Šalčininkų rajone užfiksuota gamtos stichija: „dulkių velnias“ konteinerį talžė tarsi mažą šapelį

Prieš 11 mėnesius 82

Valstybės sienos apsaugos tarnyba užfiksavo, o vėliau su visuomene pasidalino gamtos reiškiniu – dulkių sūkuriu, kuris siautė Šalčininkų rajone prie įvažiavimo į vadinamąją Dieveniškių kilpą.

„Čia veikia Širvių punktas, kur pasieniečiai tikrina visus į kilpą ir iš jos važiuojančius automobilius bei asmenis. Antradienį ten staiga kilo ir minutę kitą pasiautėjo stiprus smėlio sūkurys, dar vadinamas dulkių velniu. Tiesa, daug žalos jis nepadarė“, – skelbia VSAT pareigūnai.

Vaizdo įraše matyti, kaip „dulkių velnias“ siaučia lauko viduryje, vis stiprėja ir staiga savo jėga įtraukia šiukšlių konteinerį, kurį pakelia tarsi šapelį ir blaško ore.

Matyt, ne juokais išsigąsta ir patys pareigūnai, kurie su automobiliu pavažiuoja kiek atokiau ir ten fiksuoja šią gamtos jėgą.

Savo ruožtu LHMT meteorologai socialinėje erdvėje teigia, kad tokie sūkuriai gana dažni Lietuvoje, ir nors pagal struktūrą yra panašūs į viesulus (kitur vadinamus tornadais), šie dulkių velniai būna gerokai silpnesni.

„Jie dažniausiai formuojasi mažai debesuotomis dienomis virš įšilusios žemės užslinkus sąlyginai vėsiam orui ir paprastai išsilaiko iki 1-2 minučių ar trumpiau“, – tikslina meteorologai.

Pasak LHMT specialistų, Lietuvoje „dulkių velniai“ kiek rečiau taip išraiškingai užfiksuojami, o susiformuoti jiems antradienį buvo kone idealios oro sąlygos.

Skaityti visą pranešimą