Seime teliko paskutinis balsavimas dėl atsakomybės už totalitarinių režimų simbolių demonstravimą

Prieš 2 metus 149

Seimas po svarstymo pritarė patobulintiems Administracinių nusižengimo kodekso ir Susirinkimų įstatymo pakeitimų projektams, kuriais siūloma uždrausti karinę agresiją propaguojančius ženklus ir simbolius.

Kodekse numatoma uždrausti totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti platinimą ar demonstravimą.

Siūloma numatyti, kad už tai grėstų bauda asmenims nuo 300 iki 700 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1200 eurų.

Už šį administracinį nusižengimą, padarytą pakartotinai, būtų numatyta bauda asmenims nuo 500 iki 900 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1500 eurų.

Seimas svarstė patobulintą projektą, kuris yra sujungtas iš dviejų Seimui kovo 24 d. pateiktų parlamentarų iniciatyvų.

„Teisės ir teisėtvarkos komitetas pasirinko apibendrinamą formuluotę. Tai leidžia daugiau ženklų aprėpti", – sakė viena pataisų iniciatorių Seimo narė Paulė Kuzmickienė. Pasak jos, iki gegužės 9 d. šios naujos nuostatos jau turėtų būti priimtos ir pristatytos gyventojams.

„Pareigūnai bus pasiruošę, visuomenė jau bus informuota apie tai, kad baudos yra padidintos, ir tai yra vertinama kaip karo propaganda“, – sakė parlamentarė.

Kita kodekso ir įstatymo pataisų iniciatorė Seimo narė Monika Ošmianskienė irgi pritarė simbolių praplėtimui.

„Nebeliko konkrečių nuostatų dėl simbolių ir raidžių, tačiau policija turės galimybę skirti baudą už dar įvairesnių agresiją remiančių simbolių demonstravimą. Komitete buvo nuspręsta draudimo formuluotę praplėsti. Kas yra labai svarbu, jog yra palikta būtent karinė agresija, vykdoma ar vykdyta praeityje,“ – sakė ji.

Pradiniame projekte buvo siūloma kodekse įrašyti konkrečius autoritarinių režimų simbolius, naudojamus propaguoti įvykdytą ar vykdomą karinę agresiją. Tai dvispalvė juodai oranžinė Georgijaus (šv. Jurgio) juosta, raidės „Z“ ir „V“, kiti šias raides išreiškiantys elementai ir simboliai, primena ELTA.

Susirinkimų įstatymas draudžia susirinkimo ar pavienio asmens akcijos metu demonstruoti totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolius. Į įstatymą siūlomą įrašyti, kad totalitarinių ar autoritarinių režimų simboliu, kurį šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti, visais atvejais laikoma dvispalvė (juodos ir oranžinės spalvų) Georgijaus (šv. Jurgio) juosta.

Antradienį Administracinių nusižengimo kodekso ir Susirinkimų įstatymo pataisoms po svarstymo pritarė 118 parlamentarų, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 13 Seimo narių. Po svarstymo pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete projektai sugrįs priėmimui į plenarinę Seimo salę.

Skaityti visą pranešimą