Šimonytė: išgelbėti Rusijos piliečius nuo mobilizacijos nėra nei Lietuvos, nei kitų valstybių pareiga

Prieš 1 metus 72

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad Lietuva ir kitos šalys neturi nuo mobilizacijos gelbėti visų Rusijos piliečių, o įsileisti humanitariniais pagrindais tuos rusus, kurie dar neseniai karui pritarė, nebūtų tinkama.

Kad šalyje skelbiama dalinė mobilizacija, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė trečiadienį. Tokią žinią palydėjo klausimai apie tai, ar Lietuva bei kitos šalys įsileistų nuo mobilizacijos bėgančius ir prieglobsčio ieškančius rusus.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad Lietuva ir kitos šalys neturėtų tapti nuo mobilizacijos bėgančių rusų gelbėtojomis.

„Karas prasidėjo 2014 metais, o ši invazija prasidėjo vasario 24 dieną. Buvo nemažai laiko žmonėms apsispręsti, kokia yra jų pozicija šito karo atžvilgiu.

Man nebūtų suprantama tokia situacija, kai mes žmones į Lietuvą humanitariniais pagrindais įsileidžiame tik dėl to, kad karas jiems buvo ok, kai mate jį per televizorių sėdėdamas ant sofos, bet pasidarė ne ok, kada tavo Vyriausybė ir tavo Šoigu tave pakvietė į kariuomenę ir pasiūlė tame kare sudalyvauti savo fiziniu kūnu“, – kalbėjo premjerė.

Anot I. Šimonytės, kiekvienas žmogus turi būti vertinamas pagal savo nuopelnus, jam kylančias rizikas ir poziciją, kuri, būtų gerai, kad būtų nuosekli. Ji kalbėjo, kad nei Lietuva, nei bet kuri kita šalis neturi gelbėti visų Rusijos piliečių nuo mobilizacijos.

Skaityti visą pranešimą