Seime – iniciatyva riboti Vyriausybės teises ekstremalios situacijos metu

Prieš 1 metus 77

Parlamente įregistruotos Krizių valdymo ir civilinės saugos įstatymo pataisos, kuriomis siūloma apriboti Vyriausybės įgaliojimus riboti žmogaus teises ir laisves ekstremalios situacijos metu. Teisės aktais siūloma nustatyti, kad Ministrų kabinetui paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją, pagrindinių žmogaus teisių ir laisvių ribojimas negalėtų trukti ilgiau kaip pusmetį.

Įstatymo rengėjai – demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas bei konservatorius Laurynas Kasčiūnas – tikina, kad pataisomis būtų užtikrinamas galių balansas tarp Vyriausybės ir parlamento, mat suėjus 6 mėnesiu laikotarpiui, tik Seimas galėtų pratęsti įvestų ribojimų terminą dar pusmečiui.

Pasak T. Tomilino, daugiau galios į Vyriausybės rankas Seimas perdavė COVID-19 pandemijos laikotarpiu – kai reikėjo greitų sprendimų globaliai krizei valdyti. Tačiau, teigia politikas, tuo metu diskusijos dėl keičiamų įstatymų Seime buvo pakankamai paviršutiniškos. Todėl įveikus koronaviruso krizę, atitaisyti valdžios balansą yra itin svarbu, pažymi jis.

„Kadangi tuo metu Seime diskusijos buvo labai trumpos, neišsamios, buvo įtvirtinti pakankamai griežti ribojimai ir iš esmės perduota visa galia į operacijų vadovo ir Vyriausybės rankas. Kaip momentinis sprendimas tai buvo tvarkoje, bet mūsų dviejų metų patirtis rodo, kad mes matėme visokių situacijų, kada tie sprendimai nebuvo geriausi ir diskusija persikeldavo į parlamentą. Ir mes supratome, parlamentas nebeturi galių – vienas įstatymas, vienas sakinys ir visa galia yra vieno ar kito ministro rankose“, – Eltai aiškino parlamentaras.

„Mes iškėlėme tą temą, kad reikėtų tvarkyti, reikėtų tam tikrą ribojimą įdėti, kad negalėtų vykdomoji valdžia taip padaryti“, – pridūrė jis.

T. Tomilinas pažymėjo, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas dar praėjusių metų pabaigoje davė pažadą opozicijai šį klausimą išspręsti. L. Kasčiūnas patvirtino turįs tokį įsipareigojimą.

„Aš opozicijai daviau žodį, kai buvo priimta krizių valdymo sistemos reforma – opozicija buvo registravę pataisą, kad net ir ekstremalios situacijos atveju, jeigu yra ribojama ūkinė veikla, žmogaus teisės ir laisvės, po 6 mėnesių reiktų ateiti į Seimą ir gauti leidimą“, – Eltai nurodė konservatorius.

„Jie buvo registravę trijų mėnesių plius vieno formatą, tokį sudėtingą. Aš pasiūliau šešis mėnesius – jeigu būtų tokie ribojimai šešis mėnesius, pratęsimas Seime dar šešiems mėnesiams“, – susitarimą su opozicijos atstovais paaiškino jis.

Anot L. Kasčiūno, politikas šią iniciatyvą aptarė ir su premjere Ingrida Šimonye.

„Kalbėjau su Vyriausybės vadove, kad aš tokią pataisą teiksiu kaip tam tikrą kompromisą su opozicija“, – sakė NSGK pirmininkas.

Parlamentarai viliasi pateikti Seimui įstatymo projekto pataisas pavasario sesijos metu.

Skaityti visą pranešimą