums“, – sakė Sodininkų bendrijos „Tolupis“ valdybos pirmininkas Nikolajus Gorčiakovas.

Pasak pirmininko, projektą perdavus savivaldybei, ji ir ieškos rangovų, tikimasi, kad dar šiemet kelias bus asfaltuotas. Tokių sodų bendrijų visoje šalyje – daugybė. Keliai jose – pačių gyventojų galvos skausmas.

„Vidų mes pasipilame savo jėgomis. Tolupio gatvėje, kuri eina ištisai sodų 3 km, mes jau apie 3 kartus pylėme žvyrą, pirkome, po 6 tūkst. eurų mokėjome. Po 30 mašinų žvyro išpilame“, – pasakojo N. Gorčiakovas.

Vien Klaipėdos rajone dar likę neišasfaltuota beveik 800 kilometrų kelių. Pernai pavyko išasfaltuoti vos 12 kilometrų.

Skaityti visą pranešimą