Šimonytė apie perspėjimus, kad Rusija sukels migrantų antplūdį: tarp Kremliaus „vadovėlinių“ temų – kibernetinės atakos, nelegali migracija

Prieš 2 metus 205

Domantė Platūkytė, LRT.lt2022.04.13 15:10

Pasieniečių vadui perspėjus, kad Rusija gali sukelti neteisėtų migrantų antplūdį rytinėse Europos Sąjungos šalyse, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Lietuva vertina įvairių hibridinių priemonių tikimybę, kurių Rusija gali imtis viena ar kartu su Baltarusijos pagalba.

Portalas LRT.lt primena, kad Lietuvos pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas trečiadienį sakė, kad keršydama už sankcijas dėl invazijos į Ukrainą Rusija gali sukelti neteisėtų migrantų antplūdį rytinėse Europos Sąjungos ES šalyse.

Pasak premjerės, „tai, kas yra nustatyta sprendimuose dėl nepaprastosios padėties, iš esmės šią riziką ir vertina“.

„Nuo pat šio epizodo vasario mėnesio pabaigos karinės invazijos pradžios sakiau, kad, vertindami Lietuvos saugumo situaciją, mes pirmiausiai vertiname tikimybę įvairių hibridinių priemonių, kurių gali imtis Rusija atskirai ar kartu su Baltarusija“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Premjerės teigimu, tarp Kremliaus „vadovėlinių“ temų – ir kibernetinės atakos, įvairūs bandymai kurti žalą, pavyzdžiui, IT infrastruktūrai. Tam naudojama ir nelegali migracija, kuri jau buvo Aliaksandro Lukašenkos išbandyta praėjusių metų viduryje ir iš esmės iki šiol nepasibaigusi, sakė ministrė pirmininkė.

Pasak I. Šimonytės, tokias metodikas režimas naudoja bandydamas sukurti spaudimą šalims, kurios reikliai vertina ir kritikuoja, turi savo labai griežtą nuomonę dėl tų veiksmų, kurie ne tik dabar atliekami, bet buvo režimų atliekami ir pastaruosius dešimtmečius.

„Priemonių ta kryptimi ėmėmės nemažai nuo praėjusių metų vidurio, tai ir išorės sienos stiprinimas, institucijų pasirengimas dirbti nuolatinės ekstremalios situacijos sąlygomis“, – tvirtino I. Šimonytė.

Kalbėdama apie Lietuvoje esančių nereguliarių migrantų integraciją, premjerė sakė, kad didžioji dalis tų žmonių, kurie turi galimybę judėti laisviau, visais būdais bando išvykti iš Lietuvos ir integruotis kažkur kitur.

„Bet manau, kad patirties integruoti iš kitų šalių atvykusius žmonės tikrai mūsų institucijoms netrūksta – kad tik būtų noro integruotis“, – pažymėjo ministrė pirmininkė.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą