Šimonytė Miunchene susitiko su Pelosi: dėkojo už asmeninį indėlį į Lietuvos ir regiono saugumo stiprinimą

Prieš 1 metus 56

Miuncheno saugumo konferencijoje dalyvaujanti premjerė Ingrida Šimonytė susitiko su JAV Atstovų Rūmų nare Nancy Pelosi, kuriai padėkojo už asmeninį indėlį į Lietuvos ir regiono saugumo stiprinimą ir JAV lyderystę remiant Ukrainą. Anot Vyriausybės pranešimo, vykusiame susitikime aptartas transatlantinio saugumo stiprinimas, autokratijų iššūkis demokratijoms ir taisyklėmis paremtai pasaulio tvarkai, Rusijos karas Ukrainoje ir parama Ukrainai.

„Jungtinių Valstijų vaidmuo sustiprinant mūsų šalies ir regiono saugumą yra ypatingai didelis ir labai vertiname Jūsų asmeninį ilgametį indėlį šioje srityje. Šiandien Vakarų vienybė ir JAV lyderystė Ukrainos rėmėjų gretose sulaiko Rusijos agresiją nuo plitimo gilyn į Europą. Todėl labai svarbu, kad karinė parama Ukrainai būtų spartinama ir didinama, nes tik Ukrainos pergalė leis atkurti tvarią taiką Europoje ir atgrasys agresorius nuo kėsinimosi į taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką“, – po susitikimo išplatintame pranešime cituojama I. Šimonytė.

Pasak jos, JAV ir kitų NATO sąjungininkų pajėgų buvimas Baltijos šalyse yra esminis regiono saugumo elementas, sutvirtinantis kolektyvinės gynybos įsipareigojimus ir užtikrinantis patikimą atgrasymą. Tokią nuostata premjerė pažymėjo ir vykusio susitikimo su N. Pelosi metu.

Susitikime taip pat akcentuota bendradarbiavimo su demokratiniais partneriais Azijos ir Ramiojo vandenyno regione svarba, demokratijų solidarumas sergint bendromis taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką autokratijų iššūkio akivaizdoje.

Šią savaitę premjerė, prezidentas, krašto apsaugos bei užsienio reikalų ministrai dalyvavo Miuncheno saugumo konferencijoje. Miuncheno saugumo konferencija – didžiausia kasmetinė saugumo konferencija, kurioje dalyvauja pasaulio valstybių vadovai, akademinio ir verslo pasaulio atstovai. Šių metų konferencija rengiama 59-ąjį kartą.

Skaityti visą pranešimą