Šakių rajone pasodintas karo aukoms Ukrainoje skirtas ąžuolynas, medžius sodino ir Adamkus bei Nausėda

Prieš 1 metus 64

Šakių rajone, Lekėčiuose, šeštadienį pasodintas karo aukoms Ukrainoje atminti skirtas ąžuolynas.

Talkoje dalyvavęs bei vardinį ąžuoliuką pasodinęs prezidentas Gitanas Nausėda ąžuolyno sodinimą pavadino prasminga iniciatyva.

„Norėtųsi, kad mūsų pasodinti ąžuolai pirmiausia pagerbtų ir įprasmintų tų žmonių atminimą, kurie paaukojo savo gyvenimus, paaukojo savo gyvybes šiame beprasmiškame ir baisiame kare, kurį Rusija pradėjo Ukrainoje“, – sveikinimo kalboje sakė G. Nausėda.

Sveikinimo žodį taręs šventės globėjas kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sakė, kad iniciatyva iškelia gamtos ir žmogaus ryšį, susietą su žmonijos laisve ir nepriklausomybe.

„Tai dabar rodo ir vykstanti Ukrainos kova. Šio ąžuolyno sukūrimu mes pagerbiame kovojančius už šiuos idealus“, – teigė kadenciją baigęs prezidentas.

V. Adamkus renginio metu taip pat pasodino savo bei šventėje nedalyvavusios savo žmonos Almos Adamkienės vardinius ąžuoliukus.

Talkoje taip pat dalyvavo pirmoji ponia Diana Nausėdiene bei Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta – jie taip pat pasodino po vardinį ąžuoliuką.

Pasak akcijos „Ukrainos karo aukų atminimo ąžuolynas“ iniciatoriaus, šeimų sambūrio „Gerumo ąžuolas“ viceprezidento Juozo Dainelio, planuojama pasodinti 3600 ąžuoliukų, renginio metu taip pat atidengtas 26 tonas sveriantis akmeninis monumentas.

Ąžuolynas įkurtas miškų urėdijos žemėje, miškininkai vėliau rūpinsis ir medžių priežiūra.

Talkoje dalyvavo Lekėčių bendruomenės nariai, Šakių rajone gyvenantys ukrainiečiai.

„Gerumo ąžuolas“ tokio dydžio ąžuolyną jau yra pasodinęs 2010 metais, jis skirtas paminėti 600-ąsias Žalgirio mūšio metines, taip pat yra įkūręs bendrą ąžuolyną su Lenkija.

Skaityti visą pranešimą