Savivaldos rinkimuose – per 14 tūkst. kandidatų, bet rinkėjai sako neturintys už ką balsuoti

Prieš 1 metus 54

Likus porai mėnesių iki savivaldos rinkimų jau paaiškėjo daugiau nei 14 tūkst. politikų, siekiančių tapti merais ir tarybų nariais. Dėl pasikeitusios tvarkos rinkimų komitetų šiemet mažiau. Dėl to, pasak politologo Mindaugo Jurkyno, partijoms bus mažiau konkurencijos. Tačiau dalis pačių rinkėjų sako, kad nors kandidatų daug, nėra iš ko rinktis. 

Gyventojai jau ima svarstyti, ką norėtų matyti savo miesto ar rajono meru.

„Kai gyveni savo mieste viskas aišku – matai, kas vyksta, ko čia galvot“, – tvirtina LRT TELEVIZIJOS užkalbinta vilnietė.

„Renkuosi iš dviejų kandidatų, manau, Vilniui reikia tvirto valdymo“, – nurodo kalbintas vilnietis.

„Renkuosi žmogų pagal sąžinės laipsnį, kiek atsidavęs tėvynei, kiek gali duoti tėvynei, švarus, be abejo“, – pabrėžia LRT TELEVIZIJOS kalbintas kaunietis.

„Tikriausiai, kai reikės balsuoti, pasidomėsiu, bet šiai dienai nelabai“, – teigia kaunietė.

„Nieko dar nežinom, nieko neatnešė absoliučiai“, – pripažįsta kita užkalbinta kaunietė.

„Sunku įsivaizduoti, visų pažadai gražūs, įdomūs, realybė – kita“, – LRT TELEVIZIJAI sako klaipėdietė.

„Kad nėra už ką balsuoti – visi susimokę, jei kažkas vieni pas kitus perbėga“, – svarsto kita užkalbinta klaipėdietė.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skaičiuoja, kad dalyvauti savivaldos rinkimuose dokumentus pateikė daugiau 14 tūkst. kandidatų, kuriuos kelia partijos, politiniai komitetai arba jie siekia išsikelti savarankiškai. Bendras kandidatų skaičius panašus kaip prieš 4 metus, tačiau komitetų 3 kartus mažiau.

„Komitetai turėjo būti registruoti kaip juridiniai viešieji asmenys, daugiau tvarkos – ne šiaip susibėgau, pabuvau rinkimuose ir išsilaksčiau“, – teigia VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė.

„Tai reiškia, kad politinėms partijoms, kurios nuo seno įsikūrusios, mažiau konkurencijos ir rinkėjams mažesnis pasirinkimas“, – sako Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) VDU profesorius Mindaugas Jurkynas.

Dabar kandidatai renka parašus ir pinigus. Vienas asmuo kandidatui ar partijai gali aukoti ne daugiau nei 20 praėjusių metų vidutinių algų, tai yra beveik 32 tūkst. eurų.

Šiuo metu pagal VRK duomenis, iš kandidatų daugiausiai – 45 tūkst. KO??? – surinko Vilniuje kandidatuojantis Mykolas Majauskas.

Partijoms, kurios ir praėjusiuose savivaldos rinkimuose kėlė kandidatą į merus ir kandidatų sąrašą, dabar rinkėjų parašų rinkti nereikės.

Reikalingų surinkti rinkėjų parašų skaičius kiekvienoje savivaldybėje priklauso nuo savivaldybės gyventojų skaičiaus.

Politologai pastebi, kad savivaldos rinkimai įprastai sulaukia mažiau rinkėjų susidomėjimo nei, pavyzdžiui, parlamento, tačiau šie – partijų pasitikrinimas prieš 2024 m. vyksiančius Seimo, Europos parlamento, prezidento rinkimus.

„Patikrinimas, pasitikrinimas ir puiki rinkiminė kampanija, pareklamavimas savęs, siekiant tolimesnės karjeros parlamente ar Europos Parlamento rinkimuose – galime kaip fronto liniją įvardinti šituos rinkimus“, – nurodo Klaipėdos universiteto lektorė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

Savivaldos rinkimų kampanija jau įsibėgėjusi – komisijos pirmininkė sako per dieną gaunanti bent po kelis skundus dėl to, kad kandidatai nežymi politinės reklamos.

„Rinkimų komisija gauna daug skundų dėl tam tikrų galimų teisės pažeidimų. Labai kviesčiau visus tiesiog sąžiningai, tvarkingai teisingai kovoti programomis, o ne paslėptomis rinkimų reklamomis“, – teigia VRK pirmininkė.

Galutiniai kandidatų sąrašai su numeriais bus skelbiami likus 30 dienų iki rinkimų. Rinkimai vyks kovo 5-ąją.

Skaityti visą pranešimą