Seimas balsuos dėl prezidento veto Rinkimų kodeksui: siūloma pritarti

Prieš 1 metus 73

Seimas antradienį balsuos dėl prezidento Gitano Nausėdos veto Rinkimų kodeksui, kuriuo buvo sugriežtinta politinių komitetų veikla.

Šalies vadovas grąžino įstatymą Seimui siūlydamas nustatyti laikiną išimtį komitetams, kad per 2023 metų savivaldos rinkimus jiems dar nebūtų taikomas reikalavimas būti įregistruotiems ne vėliau kaip likus 180 dienų iki rinkimų dienos.

Pagrindinis klausimą svarstęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas savo išvadoje siūlo pritarti veto ir priimti įstatymą su visomis prezidento teikiamomis pataisomis.

Pagal Seimo statutą, grąžinto įstatymo priėmimo metu pirmiausia balsuojama, ar priimti visą įstatymą be pakeitimų. Jeigu įstatymas be pakeitimų nepriimtas, balsuojama, ar priimti įstatymą su visomis šalies vadovo pataisomis. Konstituciniam įstatymui priimti reikia, kad už jį balsuotų daugiau kaip pusė visų Seimo narių.

Prezidento veto praėjusią savaitę Seime pristatęs jo patarėjas Povilas Mačiulis pažymėjo, kad nepritaikius išlygos komitetai gali nespėti užsiregistruoti kitais metais vyksiantiems savivaldos rinkimams.

„Atsižvelgiant į tai, kad steigimosi procedūros dėl objektyvių priežasčių gali užtrukti ilgiau, komitetai, siekiantys dalyvauti rinkimuose, gali nespėti įgyvendinti visų administracinių reikalavimų iki sueinant 180 dienų terminui iki minėtų rinkimų datos. Šitas prezidento veto liečia tik artimiausius rinkimus t. y. 2027 metais per savivaldos rinkimus jau galios tiek partijoms, tiek komitetams 180 dienų terminas“, – argumentavo P. Mačiulis.

Birželio pabaigoje Seimo priimtas Rinkimų kodeksas į vieną teisės aktą sutraukė visus rinkimų įstatymus, taip pat politiniams komitetams nustatė reikalavimus, panašius kaip ir partijoms.

Nauja tvarka numato, kad savivaldos bei Europos Parlamento rinkimuose kandidatų sąrašus galintys kelti politiniai komitetai turės būti steigiami kaip juridiniai asmenys, mažiausiai pusę metų iki rinkimų pradžios.

Seime birželio pabaigoje balsuojant dėl Rinkimų kodekso „už“ balsavo 94 Seimo nariai, prieš buvo dešimt ir susilaikė 25 parlamentarai. Rinkimų kodeksas yra konstitucinis įstatymas, tad jam priimti reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Autorė Milena Andrukaitytė

Skaityti visą pranešimą