Smūgis „Džerkinių“ grupuotei iš Kauno: tonomis vežė narkotikus į ES, lyderiams gresia įkalinimas ir iki gyvos galvos

Prieš 1 metus 64

Policija sutriuškino tarptautiniu mastu veikusį ginkluotą susivienijimą –  Lietuvos pareigūnai teigia atlikę vieną didžiausių pastarojo meto tarptautinių operacijų.

Lietuvos policija ir prokuratūra operacijos rezultatus pristatys penktadienį Vilniuje, Policijos departamente.

„Operacijos metu buvo suduotas galutinis ir stipriausias smūgis labai aukšto pavojingumo nusikalstamam susivienijimui, kuris savo šaknis kelia iš Kauno, pavadinimu „Džerkiniai“. Sulaikyta 13 asmenų, iš jų 7 – sulaikyti Lietuvoje, visi kiti – kitose ES valstybėse“, – sako policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas.

Anot jo, vienas šios grupuotės tikslų – narkotikų kontrabanda ES ir už jos ribų.

Operacija truko ilgą laiką, pareigūnų teigimu, per visą laiką išimta daugiau nei 13 tonų įvairių narkotinių medžiagų, atliktos 36 kratos, rasti ginklai, pinigai.

„Įtariamieji, kurie sulaikyti ES, bus sugrąžinti į Lietuvą“, – sakė policijos atstovas.

„Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas praeitais metais. <...> Įstatymas numato griežtą atsakomybę, lyderiams ir organizatoriams gresia nuo 10 iki 20 metų, taip pat numatoma atsakomybė gali siekti ir iki gyvos galvos“, – teigia Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis.

Jo teigimu ,narkotikai buvo vežami labai dideliais kiekiais, dėl to atsakomybė taip pat siekia nuo 10 iki 15 metų.

Pasak prokuroro, grupuotė – „gana brandi“, amžiaus vidurkis apie 45 metus.

Europolo direktorės Catherine de Bolle teigimu, grupuotė daugiausiai užsiėmė kokaino, hašišo, kanapių bei metanfetamino kontrobanda.

Grupuotė buvo užmezgusi tarptautinius tinklus, veikė ne vienoje valstybėje, naudojo šifruotas komunikacijos priemones.

„Šis nusikalstamas susivienijimas įvykdė daugiau nei 30 tonų narkotikų kontrabandą į ir iš ES šalių. Didmeninė jų kaina juodojoje rinkoje siekia iki 40 mln. eurų“, – sakė tyrėjai.

Pareigūnų teigimu, ši operacija – žinutė, kad net ir besislapstydami bet kokiose šalyse, vieną dieną teisėsaugos pajėgos pasibels į jūsų duris.

„Tarptautinį nusikalstamą tyrimą sudarė įvairių šalių organizuotos grupės, kurios vykdydamos narkotikų kontrabanda pasauliniu mastu tarpusavyje bendradarbiavo, kolaboravo savo veiksmus <...> Veikė trijose kontinentuose – Europa, Pietų Amerika, Australija“, – sakė vienas tyrėjų atstovų.

Jis papildė, kad sulaikyti ne tik lietuviai, bet ir kitų šalių piliečiai, tarp jų ir ne ES šalių.

Pareigūnai kol kas nedetalizavo ir sulaikytų asmenų pavardžių, taip siekiama nepakenkti tik prasidėjusiam tyrimui.

„Džerkinių“ nusikalstamas susivienijimas, pareigūnų duomenimis, veikė nuo 2014 metų, dalies gaujos narių atžvilgiu jau buvo atliekami tyrimai ir Lietuvoje ir užsienio valstybėse.

„Ne tik lietuviai. Tarptautinį nusikalstamą tinklą ir jo branduolį sudarė Lietuvos, Vokietijos ir Čekijos piliečiai“, – sakė Lietuvos kriminalistų atstovas.

Skaityti visą pranešimą