Skaistė apie antiinfliacines priemones: išmokos augs nuo birželio, nuo liepos – kompensacijos dujoms ir elektrai

Prieš 2 metus 307

Lietuvos finansų ministrė Gintarė Skaistė LRT RADIJUI sako, kad jei Vyriausybė nieko nedarytų ir nesiimtų jokių sprendimų, elektros kainos augtų 2 kartus, o dujų kainos – 2,5 karo. Pasak jos, šalies gyventojams nuo birželio kils pensijos bei įvairios išmokos, o nuo liepos – didės kompensacijos už dujas bei elektrą.

Vyriausybė teikia Seimui patikslintą šių metų biudžetą, kuriuo augant kainoms, siekiama išlaikyti gyventojų perkamąją galią, taip pat skiriami pinigai pabėgėliams iš Ukrainos, stiprinamas Lietuvos saugumas ir energetinė nepriklausomybė.

Paklausta, kodėl Lietuvoje yra didžiausia infliacija visoje Europos Sąjungoje (ES), finansų ministrė G. Skaistė sako, kad reikia atsižvelgti į pačios „infliacijos kompoziciją ir kaip ji yra apskaičiuojama“.

„Žiūrint į Lietuvos infliaciją, turbūt didžiausias skirtumas nuo Vakarų valstybių yra tai, kad didžiausią sudedamąją dalį čia sudaro energijos ir maisto kainos, – sako G. Skaistė. – Šių dedamųjų kainos pastaruoju metu yra linkusios augti labiau, nei visų kitų. Didžiąja dalimi tai vyksta dėl sąmoningo Rusijos veikimo, ribojant tiekimą į Vakarų Europos valstybes. Dėl to kainos yra išaugusios labai stipriai.“

Maisto kainos auga ir dėl sankcijų trąšoms, dėmesį atkreipia ministrė. „Taip pat Ukraina ir Rusija yra didžiausios grūdų tiekėjos visam pasauliui. Taigi, natūralu, jog tai taip pat veikia kainas“, – teigia G. Skaistė.

Pašnekovė taip pat įvardija paslaugų kainų augimą. Pasak jos, paslaugų infliaciją stipriai veikia darbo užmokesčio augimas, kuris Lietuvoje yra sparčiausias visoje Europoje.

„Didžiąja dalimi tai lemia ir minimalios mėnesinės algos nustatymas, kuris Lietuvoje auga pakankamai sparčiai. Pakankamai stipriai auga ir vidutinis darbo užmokestis. Visi šie veiksniai, susidėję į vieną, ir lemia, kad infliacija tikrai kelia rūpestį. Ji (infliacija – LRT.lt) tikrai yra didelė ir išliks didelė artimiausiu metu“, – reziumuoja G. Skaistė.

Finansų ministrė tikina, kad biudžeto korekcijas šalies gyventojai tiesiogiai pajus jau pirmąjį vasaros mėnesį. „Pensijos ir kitos išmokos augtų nuo birželio 1 dienos. Stengiamės, kad visos išmokos būtų ne mažesnės, nei 15 proc., palyginti su praėjusiais metais, – tam, kad aplenktų infliacijos augimą ir perkamoji galia nenukentėtų, – sako ministrė. – Pavyzdžiui, neapmokestintas pajamų dydis yra keičiamas atbuline data nuo metų pradžios, nes dalis žmonių tą mokestį moka už visus metus.“

Vyriausybė, pasak G. Skaistės, imsis mažinti ir išlaidų energetikai naštą gyventojams. Anot jos, yra parengti sprendimai dėl dalies dujų ir elektros kainų kompensavimo.

„Tai šie sprendimai gyventojus palies nuo liepos 1-sios. Kainos dujoms ir elektrai yra nustatomos pusmečiams. Tai pirmam pusmečiui kainos reguliuotojo jau yra nustatytos, o antram pusmečiui, jei Vyriausybė nieko nedarytų ir nesiimtų jokių sprendimų, elektros kainos augtų 2 kartus, o dujų kainos – 2,5 karo. Taigi nuspręsta, kad dalį to augimo gyventojams kompensuos valstybė. Nuspręsta leisti kainai augti protingu dydžiu, kad tai dar būtų pakeliama gyventojams, o likusią dalį kompensuoti iš nacionalinio biudžeto“, – sako finansų ministrė G. Skaistė.

Parengė Vismantas Žuklevičius.

Skaityti visą pranešimą