Šiemet Vilniuje pradėti 128 ikiteisminiai tyrimai dėl narkotikų platinimo: Gaižauskas pabrėžia – tai tik lašas jūroje

Prieš 7 mėnesius 114

Pastaruoju metu vis dažniau pasirodo istorijos apie ligoninėje atsidūrusius galimai narkotikų pavartojusius paauglius. 17-mečiui marijampoliečiui praėjusią savaitę, kaip įtariama, tokie žaidimai pasibaigė mirtimi. Šių medžiagų pasiūla Lietuvoje yra tikrai didžiulė, sako Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovas Marekas Gulbinovičius.

Pareigūnas pabrėžia, jog teisėsauga deda visas pastangas užkardyti narkotikų platintojų veiklą. Jo teigimu, vien per šiemet Vilniaus regione dėl to pradėta beveik 130 ikiteisminių tyrimų. Visgi, anot parlamentaro Dainiaus Gaižausko, tai tik lašas jūroje.

Policija: stengiamės būti ten, kur yra platintojai

LRT RADIJUI kalbėdamas apie narkotinių medžiagų platinimą Vilniaus apskrityje, M. Gulbinovičius sako, kad ši problema „yra pakankamai žinoma“, pareigūnai kasmet jai skiria „labai didelį dėmesį“.

„Palyginus praėjusius metus ir šiuos, skaičių (su narkotinių medžiagų platinimu susijusių – LRT.lt) nusikalstamų veikų, dėl kurių (...) esame pradėję ikiteisminius tyrimus, mes turime panašų.

Per pastaruosius 8 mėnesius pradėjome 128 ikiteisminius tyrimus, o pernai per panašų laikotarpį – 130“, – tvirtina Vilniaus apskr. VPK viršininko pavaduotojas.

Anot pašnekovo, su problema kovojama dvejopai – gaudomi tiek organizuoto nusikalstamumo grupuočių nariai, į Lietuvą masiškai atvežantys narkotikų, tiek ir smulkesni, mieste veikiantys platintojai.

„Tą problemą reikia dalinti per pusę. Aš, kaip kriminalistas, didesnį dėmesį skirčiau tam taip vadinamam kanalui, per kurį kilogramai [narkotikų] atvažiuoja į Lietuvos rinką. Dažniausiai jie atvažiuoja iš užsienio, iš kitų šalių.

Mano akimis, tai yra pagrindinis akcentas, kuris yra šiai dienai skirtas organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos jurisdikcijai. Manau, kad ji pakankamai sėkmingai tą dalyką daro. Paskutinių metų sulaikymai didelių narkotinių medžiagų kiekių bei patraukimas organizuoto nusikalstamumo narių (...) baudžiamojon atsakomybėn yra labai aukštai iškeltas“, – tikina M. Gulbinovičius.

„Bet gatvės prekyba, kuri egzistuoja Vilniaus mieste, yra taip pat be galo svarbi“, – priduria pareigūnas.

Kaip pavyzdį sėkmingos operacijos, Vilniaus apskr. VPK atstovas nurodo šiemet sostinės Šeškinės mikrorajone demaskuotus kelis narkotikų platinimo taškus.

„Prieš pusę metų viešojoje erdvėje labai daug girdėjome apie problemą Šeškinės mikrorajone. Bendruomenė (...) skundėsi, kad yra labai daug taškų, kuriuose yra platinamos narkotinės medžiagos. Dėl didelių pastangų pavyko demaskuoti tuos taškus“, – tvirtina pašnekovas.

„Šiandien tiek Šeškinės, tiek šalia esančiuose mikrorajonuose policijos komisariato pareigūnai jau yra pradėję 30 ikiteisminių tyrimų dėl platinimo narkotinių medžiagų“, – kalba M. Gulbinovičius.

Nepaisant to, tikina pareigūnas, šiuo metu Vilniuje „narkotinių medžiagų pasiūla yra tikrai didelė“. Kone kiekvienas jauno amžiaus žmogus elektroninėje erdvėje puikiai gali rasti informacijos, kur tokių medžiagų galima įsigyti. Be socialinių tinklų, anot eksperto, dažnos platinimo vietos yra naktiniai klubai.

„Naktiniuose klubuose lygiai taip pat mūsų darbas yra atliekamas. Mes stengiamės ten būti, dalyvauti toje veikloje ir tuos platintojus neutralizuoti, demaskuoti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – sako Vilniaus apskr. VPK viršininko pavaduotojas.

Gaižauskas: problemai dėmesio skiriame per mažai

Visgi Seimo nario, buvusio kriminalisto Dainiaus Gaižausko M. Gulbinovičiaus minėti ikiteisminių tyrimų mastai Vilniuje nedžiugina – esą tai labai maži skaičiai, palyginus su šalyje išplitusiu narkotikų pardavėjų tinklu.

„128 tyrimai (...) Vilniaus mieste, sostinėje, per metus yra lašas jūroje. Čia tiek galbūt turėtų būti pradėta ikiteisminių tyrimų per dieną“, – LRT RADIJUI sako parlamentaras.

Anot D. Gaižausko, nors aktyviau apie būtinybę kovoti su narkotikų platinimu ir vartojimu pradėta kalbėti po pastarojo meto įvykių, susijusių su paauglių vartojamais narkotikais, ši problema opi jau kurį laiką.

„Apie tai, kad paplitęs narkotikų vartojimas ne tik tarp suaugusių, bet ir tarp mažamečių, nepilnamečių, kad mokyklose aptinkama visų rūšių narkotinių medžiagų, mes jau signalizuojame seniai. Jau 2 metus pavojaus varpais skambiname per kiekvieną susitikimą tiek su vidaus reikalų ministre, tiek su teisėsaugos pareigūnais“, – tvirtina D. Gaižauskas.

Visgi, apgailestauja Seimo narys, šiai problemai dabar Lietuvoje dėmesio skiriama gerokai per mažai.

„Dėmesys ne tik policijos, bet ir visų kitų institucijų, kurios turėtų įsitraukti į kovą su narkotikais, yra tikrai per mažas. (...) [Reikėtų] skirti maksimaliai biudžetus kovai su narkotikais, nes pasaulis signalizuoja, kad būtent ši problema, mirtį nešanti, jau apima ir visą Europos Sąjungą (ES)“, – pabrėžia buvęs kriminalistas.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą