Rusijos karą Ukrainoje remiantis panevėžietis rinkimuose nebedalyvaus: „Pasiųskite mane – pasikalbėčiau ir su Zelenskiu, ir su Putinu“

Prieš 1 metus 56

Su politiniu komitetu „Panevėžio labui“ į Panevėžio miesto tarybą siekęs patekti Petras Mureika išbrauktas iš kandidatų sąrašo paaiškėjus, kad jis palaiko agresorės Rusijos karą Ukrainoje. Komitetui užkliuvo Rusiją šlovinanti frazė P. Mureikos socialinio tinklo paskyroje. 

Kalbėdamas su LRT.lt P. Mureika ukrainiečius taip pat vadino nacistais, Luhanską ir Donecką vadino respublikomis ir sakė galintis pamėginti sutaikyti dvi valstybes pasikalbėdamas su Volodymyru Zelenskiu ir Vladimiru Putinu.

Kaip LRT.lt sakė komiteto „Panevėžio labui“ lyderis Povilas Urbšys, P. Mureika iš kandidatų sąrašo buvo išbrauktas praėjusį ketvirtadienį, kai paaiškėjo, kad „pretendentas į kandidatus, kuris yra sąraše, remia Rusijos karą prieš Ukrainą“.

Komitetas priėmė tokį sprendimą sužinojęs, kad P. Mureika socialiniame tinkle savo paskyroje yra paskelbęs tokią frazę: „PASAKYSIU VIENA, TIK RUSIJA IŠVALYS ukrainą NUO NACIKŲ IR KITOKIO MĖŠLO...!!! ŠLOVĖ RUSIJAI...!!!“ (vertimas iš rusų kalbos, Ukraina rašyta mažosiomis raidėmis).

„Mes iš karto sureagavome, vos per kelias valandas, kreipėmės į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir ketvirtadienį jo nebebuvo mūsų sąraše“, – patikino P. Urbšys. Jis sakė, kad tam pritarė visi komiteto nariai.

Urbšys: Mureika garsėjo kaip visuomenininkas

Pasak P. Urbšio komitetą šokiravo P. Mureikos nuostatos, juolab vienos komiteto narės vyras yra profesionalus karys, pasirengęs aukoti savo gyvybę, jei Lietuvai kiltų Rusijos karinė grėsmė, politinei grupei priklauso ir teisininkas, kurio kontora teikia nemokamas paslaugas nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams, taip pat du buvę Lietuvos karininkai.

P. Urbšys sakė, kad anksčiau socialiniuose tinkluose netikrino P. Mureikos nuostatų, mat atrodė, kad to nereikia.

„Jis žinomas mieste ne kaip prorusiškų pažiūrų žmogus, o kaip aktyvus visuomenininkas, kuris principingai pasisako prieš valdžios korupcijos išraiškas“, – paaiškino P. Urbšys.

Politikas sakė, kad, kilus skandalui, susisiekė su P. Mureika. Jis patvirtino, kad agresorę Rusiją šlovinanti ir ukrainiečius niekinanti frazė yra jo.

„Ir jis man pradėjo kalbėti, kad tai susiję su tuo, kad jis nori taikos. Sakiau: palaukit, bet tai, kas parašyta, neturi nieko bendra su taika, taikos siekiu“, – perpasakojo P. Urbšys.

Pasak politiko, P. Mureika kandidatų sąraše buvo vos penkias dienas.

Piktinosi ir Lietuvoje plevėsuojančiomis Ukrainos vėliavomis

P. Mureika ir LRT.lt pripažino, kad frazę, kurioje šlovino Rusiją ir niekino Ukrainos kovą su agresore, socialiniame tinkle praėjusių metų balandį parašė jis pats.

Jis sakė, kad tai parašyti jį paskatino tai, „pasauliui vienodai, kas vyksta Luhansko ir Donecko respublikose, kai ten žudo ukrainiečiai nacistai“.

„Jūs pasakykite man viena: kodėl pasaulis visas tylėjo, kai 2014 metais Ukrainoje vyko perversmas antikonstitucinis, į valdžią atėjo nacistinių pažiūrų žmonės ir jie pradėjo naikinti tuos, kurie nenorėjo gyventi pagal jų instrukcijas ar taisykles. Kodėl jūs neviešinote šitokių dalykų?“ – į LRT.lt klausimą, ar jis išties palakantis Rusijos karinę agresiją Ukrainoje, atsakė P. Mureika.

Buvęs pretendentas į miesto tarybą stengėsi pateisinti Rusijos sukeltą karą Ukrainoje.

„Rusija priversta daryti šį dalyką, kaip paaiškina Rusija, kad jie nori priversti savo priešininkus sustabdyti nuo įvairių žudymų, kuriuos jie atlieka Donecko ir Luhansko respublikose. Ir, matomai, manau, jie tuo ir apsiribos, bet jie nori tą dalyką pataisyti, sutvarkyti visoje šalyje. Man labai gaila, kad žmonės, kurie gyvena šalyje iš dovanotų rusiškų žemių nuo carinių laikų tam tikro amžiaus, jie nesugeba savo šalyje tvarkytis taip, kad joje būtų gera gyventi visiems – ne tik saviems, ne tik kitų tautų žmonėms, bet ir kaimynams aplinkui.

Aš tik įtariu, kad čia tam tikros neigiamos jėgos pasaulyje supjudė šias abi broliškas slaviškas tautas.

Ko tos neigiamos jėgos tikisi, jų paklauskite. Ką aš žinau? Karas yra blogai. Karas yra blogai. Reikia taikos“, – savo nuostatas dėstė panevėžietis.

Jis sakė galintis pasikalbėti ir su Ukrainos, ir su Rusijos vadovais.

„Tai ir bandykime dar kartą taikyti šias dvi šalis. Na, pavyzdžiui, pasiųskite kad ir mane. Neutralus žmogus esu. Pakalbėsiu su Zelenskiu, pakalbėsiu su Putinu. Sužinosiu, kodėl tas prasidėjo, ko jie nori, ką jie siūlytų“ – kalbėjo P. Mureika.

Jis piktinosi ir tuo, kad Lietuvoje daug kur plevėsuoja Ukrainos vėliavos. Anot jo, taip pažeidžiamas vėliavos iškėlimo įstatymas.

„Negalima pastoviai iškelti jas, ypač ant valdiškų pastatų, kitos šalies vėliavas, nes tai pažeidžia įstatymą“, – sakė P. Mureika.

Anot, jo toleruotina tik kai vėliava iškeliama oficialaus vizito metu.

„Man tas yra nepriimtina. Kaip buvusiam policijos pareigūnui man yra nesuprantami tokie dalykai, kai prieinama prie kraštutinumo – karinio konflikto“, – sakė panevėžietis.

Mureika: „Krymas priklauso Dievuliui“

P. Mureika pasakojo tarnavęs sovietinėje kariuomenėje aviacijos srityje, skraidęs lėktuvu IL-76.

„Aš išvedinėjau armiją, tarybinę kariuomenę, savo laiku ir iš Afrikos kontinento. (...) Po to atėjau tarnauti Lietuvai kaip policijos pareigūnas. Aš taikindavau paprastus žmones, kadangi nuo 1991 metų, po Nepriklausomybės atkūrimo, žmonėse atsirado labai daug problemų – nedarbas, tada prasidėjo konfliktai. Juos reikėjo taikyti. Kai kur pasiseka sutaikyti, kai kur ne“, – kalbėjo P. Mureika.

LRT.lt paklausė P. Mureikos ir kokiai valstybei, jo manymu, priklauso Krymas.

„Jei juokais, Krymas priklauso Dievuliui. Kam jis atiduos tą Krymą, gyvenimo procesas tą parodo“, – atsakė panevėžietis.

Panevėžietis tikino pats prašęs būti išbrauktas iš komiteto „Panevėžio labui“ sąrašų, kad prasidėjus rinkimų kampanijai oponentai nestumtų į kampą ir neieškotų kabliukų.

„Aš save paaukojau dėl taikos tarpusavio tarp būsimų rinkimų dalyvių“, – sakė P. Mureika.

Pirmasis apie P. Mureikos pašalinimą iš komiteto pranešė portalas 15min.

Skaityti visą pranešimą