Šimašius ragina susilaikyti nuo kapinių lankymo gegužės 9-ąją: kviečiu rimties, mažiausiai norėtųsi pasistumdymų ir konfliktų

Prieš 2 metus 173

Nors Vilniuje dar negriuvo nė vienas paminklas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia – atėjo metas kalbėti apie Antakalnio kapinėse esantį skulptūrų ansamblį ir jį ketinama nukelti, vos tik bus gauti visi leidimai. Meras teigia raginantis susilaikyti nuo kapinių lankymo gegužės 9-ą dieną.

Antakalnio memorialo kapinėse greičiausiai neliks?

„Gegužės 9-oji kaip žinia yra išrasta Sovietų Sąjungos, propagandinė diena ir minima visiškai kitais tikslais. Aišku, dalis žmonių galbūt pasigenda informacijos apie gegužės 8-ąją, apie tai, ką švenčia Vakarų pasaulis. <..> Mes iš savo pusės, tikrai nedarysime jokių kliūčių ateiti močiutėms ar ne tik joms su gvazdikais į kapines, nebus jokių uždarinėjimų. Tiesa, bus pateikta informacija prie kapinių, kad, deja, tai, kas vyko Antrojo pasaulinio karo metu, panašūs dalykai Ukrainoje vyksta ir dabar“, – pastebėjo sostinės meras.

Anot mero, informacija bus pateikta prie kapinių, niekas į Antakalnio kapinių teritoriją su žinutėmis nesibraus.

„Dabar vienintelis atvejis, kuris kelia klaustukų – Antakalnio memorialas. Sovietai karius ne tik palaidodavo, bet ir išnaudodavo propagandai, nes ant kitų karių kapų mes nerandame propagandinių dalykų, o čia padarytas didžiulis memorialas, kuris yra propagandinis. <...> Kreipėmės į KPD, kad būtų teisiškai atskirtas memorialas nuo antkapių. Tai yra užgrobta kapinių teritorija ir ten pastatytas memorialas. Norime, kad objektai būtų atskirti, o tada inicijuosiu, kad jie būtų nukelti“, – sako meras.

Ragina susilaikyti nuo kapinių lankymo gegužės 9-ąją: tai būtų pylimas vandens ant malūno, kuris Lietuvai yra žalingas

R. Šimašiaus teigimu, gegužės 8-ąją į kapines galima eiti pagerbti Antrojo pasaulinio karo aukas, tiesa, meras kviečia pirmadienį susilaikyti nuo kapų lankymo.

„Nei sovietinius dalykus šlovinti, nei protestuoti prieš šlovinančius, nes tai būtų pylimas vandens ant malūno, kuris Lietuvai yra žalingas<...> Gegužės 9-oji yra ne ta diena, kai reikia keliauti į Antakalnio kapines“, – ragino R. Šimašius.

Vilniaus vadovas pabrėžia, kad paminklų nukėlimas bus kiek įmanoma labiau civilizuotas, jokių buldozerių į kapines neplanuojama siųsti.

Meras neprognozavo, kiek gali susirinkti žmonių gegužės 9-ąją į Antakalnio kapines, bet pastebi, kad kiekvienais metais jų skaičiai pastebimai mažėja.

„Aš sekdavai situaciją, kiek ateina tų žmonių, tai jų atvykdavo vis mažiau metai iš metų. Manau, kad šiemet tų, kurie norės ateiti bus dar gerokai mažiau, bet norėtųsi, kad tai neišvirstų į protestuotojus ir prieš juos protestuojančius. <..> Tiesiog visus kviečiu rimties ir susikaupimo. Mes pateiksime informacinę medžiagą, kiek tai tinka kapinių formate“, – pridūrė sostinės vadovas.

Mero žiniomis, kol kas savivaldybė nėra gavusi jokių prašymų surengti vienokio ar kitokio pobūdžio renginius gegužės 9-osios dienos proga.

LRT.lt primena, kad paminklai – ne vieninteliai Vilniaus objektai, sukėlę klausimų karo kontekste. Neseniai pasigirdo ir buvo atmestas pasiūlymas atsisakyti Rusų gatvės pavadinimo. Tokį prašymą svarstė ir atmetė savivaldybės istorinės atminties komisija.

Pasak komisijos vadovo Gedimino Jauniaus, pasiūlymų keisti objektų pavadinimus šiandien gyventojai pateikia dažniau, tačiau anaiptol ne visi jie yra tenkinami.

„Komisija taip pat yra gavusi prašymų dėl Sofijos Kovalevskajos, Aleksandro Puškino mokyklų pavadinimų keitimo. Tačiau pastarieji kreipimaisi stokoja arba argumentų, arba suinteresuotos bendruomenės aiškios pozicijos, todėl kol kas iš esmės nėra svarstomi“, – sakė jis.

G. Jaunius atskleidė, kad komisija nesvarstė ir Antakalnio kapinių memorialų likimo, ten planuojama daugiau informacinių lentelių, paaiškinančių vietos istoriją.

„Komisija šiuo klausimu dar nediskutavo. Komisija buvo supažindinta ir paprašyta pareikšti savo nuomones dėl planuojamos įrengti informacinės lentelės trimis kalbomis teksto, jį planuojama paskelbti Antakalnio kapinėse prie įėjimo į sovietinių kapų dalį“, – sakė komisijos pirmininkas.

Skaityti visą pranešimą