Seimo pirmininkė apie Zelenskio kalbą: girdėjome padėką, bet ir nerimą, ar Europa yra pakankamai stipri

Prieš 2 metus 130

Gytis Pankūnas, LRT.lt2022.04.12 12:33

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad klausytis Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kalbos parlamentui, kurios metu jis pasakojo apie prievartavimus, žudynes Ukrainoje, buvo sunku. Politikė atkreipė dėmesį į tai, kad Ukrainos lyderis neslėpė turintis nerimo, ar Europa neleis Rusijos išsisukti nuo atsakomybės dėl karo nusikaltimų.

„Sunku šiuos žodžius girdėti. Gerai, kad prezidentas (V. Zelenskis – LRT.lt) turėjo galimybę kreiptis į mūsų Seimą, į mūsų tautą ir visi mes girdėjome jo žodžius, padėka už Lietuvos palaikymą, bet drauge ir nerimą dėl to, ar Europa bus pakankamai stipri, ar tarptautinė benduomenė bus pakankamai stipri, kad ir toliau nuosekliai taikytų sankcijas, kad nepaliktų spragų, kad neleistų Rusijai išsisukti nuo atpildo už nusikaltimus, kuriuos ji daro“, – antradienį žurnalistams Seime po V. Zelenskio kreipimosi į parlamentą kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Į Lietuvos Seimą kreipėsi Volodymyras Zelenskis

V. Zelenskis savo kalboje užsiminė, kad agresyvioje Kremliaus retorikoje, Baltijos šalys ne kartą įvardintos kaip galimas Rusijos taikinys.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, jog dėl nereikia bijoti, anot jos, tam reikėtų ruoštis.

„Mes puikiai suvokiame, koks yra geopolitinis kontekstas. Aš manau, jį suvokiant, reikia ne kalbėti apie baimę, o kalbėti apie pasirengimą. Ir mes darome svarbius veiksmus, kurie didina Lietuvos pasirengimą įvairiems scenarijams, drauge suprasdami, kad esame NATO valstybė, mes dirbame su savo sąjungininkais NATO, mes pasitikime NATO, tačiau tuo pat metu ir patys žinome, kad turime būti stiprūs“, – komentavo Seimo pirmininkė.

Jis priminė, kad Seimas neseniai priėmė sprendimą padidinti finansavimą krašto gynybai iki 2,5 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą