Šimašius imasi Antakalnio kapinėse esančio „baiboko“: gavus leidimus žada – sovietiniai paminklai galės keliauti į Grūto parką

Prieš 2 metus 176

Nors Vilniuje dar negriuvo nė vienas paminklas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia – atėjo metas kalbėti apie Antakalnio kapinėse esantį skulptūrų ansamblį.

„Inventorizavome, ką turime, radome vienintelį akis rėžiantį sovietinį baiboką – Antakalnio kapinėse esančioje sovietinių kapų dalyje stovi šešios granitinės skulptūros, viena iš jų dar ir su šautuvėliu“, – rašo meras.

Jo teigimu, savivaldybės atstovai pasitikrino – kol kas šis skulptūrų ansamblis Lietuvoje saugomas kaip kultūros paveldas kartu su greta esančiais kapais sovietų kariams.

„Kapų antkapių, žinoma, neliesime, tačiau skulptūrų ansamblio pašalinimą inicijuosiu – po jomis niekas nepalaidotas, o sovietų įprotis kapines paversti ideologijos stabų memorialais yra atgrasus“, – teigia sostinė meras.

Anot R. Šimašiaus, dėl to jau kreiptasi į Kultūros paveldo departamentą. Jei leidimas bus gautas, tuomet, mero teigimu, Grūto parkas galės pasipildyti šešiomis naujomis sovietinėmis granitinėmis skulptūromis.

„Paskutinėmis iš Vilniaus“, – teigia politikas.

„Beje, jei apsilankysite Antakalnio kapinių sovietinių kapų dalyje, pasijusite tarsi alternatyvioje realybėje - okupantų kariai ten vadinami didvyriais ir partizanais. Įprasta daugelio šalių praktika - tokių antkapių neliesti. Neliesime ir mes, bet tam, kad istorinis vaizdas būtų objektyvus, kaip tik dabar įrenginėjame informacinį stendą, kuris ir vilniečiams, ir turistams leis suprasti, kokie ir kieno čia kapai“, – apie pokyčius kapinių aplinkoje rašo meras.

Gali keisti ir gatvių pavadinimus

LRT.lt primena, kad paminklai – ne vieninteliai Vilniaus objektai, sukėlę klausimų karo kontekste. Neseniai pasigirdo ir buvo atmestas pasiūlymas atsisakyti Rusų gatvės pavadinimo. Tokį prašymą svarstė ir atmetė savivaldybės istorinės atminties komisija.

Pasak komisijos vadovo Gedimino Jauniaus, pasiūlymų keisti objektų pavadinimus šiandien gyventojai pateikia dažniau, tačiau anaiptol ne visi jie yra tenkinami.

„Komisija taip pat yra gavusi prašymų dėl Sofijos Kovalevskajos, Aleksandro Puškino mokyklų pavadinimų keitimo. Tačiau pastarieji kreipimaisi stokoja arba argumentų, arba suinteresuotos bendruomenės aiškios pozicijos, todėl kol kas iš esmės nėra svarstomi“, – sakė jis.

Pavyzdžiui, norint keisti gatvės vardą, reikia gyventojų pritarimo, istoriniais klausimais dažnai pasisako ir ekspertai.

„Komisija linkusi laikytis nuosaikios pozicijos ir iš esmės vengia painioti aktualijas su istorine atmintimi, tad tikėtis sprendimų nebūtų verta. Kiekvieną kreipimąsi, jei jis argumentuotas ir atitinka kriterijus, komisija svarsto“, – sakė G. Jaunius.

Jo teigimu, iki Pergalės dienos kitą savaitę komisija rinktis neketina, todėl tikėtina, kol kas nebus ir simbolinių prieš Rusijos veiksmus Ukrainoje nukreiptų pokyčių viešosiose miesto erdvėse. Komisija nėra gavusi ir prašymų pašalinti kokius sovietinius ženklus gatvėse.

G. Jaunius atskleidė, kad komisija nesvarstė ir Antakalnio kapinių memorialų likimo, ten planuojama daugiau informacinių lentelių, paaiškinančių vietos istoriją.

„Komisija šiuo klausimu dar nediskutavo. Komisija buvo supažindinta ir paprašyta pareikšti savo nuomones dėl planuojamos įrengti informacinės lentelės trimis kalbomis teksto, jį planuojama paskelbti Antakalnio kapinėse prie įėjimo į sovietinių kapų dalį“, – sakė komisijos pirmininkas.

Skaityti visą pranešimą