Rūšiuoti savivaldybė ragina, o konteinerių neduoda: ginasi, kad savo pareigų nevykdo gamintojai ir importuotojai

Prieš 1 metus 61

Į LRT GIRDI kreipėsi vilnietis, teigiantis, kad jau 2 metus negauna antrinių žaliavų konteinerių prie nuosavo namo. Savivaldybės teigimu, tokių gyventojų Vilniuje yra bent pusė ir kaltina gamintojų ir importuotojų organizacijas pareigų nevykdymu. Šios savo ruožtu atkerta, jog viskas – savivaldybės rankose, tačiau jokios iniciatyvos ji nesiima. 


Vilnietis Donatas jau 2 metus laukia individualių antrinių atliekų konteinerių. Vyras dėl jų prieš tai kreipėsi net į kelias įstaigas: į jo teritoriją aptarnaujančią bendrovę „Ecoservice“, „Vilniaus atliekų sistemos administratorių“ ir Vilniaus miesto savivaldybę. Visgi niekas jam jokio atsakymo taip ir nepateikė.

Kai po kurio laiko neiškentęs Donatas nusprendė šioms įstaigoms vėl paskambinti, sulaukė atsakymo, jog konteinerių šiuo metu nėra, o kreiptis jis turėtų į atliekų surinkimą administruojančią įmonę. Ši savo ruožtu nurodė kreiptis į savivaldybę, mat konteinerius perka ir užsako būtent ji.

Sostinės gyventojas piktinasi – rūšiuoti jis nori, bet galimybių tam tiesiog nėra, nors savivaldybė ir skelbiasi skatinanti žmones tuo užsiimti.

Bendrovės „Ecoservice“ atliekų surinkimo verslo direktorė Daiva Skrupskelienė LRT RADIJUI patvirtina – konteinerius, kuriuos jie išdalina klientams, parūpina būtent savivaldybė. Tuo tarpu bendrovė tik išveža atliekas.

„Mes teikiame antrinių žaliavų surinkimo paslaugas. Surinkimo – pačio veiksmo, pačio proceso, atliekų išvežimo. Tai mes tą ir darome. Kiek savivaldybė nuperka konteinerių, kiek duoda sąrašus pastatyti gyventojams, tiek ir padarome“, – sako D. Skrupskelienė.

Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio vadovė Eglė Bernotavičienė LRT RADIJUI tvirtina – tokių konteinerių reikia bent pusei Vilniaus nuosavų namų savininkų. O, moters teigimu, jų trūksta dėl dabartinės atliekų išvežimo ir finansavimo tvarkos.

Anot pašnekovės, dabar už komunalinių atliekų tvarkymą yra atsakingos savivaldybės, bet už pakuočių atliekų tvarkymą, infrastruktūrą ir finansavimą – gamintojų ir importuotojų organizacijos. O šios, kaip tikina E. Bernotavičienė, savo įsipareigojimų pilnai nevykdo.

„Deja, bet situacija tokia, jog organizacijos nesiima vykdyti šios finansavimo prievolės pilna apimtimi ir nefinansuoja konteinerių įsigijimo išlaidų. Dėl to savivaldybės iš esmės negali pačios imtis kitų pareigų vykdymo ir finansuoti šitų konteinerių įsigijimo“, – pabrėžia specialistė.

Gamintojams ir importuotojams atstovaujančios viešosios įstaigos „Žaliasis taškas“ generalinis direktorius Kęstutis Pocius atkerta, jog taip tikrai nėra. Jo teigimu, jokios iniciatyvos nerodo pati Vilniaus savivaldybė, nors būtent ji ir turėtų aprūpinti gyventojus konteineriais.

„Paprastai tariant, tai savivaldybė turėtų suorganizuoti konteinerių nupirkimą, o organizacijos turėtų sumokėti per tam tikrą laikotarpį už šių konteinerių įsigijimą ir pastatymą“, – LRT RADIJUI aiškina K. Pocius.

Savivaldybės atstovė E. Bernotavičienė savo ruožtu teigia, jog praėjusiais metais savivaldybė norėjo teikti paraišką „Aplinkos projektų valdymo agentūrai“ ir įsigyti daugiau konteinerių. Visgi, pasak jos, pusė jų kainos būtų reikėję sumokėti gamintojams ir importuotojams, o šie finansuoti tokios iniciatyvos neva nepanoro. Dėl to savivaldybei teko atsisakyti paraiškos teikimo.

„Žaliojo taško“ vadovas K. Pocius tvirtina, jog buvo kitaip – viešoji įstaiga pritarė savivaldybės inicijuotai paraiškai, bet vėliau, neaišku kodėl, reikalai sustojo. „Mes gavę tokią iniciatyvą iš Vilniaus miesto savivaldybės apsidžiaugėme ja ir sutikome finansuoti ją pagal įstatymo numatytą tvarką. Bet, kad ir sutikome, niekur tas procesas vėliau nepajudėjo. Kodėl nepajudėjo – na, sunku pasakyti“, – teigia jis.

Kitose šalies savivaldybėse antrinių atliekų konteinerių netrūksta, nors ir ten galioja tokia pati tvarka dėl konteinerių pirkimo organizavimo ir finansavimo. Visgi situacija Vilniuje, pasak savivaldybės atstovės E. Bernotavičienės, turėtų pagerėti jau kitais metais, nes keičiasi Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymas.

„Nustatyta savivaldybėms prievolė pačioms savarankiškai organizuoti pakuočių atliekų surinkimą ir vežimą, pačioms savarankiškai parinkti pakuočių atliekų vežėjus ir užtikrinti infrastruktūrą tokią, kokios reikia šiandien gyventojams“, – dėsto specialistė.

Viso reportažo klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą