Sinoptikė Ralienė: monotoniškai pilkus orus kitos savaitės viduryje keis saulė, spustels 10 laipsnių šaltukas

Prieš 1 metus 64

Artimiausiomis dienomis sniego bus vis daugiau, skelbia Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT). Tarnybos direktoriaus pavaduotoja Vida Ralienė LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ sako, kad paskutinė lapkričio savaitė išliks žvarbi ir žiemiška, o sniego, bent jau rytiniai šalies rajonai bei rytinis Žemaičių aukštumos regionas tikrai nepritrūks. Pilkus ir apniukusius orus kitos svaitės antroje pusėje keis saulėti, tačiau žymiai žiemiškesni orai.

Sinoptikė ramina, kad didesnių šalčių artimiausią savaitę tikrai nesulauksime, tačiau, anot jos, ir toliau tęsis pilkų dienų maratonas – saulę slėps žemų debesų šydas. „Jei jau bus apsiniaukę, tai ir kritulių sulauksime. O jų iškris beveik kasdien ir beveik visoje šalyje. Vyraus sniegas“, – trumpai monotoniškų orų savaitę pristato V. Ralienė.

Artimiausią, penktadienio, naktį daug kur numatomi krituliai, daugiausia sniegas. Vietomis prognozuojama silpna lijundra, formuosis plikledis, eismo sąlygas gadins tirštas rūkas. Pūs šiaurės rytų, rytų, 3–8 m/s, vėjas. Žemiausia oro temperatūra svyruos nuo 1 iki 5 laipsnių šalčio. Dieną daug kur numatomi nedideli krituliai, vyraus sniegas. Vietomis prognozuojama silpna lijundra, neišvengsime ir plikledžio bei rūko. Pūs rytinių krypčių, 3–8 m/s, vėjas. Aukščiausia oro temperatūra kils nuo 2 laipsnių šalčio iki 1 laipsnio šilumos. „Ryte apšarmos ne tik medžiai, bet ir automobilių langai“, – vairuotojus įspėja sinoptikė.

Vietomis krituliai, daugiausia sniegas, prognozuojami ir šeštadienį. Daugelyje rajonų formuosis plikledis, o laukais nusidrieks rūkas. Pūs šiaurės rytų, šiaurės krypties, 2–7 m/s, vėjas. Naktį oro temperatūra kris nuo 4 laipsnių šalčio rytiniuose šalies rajonuose iki 1 laipsnio šilumos pajūryje ir Kuršių nerijoje. Dieną termometrų stulpeliai sukiosis apie 0 laipsnių ribą – nuo 2 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos. „Dieną beveik visoje šalyje pasnyguriuos. Didesnis sniego kiekis prognozuojamas Aukštaitijos šiaurės rytinėje dalyje. Dieną oro temperatūra sukinėsis apie 0 laipsnių. O jei yra tokia oro temperatūra ir turime sniego, tai reikia atminti, kad minant tą sniegą, jis darosi suplūktas ir kelio danga pasidengia tokia plona vandens plėvele, – sako LHMT direktoriaus pavaduotoja. – Reiktų pasisaugoti slidaus kelio tiek pėstiesiems, tiek ir vairuotojams.“

Sekmadienio naktį daug kur, dieną vietomis numatomi nedideli krituliai, vyraus sniegas. Kai kur susiformuos plikledis, galima silpna lijundra. Pūs silpnas vėjas. Oro temperatūra naktį svyruos nuo 0 laipsnių iki 5 laipsnių šalčio. Tik Kuršių nerijoje oras naktį nekris žemiau 0 laipsnių padalos ir laikysis ties 2 laipsnių šilumos riba. Dieną oras Lietuvoje šils nuo 2 laipsnių šalčio rytiniuose rajonuose iki 3 laipsnių šilumos pajūryje ir Kuršių nerijoje. „Bus dar viena apniukusi diena. Kai kur lengvai pasnyguriuos. Vėjas pūs iš pietryčių, o tai reiškia, kad didesnių kritulių, atnešamų nuo Baltijos, nesulauksime“, – paskutinės šios savaitės dienos orus komentuoja V. Ralienė.

Pirmadienio naktį didesnėje šalies dalyje, dieną kai kur prognozuojami nedideli krituliai, daugiausia iškris sniegas. Vietomis numatomas ir plikledžio formavimasis. Vėjas naktį silpnas, dieną rytų, pietryčių, 3–8 m/s. Naktį kandžiosis 1–6 laipsnių šaltukas, o dieną termometrai ir vėl sukiosis apie 0 laipsnių ribą – nuo 2 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos. „Pirmadienis didesnių orų pasikeitimų į mūsų šalį neatneš. Sniego didesnę tikimybę sulaukti turi rytiniai šalies rajonai aplink Vilnių, – prognozuoja sinoptikė. – Yra šansų, kad storus debesų klodus vakariniuose rajonuose pavyks pramušti ir labai trumpai pasirodys saulė.“

Antradienio naktį vietomis prognozuojami nedideli krituliai, kaip jau įprasta – vyraus sniegas. Diena numatoma be žymesnių kritulių. Kai kur formuosis plikledis. Vėjas pietryčių, rytų, naktį 3–8 m/s, dieną 5–10 m/s. Oro temperatūra naktį svyruos nuo 7 laipsnių šalčio Rytų Aukštaitijoje iki 2 laipsnių šalčio pajūryje ir Kuršių nerijoje. Dieną neigiama oro temperatūra išsilaikys šiauriniuose ir rytiniuose šalies rajonuose – iki 2 laipsnių šalčio. Kuo arčiau jūros, tuo bus šilčiau – aukščiausia oro temperatūra sieks 2 laipsnius šilumos. „Pūs žvarbus vėjas, kuris sulaikys kritulių debesis, ateinančius nuo Švedijos. Dėl žvarbaus vėjo jutiminė temperatūra paryčiais bus žemesnė, nei kad rodys termometro stulpeliai“, – įspėja sinoptikė.

Trečiadienis bus tokia anticiklono iš Rytų ir ciklono iš Vakarų stumdymosi aikštelės diena, sako pašnekovė. „Kuris kurį įveiks? Greičiausiai trečiadienio naktį anticiklonas išstums ciklono debesis atgal į Baltijos jūrą. Kritulių klius pajūriui ir Žemaitijai. Oro temperatūra svyruos nuo 2 iki 7 laipsnių šalčio. Trečiadienio dieną šalyje turėtų galutinai įsitvirtinti šaltesnio oro anticiklonas, o tai reiškia, kad dienos oro temperatūra nebus šiltesnė už nakties. Paskutinė rudens diena atneš gan šaltus ir žiemiškus orus, – sako V. Ralienė. – Dieną termometro stulpeliai rodys nuo 5 laipsnių šalčio iki 0 laipsnių. Pradžiuginti turėtų išlįsianti saulė.“

Pirmosios žiemos dienos, ketvirtadienis ir penktadienis, turėtų būti šaltos. „Naktimis paspaus 5-10 laipsnių šaltis. Šiaurės rytiniame šalies pakraštyje bus ir daugiau laipsnių šalčio. Vakariniuose rajonuose bus laipsniu kitu šilčiau. Gera žinia ta, kad galų gale drąsiau pasirodys saulė“, – optimistiškai savaitės orų prognozę užbaigia sinoptikė, LHMT direktoriaus pavaduotoja V. Ralienė.

Daugiau – specialioje LRT.lt orų skiltyje.

Savaitės orų prognozę su V. Raliene stebėkite ir LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ mediatekos įraše.

Parengė Vismantas Žuklevičius.

Skaityti visą pranešimą