Savaitgalį pajūryje – poilsiautojų šturmas: beveik milijonas paplūdimiuose, traumos, alkoholis ir net maisto pritrūkusios kavinės

Prieš 1 metus 70

Ką tik praūžusį ilgąjį savaitgalį galima vadinti kone ryškiausiu šios vasaros akordu. Įvairių sričių atstovai tvirtina, jog pajūryje apsilankė itin daug žmonių, o kai kurie įsitikinę – prie jūros atkako pusė Lietuvos gyventojų. Tiesa, kol šimtai tūkstančių žmonių džiaugėsi vasarą prie jūros, čia veikiantiems verslams bei įvairioms tarnyboms darbo netrūko. Po ilgojo savaitgalio duris atvėrė netgi ne visos kavinės ir restoranai, mat liko visiškai ištuštinti. Dalį poilsiautojų po šio savaitgalio pasieks ir nemalonios pasekmės – laukia baudžiamoji atsakomybė ar baudos.

„Turbūt suvažiavo pusė Lietuvos į pajūrį – tiek Šventojoje, tiek Palangoje pirmą kartą tokia eiles turėjome ir tiek daug žmonių viešbučiuose. Apgyvendinimo tiesiog nebebuvo, žmonės kas 10 minučių skambino, vos spėjome kelti ir neturėjome ką pasiūlyti. Žolinė visą laiką būna paskutinis pasispardymas pajūryje“, – į klausimą, kaip vertina ilgąjį savaitgalį, nedvejodamas atsakė restoranų ir viešbučių tinklo „Floros simfonija“ vadovas Henrikas Tautkus.

Pašnekovo teigimu, žmonės, nors ir nebuvo itin išlaidūs, aktyviai lankė kavines bei restoranus. Klientų srautas buvo toks didelis, kad kai kurios vietos netgi susidūrė su maisto atsargų trūkumu.

„Reikėjo sukaupti visas pajėgas tiek padavėjų, tiek virėjų. Maisto produktų labai daug reikėjo, kad turėtume visą asortimentą ir galėtume vaišinti svečius. Mes ruošėmės labai stipriai ir kadangi turime 5 restoranus ir 3 viešbučius pajūryje, tai vieniems iš kitų perveždavome ko trūkdavo. Tačiau žinome, kad vakar kai kurie išvis neatsidarinėjo arba veikė tik su baru, o virtuvės nepajėgios buvo dirbti po savaitgalio“, – dėstė H. Tautkus.

Tai, jog šiomis dienomis Palanga braškėjo per siūles, tvirtina ir ne tik verslininkai. Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė teigė, kad praėjusį savaitgalį kurorte apsilankė apie 1 mln. žmonių.

„Pagal apgyvendinimo vietas, tai tiems, kurie sugalvojo atvykti penktadienio vakare arba penktadienį popiet – buvo tikrai labai sudėtingas dalykas rasti laisvas vietas. Tai sudėjus tuos svečius, kurie praleido visą savaitgalį ir vienadienius lankytojus, tikrai galime drąsiai teigti, kad savaitgalį Palangoje apsilankė apie 1mln. poilsiautojų“, – sakė R. Kmitienė.

Tikėtina, kad tokią žmonių gausą lėmė keletas faktorių – kelios laisvos dienos, vasariška kaitra, savaitgalį numatyti renginiai, įvairios užimtumo programos ir pan.

Virtuvės nepajėgios buvo dirbti po savaitgalio.

H. Tautkus


Palangos paplūdimiai priminė skruzdėlyną – apsilankė beveik 1 mln. poilsiautojų

Šį savaitgalį gausi žmonių minia ne tik lankėsi renginiuose, kavinėse bei restoranuose – absoliuti dauguma taip pat traukė prie jūros, kur mėgavosi svilinančiu karščiu ir maudynėmis įšilusioje Baltijos jūroje.

„Labai karštas savaitgalis buvo. Labai daug žmonių buvo. 23 km ilgio mūsų paplūdimių ruožas nuo Klaipėdos rajono iki Latvijos sienos buvo užkimštas pilnai – mes skaičiuojama, kad apie 700 tūkst. poilsiautojų buvo, netoli 1 mln. Buvo pakeltas dronas, kur matėme viską iš viršaus. Šią vasarą tai buvo pats karščiausias savaitgalis – paplūdimys buvo užkimštas“, – apibendrino Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas.

Šį savaitgalį kurorto paplūdimiuose dirbo gausesnės gelbėtojų pajėgos – poilsiautojų saugumu rūpinosi 70 gelbėtojų.

Žmonių Palangos paplūdimiuose buvo tiek daug, kad gelbėtojai nė negalėjo naudoti sausumos transporto, tad žmonėms prireikus medicininės pagalbos, jie vandens motociklu buvo gabenami iki tam tikrų numatytų vietų, kur sunegalavusiuosius jau galėjo perimti medikai. Paplūdimiuose pasitaikė ir saulėje perkaitusių, ir įvairius lūžius patyrusių žmonių, taip pat teko padėti epilepsijos priepuolių ištiktiems poilsiautojams.

„Teko netgi neštuvais žmogų išnešti pas medikus“, – pastebėjo J. Pirožnikas.

Ilgąjį savaitgalį Palangoje buvo pasiklydę 7, o Šventojoje – 6 vaikai. Laimei, juos pavyko gana greitai rasti ir perduoti tėvams.

Nors savaitgalį jūra ir buvo rami, gelbėtojams darbo vandenyje taip pat netrūko.

„Yra kranto vėjas, tai teko dirbti vandens motociklais. Du vandens motociklai dirbo, kadangi žmonės guldavo ant čiužinių arba pasitaikydavo, kad kamuolys nukrenta į jūra, vanduo jį neša gilyn ir plaukikai bando jį vytis ir tada prasideda skendimas. Bet mes šito išvengėme. Prevencinio darbo buvo pilna pas mus“, – dėstė J. Pirožnikas.

Tiesa, pirmadienį žmonės jau ėmė skirstytis, paplūdimiuose tapo laisviau, o gelbėtojai ir vėl galėjo pradėti naudoti sausumos transportą.

Šis savaitgalis Klaipėdoje pranoko Jonines ir Jūros šventę

Šiomis dienomis kada atsipūsti neturėjo ir Klaipėdos gelbėtojai. Nemažai žmonių pagalbos prireikė būtent dėl karščio: buvo patyrusių šilumos smūgius, kamavo pakilęs kraujospūdis, įvairios traumos, teko ieškoti ir pasiklydusių vaikų, tačiau rimtų incidentų išvengta.

„Dažnai reikėjo įspėti poilsiautojus, nes šiltas vanduo, štilius, bangų nebuvo ir dauguma norėjo plaukti toliau nuo kranto. Taip pat reikėjo perspėti ir tėvus, kad prižiūrėtų vaikus, nes labai daug vaikų maudėsi jūroje vieni – ir 4 ar 5–7 metų, o tėvai gulėjo ir ilsėjosi ant kranto“, – sakė įmonės „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Jis taip pat teigė, kad uostamiesčio gelbėtojai buvo pasirengę ir tikėjosi daugiau darbo – skaičiuojama, kad šeštadienį ir sekmadienį 12 km ilgio Klaipėdai priklausančių paplūdimių ruože galėjo apsilankyti po 60 – 70 tūkst. žmonių.

„Gali būti ir daugiau. Labai sunku skaičiuoti, kadangi ir vakare būdavo labai daug žmonių ir po 21 val. atvažiuodavo prie jūros pailsėti nuo tų karštų orų. Šią vasarą Klaipėdos paplūdimiuose tiek žmonių dar nebuvo. Beveik visos vietos užimtos buvo. Bet gelbėtojai susitvarkė ir nelaimių pavyko išvengti“, – sakė Klaipėdos gelbėtojų vadas.

A. Siakki pastebėjo, kad pajūryje daug žmonių buvo ir karščiu lepinusį Joninių savaitgaliu, poilsiautojų gausa pasižymėjo ir Jūros šventės dienos, tačiau Žolinės ilgasis savaitgalis buvo sunkiausias, nes vasara jau baigiasi, gyventojai pasiilgę karščio, tad prie jūros buvo itin daug žmonių.

Šią vasarą Klaipėdos paplūdimiuose tiek žmonių dar nebuvo.

A. Siakki


Medikai skubėjo padėti susižeidusiems žmonėms

Į nemažai pagalbos prašymų teko reaguoti ir Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos komandoms.

Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties vyr. gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė LRT.lt sakė, kad ilgąjį savaitgalį dirbta pasitelkus maksimalias pajėgas.

„Natūralu, kad darbo buvo šiek tiek daugiau, nes prie jūros atvažiavusių poilsiautojų buvo ryškiai daugiau, o dar ir Karklės festivalis – čia pašonėje. Tai darbo buvo šiek tiek daugiau nei įprastai, bet ne tiek, kad nesuspėtume“, – sakė pašnekovė.

Vietos gyventojams bei atvykėliams medikai dažniausiai skubėjo padėti dėl patirtų traumų – buvo susižalojusiųjų rankas, kojas, galvas.

„Kas į šulinį įkrito, kas šiaip eidamas koją kryptelėjo, kas su paspirtuku ar dviračiu, kas virto užkliuvęs kur. Tiesiog smulkios įprastinės traumos“, – sakė N. Dambrauskienė.

Tiesa, savaitgalį vis dėlto būta ir vienos, kaip įtariama, sunkios traumos – į ligoninę teko skubiai gabenti Karklėje vykusiame festivalyje iš didelio aukščio nukritusį žmogų, kuris patyrė, stuburo traumą.

Dėl didelio karščio pasitaikė ir lėtinėmis ligomis sergančių žmonių, kuriems prireikė medikų pagalbos.

Pasižymėjo festivalis: įkliuvo narkotinių medžiagų turėję renginio dalyviai

Karštu darbine prasme šį savaitgalį vadina ir pajūryje dirbę policijos pareigūnai.

„Iš tiesų turėjome labai daug įvairių ikiteisminių tyrimų pradėję. Iš viso 8 mūsų apskrities miestuose per 4 dienas buvo pradėti 69 ikiteisminiai tyrimai dėl įvairių nusikalstamų veikų. Buvo ir plėšimas, buvo ir nemažai tyrimų dėl galimo disponavimo narkotinėmis medžiagomis, neturint tikslo jas platinti. Taip pat užfiksuota ir sukčiavimų, ir viešosios tvarkos pažeidimų. Deja, ir nemažai neblaivių vairuotojų mūsų apskrityje įkliuvo. Kad ir kaip būtų gaila, vis dar pasitaiko piliečių, kurie nemoka švęsti teisingai – jie atsigeria alkoholinių gėrimų ir sėda prie automobilių vairų“, – ilgąjį savaitgalį trumpai apžvelgė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (Klaipėdos AVPK) Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė.

Ikiteisminiais tyrimais dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis išsiskyrė Karklės festivalis. Renginyje, kaip įprasta, patruliavo kinologai, kuriems ir įkliuvo, kaip įtariama, draudžiamų medžiagų turėję festivalio lankytojai.

„Mūsų tarnybiniai šunys iš tiesų neblogai padirbėjo šį savaitgalį. Tiek tarnybinis šuo Gėris, tiek Naruto parodė puikius rezultatus – savo elgesiu parodė keletą vietų, kur įtaria, kad galėtų būti narkotinės medžiagos. Kolegos rado tiek augalinės kilmės medžiagų, tiek miltelių, suktinių. Visa tai yra perduota ekspertams ir bus aiškinamasi, tiriamos aplinkybės, ar tai iš tiesų yra narkotinės medžiagos ir jeigu taip, tai tiems jauniems žmonėms gresia atitinkama teisinė atsakomybė už tai“, – aiškino A. Grauslienė.

Iš viso ilgąjį savaitgalį pradėta 10 ikiteisminių tyrimų dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis, 8 iš jų – Karklėje.

Akcentuojama neblaivių vairuotojų gausa: vienas toks sukėlė avariją ir bandė pabėgt iš įvykio vietos

Komisariato atstovė pastebėjo, kad šis savaitgalis išsiskyrė ir neblaivių vairuotojų, kurių laukia baudžiamoji atsakomybė, gausa.

„Tos promilės iš tiesų buvo nemažos. Tam tikrais atvejais netgi siekė daugiau nei 3 promiles, kas iš tiesų yra rimtas girtumas ir gali lemti liūdnas pasekmes – sužaloti žmones arba netgi žūtis kelyje“, – sakė A. Grauslienė.

Be to, buvo ir vairuotojų, kuriems buvo nustatytas ne didesnis nei 1,5 promilės girtumas ir jie sulauks administracinės atsakomybės, tačiau A. Grauslienė akcentavo, kad tai nereiškia, jog kelyje tokie vairuotojai kėlė menkesnę grėsmę.

„Kartais ir pakankamai nedaug promilių į alkoholio matuoklį įpūtęs pilietis ar pilietė gali sukelti tikrai rimtus eismo įvykius. Tarkime, vienas eismo įvykis buvo Minijos gatvėje – jaunas vaikinas, vairuodamas automobilį, įvažiavo į tris kitas mašinas priešpriešinėje eismo juostoje, taip pat ir į kelio ženklą ir netgi pasišalino iš įvykio vietos. Aišku, jis netrukus buvo sulaikytas ir nustatyta daugiau nei 2 promilės neblaivumo“, – apie vieną šio savaitgalio įvykių pasakojo A. Grauslienė.

Palangoje policijos pareigūnams įkliuvo neblaivus vyras, kuris naktį žingsniuodamas J. Basanavičiaus gatve nusprendė papurkšti dujų kitiems žmonėms į veidus. Vyras buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Skaityti visą pranešimą