Šimonytė apie nesutarimus su partneriais: jei pradedi taikyti „dantis už dantį“ principą koalicijoje, tai kokia ta koalicija?

Prieš 1 metus 73

Po konservatorių prezidiumo sprendimo, kad Laisvės partija sulaužė pasitikėjimą, premjerė Ingrida Šimonytė patikino, kad Laisvės partijos pirmininke, ekonomikos ir inovaciju ministre Aušrine Armonaite toliau pasitiki. Ministrė pirmininkė, komentuodama nesutarimus koalicijoje, teigė, kad „atsitiko kaip atsitiko“.

Konservatorių prezidiumas trečiadienį nutarė, kad mažieji koalicijos partneriai „laisviečiai“ sulaužė koalicijos sutartį ir pažeidė konservatorių pasitikėjimą jais. Visgi jokių veiksmų imtis Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) dėl to nežadėjo.

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė, kad situacija nėra smagi, bet neatrodė, kad ministrė pirmininkė dėl to itin išgyventų.

„Tikrai nėra smagi situacija. Bent jau man atrodė, kad mes susitarėme dėl kompromiso, bet nesusitarėme iki galo. Atsitiko kaip atsitiko. Bet aš jau sakiau, kad toliau diskutuosime dėl tolesnio darbo koalicijos formatuose. Nieko daugiau pasakyti negaliu“, – sakė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė kalbėjo, kad biudžeto rengimo procese koalicijos partneriai kalbėjosi kone kas antrą dieną, todėl mažųjų partnerių priekaištus, kad trūksta pokalbių koalicijos rėmuose, vadino „pusiau tuščios, pusiau pilnos stiklinės sindromu“.

Ji pabrėžė, kad bendrardabiavimo principų koalicijoje buvo laikomasi. Premjerė taip pat teigė, kad konservatoriai nesilaiko „danties už dantį principo“ ir neketina kerštaudami blokuoti Laisvės partijai svarbių projektų.

„Jei pradedi taikyti „dantis už dantį“ principą koalicijoje, tai kokia yra koalicija?“ – sakė premjerė.

Laisvės partijos, kuri, anot konservatorių, sulaužė pasitikėjimą, pirmininkė Aušrinė Armonaitė yra viena iš I. Šimonytės vadovaujamo ministrų kabineto narių. Premjerė patikino, kad ekonomikos ir inovacijų ministre ir toliau pasitiki.

„Jeigu iš vieno atskiro balsavimo darytume tokias dangaus griovimo išvadas, tai turbūt apskritai būtų neįmanoma jokiai koalicijai egzistuoti ir dirbti.

Man yra nesmagu ir tai sakiau jau antradienį, todėl, kad Vyriausybėje pastabų iš ministrės dėl siūlomo kompromiso nebuvo. Jeigu tas kompromisas netiko, būtų buvę geriau, jei apie tai būtume pasikalbėję Vyriausybėje. Bet dabar tai jau yra vakarykščiai barščiai“, – komentavo ministrė pirmininkė.

Skaityti visą pranešimą