Seimas spręs dėl rezoliucijos: pabrėžia paramą Ukrainai, o užsienio valstybes ragina nepadėti Rusijai

Prieš 2 metus 155

Seime įregistruota rezoliucija, kuria parlamentarai ragina toliau teikti visą įmanoma paramą Ukrainai, stiprinti sankcijas Rusijai ir Baltarusijai bei kreipiasi į tarptautinės teisės principus pripažįstančias valstybes, kad šios nepadėtų Kremliaus režimui apeiti taikomų sankcijų.

Pirmadienį įregistruotame rezoliucijos projekte nurodoma, kad Seimas yra šokiruotas iš Bučos, Irpinės, Borodiankos, Mariupolio, Kramatorsko ir iš kitų Ukrainos vietovių gaunamų liudijimų apie Rusijos kariuomenės įvykdytus nusikaltimus prieš Ukrainos civilius gyventojus, tarp jų moteris ir vaikus.

Dokumente rašoma, kad parlamentas griežtai smerkia Rusijos, padedant Baltarusijai, tęsiamą karinę agresiją, įvykdytus ir toliau vykdomus karo nusikaltimus prieš suverenią Ukrainą ir jos žmones bei nusikaltimus žmoniškumui.

„[Seimas] ragina Ukrainą ir tarptautinę bendruomenę nedelsiant nuodugniai dokumentuoti Rusijos Federacijos nusikaltimus, padarytus Ukrainos teritorijoje, ir įsteigti tarptautinį baudžiamąjį tribunolą, siekiant visus kaltininkus patraukti atsakomybėn.

Siūlo, deramai įvertinus teisines aplinkybes, Rusijos Federacijos vykdomus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui kvalifikuoti kaip ukrainiečių tautos genocidą. Kviečia tarptautinę bendruomenę toliau teikti įvairiapusę ginkluotę Ukrainai, įgalinant Ukrainą apginti savo laisvę ir suverenumą, atkurti teritorijos vientisumą ir užkirsti kelią tolesnėms masinėms civilių žudynėms“, – dėstoma rezoliucijos projekte.

Jame taip pat rašoma, kad Seimas smerkia Rusijos pareiškimus apie tai, kad Rusijos Federacija gali ryžtis panaudoti masinio naikinimo ginklus, ir pabrėžia, kad bet koks jų panaudojimas yra neleistinas, o tarptautinės bendruomenės, NATO ir Europos Sąjungos atsakas žengus šį žingsnį privalo būti kuo griežčiausias.

Taip pat reikalaujama, kad Rusijos Federacija nedelsdama išvestų karines pajėgas iš okupuotų Moldovos ir Sakartvelo regionų bei Baltarusijos Respublikos.

„[Seimas] skatina toliau iš esmės stiprinti sankcijas Rusijos Federacijai ir Baltarusijos Respublikai, kol Rusijos Federacija išves savo karius iš visos Ukrainos teritorijos, įskaitant Krymą, bei pabrėžia būtinybę užtikrinti, kad jau esamų sankcijų įgyvendinimas būtų visapusis ir veiksmingas tiek nacionaliniu, tiek Europos Sąjungos, tiek ir tarptautiniu mastu“, – rašoma rezoliucijoje.

Nurodoma, kad parlamentas pasisako už tai, kad visas su Vladimiro Putino režimu susijusių Rusijos Federacijos pareigūnų ar oligarchų, jų patikėtinių ir juos dangstančių bei įgalinančių asmenų turtas būtų konfiskuotas ir jų Šengeno ar nacionalinės vizos būtų atšauktos, siekiant visiško ir neatidėliotino „auksinių“ pasų, vizų ir leidimų gyventi Europos Sąjungoje uždraudimo.

„Seimas kreipiasi į visas tarptautinės teisės principus pripažįstančias ir gerbiančias pasaulio valstybes, ragindamas netalkinti, nesudaryti sąlygų ir nesuteikti galimybių Rusijos Federacijai ir Baltarusijos Respublikai apeiti sankcijas, taikomas dėl jų vykdomų karinės agresijos, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, ir šių sankcijų išvengti.

Kviečia Europos Sąjungos ir NATO valstybes nares pažeminti Rusijos Federacijos diplomatinio atstovavimo lygį, ragina Europos Sąjungos ir NATO valstybes nares bei visas demokratines valstybes užkardyti dezinformaciją skleidžiančius, prievartą skatinančius ir karo nusikaltimus bei nusikaltimus žmoniškumui teisinančius Rusijos Federacijos žiniasklaidos kanalus ir priemones“, – dėstoma dokumente.

Su visu dokumento tekstu galite susipažinti čia.

Priimti rezoliuciją ketinama antradienį.

Skaityti visą pranešimą