„Simas buvo nepalaužiamas“: artimieji ir bendruomenė atsisveikino su kovos už laisvės simboliu tapusiu Simu Kudirka

Prieš 1 metus 74

Vilkaviškio rajone palaidotas pasipriešinimo sovietų režimui ir kovos už laisvę simboliu tapęs jūrininkas Simas Kudirka. Apie jo bandymą pabėgti į Jungtines Amerikos Valstijas. Dėl to dešimtmetį buvo kalinamas lageriuose.

Simas Kudirka atgulė Vilkaviškio rajone, Pilviškių kavinaitėse šalia žmonos. Čia jis pragyveno kelis dešimtmečius. Atsisveikinti ir palydėti į paskutinę kelionę pasipriešinimo sovietų režimui dalyvį susirinko pažįstami, vietos bendruomenė.

Jį pažinojusieji sako, kad prieš daugiau nei 5 dešimtmečius bandymas pabėgti nuo sovietų režimo, vėliau įkalinimas S. Kudirkos dvasią tik sustiprino.

„Buvo labai tragiškas atvejis jam, bet kartu tas pagerbimas drąsos, išraiškos Lietuvos vardu. <...> Atvažiuodavau pas jį į Pilviškius <...> Simas buvo nepalaužiamas, tvirtas ir nesimėtydavo“, – prisimena Nepriklausomybės akto signataras Algirdas Endriukaitis.
Vietos gyventojai, artimai bendravę su S. Kudirka, stebėjosi jo drąsa ir nepamirštamais išgyvenimais.

„Jam baisus buvo tas kalėjimas, baisus tas nuteisimas, ta neteisybė, ta prievarta visa, iki pat mirties kalbėdavo vien tik apie tai“, – sako velionį pažinojusi Birutė Preikšienė.

„Labai mes bendravome, labai buvo geras žmogus, dosnus, nepavydus“, – tikina S. Kudirkos pažįstama Marcelė Kerušauskienė.

Kiti su S. Kudirka atsisveikinti atvykę žmonės teigė, kad apie jį sužinojo tik per Giedrės Žičkytės filmą „Šuolis“.

1970 metais per JAV ir SSRS žvejybos organizacijų vadovų susitikimą, vykusį JAV teritoriniuose vandenyse, S. Kudirka perbėgo į amerikiečių laivą ir paprašė politinio prieglobsčio. Tačiau bandymas pabėgti iš Sovietų Sąjungos nepavyko – sovietų pareigūnai jį prievarta grąžino atgal ir nuteisė 10 metų kalėti. Paleistas iš lagerio S. Kudirka su šeima pasitraukė į JAV. Dokumentinio filmo „Šuolis“ režisierė sako, kad įkalbėti S. Kudirką prisiminti žygdarbį teko ne kartą.

„Man atrodo, su tuo filmu jis dar kartą išgyveno visą tą istoriją ir pajuto viso to prasmę, kad tai buvo labai svarbus poelgis ne tik jam, bet mums visiems, lietuviams. Ir tai ką jis padarė su savo poelgiu, tai buvo neįtikėtina, tai buvo pirma plyta tos sistemos žlugimo“, – įsitikinusi režisierė.

2008 m. S. Kudirka apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi.

Skaityti visą pranešimą