Šiluma glostys neilgai – savaitės viduryje laukia staigus atšalimas, o gegužės pradžia bus vėsesnė nei įprastai

Prieš 1 metus 56

Šalį užliejus saulei ir šilumai, klimatologai įspėja apie artėjančius ne tokius malonius orus. Vilniaus universiteto (VU) docentas Gintautas Stankūnavičius prognozuoja, kad šiluma Lietuvos nepaliks dar bent 2–3 dienas, rašoma VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros „Facebook“ paskyroje. Pirmasis vėsaus oro antplūdis Baltijos šalis pasieks trečiadienį. Negana to, paspartėjo augalų žydėjimas, tad jautrūs žiedadulkėms gyventojai gali pasitikrinti augalų žiedadulkių koncentraciją ore.

Kaip nurodo G. Stankūnavičius, nepaisant šiltų orų, atmosferos cirkuliacija virš Europos ir Šiaurės Atlanto jau keičiasi. Ateinantį antradienį šalto oro banga pasieks Vidurio Europą, o trečiadienį – ir Baltijos regioną. Kol kas Lietuva dar išlieka šiltos žemyninės oro masės įtakoje.

Antradienio dieną šis atmosferos frontas jau bus virš Lietuvos, todėl šio fronto kritulių zona (vietomis su perkūnija) keliaus iš vakarų į rytus, šiltą pietryčių vėją keis žvarbesnis vakarų–šiaurės vakarų. Naktį vakariniuose rajonuose vietomis trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas pietryčių, pietų, 5–10 m/s. Žemiausia temperatūra 6–11 laipsnių šilumos. Dieną daug kur trumpi lietūs, perkūnija, vietomis lis smarkiai. Aukščiausia temperatūra 15–20, pajūryje 11–14 laipsnių šilumos, rašo portalas Meteo.lt.

Trečiadienį Lietuva atsidurs jau kitos, žymiai šaltesnės, oro masės įtakoje. Lis daugiausia rytinėje Lietuvos dalyje, vėliau krituliai bus tik epizodiniai, iš pavienių kamuolinių lietaus debesų, o kritulių pobūdis – trumpalaikės liūtys, vietomis su šlapdriba ar kruša. Temperatūra naktį 3–8, dieną 7–12 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienio rytą daug kur bus vos keli laipsniai šilumos, didelė šalnų tikimybė, dieną oro temperatūra kils tik iki 6 iki 11 laipsnių šilumos. Ketvirtadienio naktį vietomis, dieną daug kur trumpai palis, vyraus nedidelis lietus. Dieną pietvakarių vėjo gūsiai vietomis sieks 15 m/s. Temperatūra naktį 1–6 laipsniai šilumos, ore vietomis, dirvos paviršiuje daug kur šalnos 0–5 laipsniai šalčio, dieną 8–13 laipsnių šilumos.

Labai panašūs orai ir penktadienį. Labai nedidelė atšilimo tikimybė lieka ir kitam (ilgajam) savaitgaliui, rašo G. Stankūnavičius. Jis pastebi, kad, ilgalaikių orų prognozių duomenimis, gegužės pradžia Lietuvoje bus vėsesnė ir drėgnesnė už normą, tačiau pirmo dešimtadienio pabaigoje slėgis visame Baltijos regione kils, saulės bus daugiau, orai atšils.

VU docentas pažymi, kad dėl anomaliai šiltų dienų paspartėjo augalų žydėjimas.

„Jau turbūt praėjo pats beržų žydėjimo pikas, skleidžiasi klevų žiedai, masinis alksnių žydėjimas dabar jau pasitraukė į šiaurinę Europos dalį (Estijoje ir toliau į šiaurę bei šiaurės vakarus nuo jos), lazdyno žydėjimas jau lyg ir pasibaigęs, o pievų žolynams dar anksti“, – paaiškina jis.

Priduriama, kad jautrūs žiedadulkėms gyventojai plačiau gali pasidomėti šia informacija čia. Svetainėje pateikiami duomenys informacija apie Vilnių ir jo apylinkes. Plačiau apie žiedadulkių prognozę galima sužinoti čia.

Daugiau apie orus – specialioje LRT.lt skiltyje.

Skaityti visą pranešimą