Rusijos atlikėjai veržiasi į Europą: vykstant karui linksmina Rusijos žiūrovus, o į Europą keliauja pasiskelbę, kad renka labdarą Ukrainai

Prieš 1 metus 94

Atlikėjai iš Rusijos, kaip ir prekės iš Rusijos, Lietuvoje, teigiama, nepageidaujami, tačiau atlikėjai iš šalies agresorės ir toliau nevaržomai planuoja rengti koncertus. Rusijai užpuolus Ukrainą, Irina Prichodko savo pasirodymais juokino Irkutsko publiką, taip pat didžiųjų Rusijos televizijų žiūrovus, o dabar anekdotais rengiasi linksminti Europos Sąjungos gyventojus. Jos pėdomis seka ir kitas Rusijos atlikėjas – Aleksandras Nezlobinas. Per turą po Europą atlikėjai planuoja surengti 8 pasirodymus sostinėse.


Gegužę, karui Ukrainoje tęsiantis trečią mėnesį, Rusijos televizijos kanalo „THT“ humoro laidoje pasirodo I. Prichodko. Jos humoro vakaras prasideda nuo juokelių apie moteris, vyrus ir lytinius organus. Ta pačia tema pasirodymas ir baigiamas. Apie karą, Rusijoje vadinamą specialiąja operacija, – nė menkiausios užuominos, tarsi karo nebūtų.

Nuo balandžio 22-osios sukosi reklama, kad I. Prichodko savo juokeliais linksmins Irkutsko publiką. O liepos 13 dieną suplanuotas ir jos pasirodymas Lietuvoje, Vilniuje, pramogų salėje „Vakaris“. LRT RADIJUI, kaip tariamiems interesantams, socialinio eksperimento tikslais susisiekus su vienos pramogų salės atstovu paaiškėja, kaip atlikėjai iš Rusijos gali apeiti draudimus koncertuoti mūsų šalyje ir kituose Europos miestuose.

„Nuoma – pusantro tūkstančio eurų plius PVM ir nuo vieno bilieto vienas euras. Susodinti galima iki 400 žmonių arba gali būti stovimas variantas – iki 700 žmonių. Apsauga, apšvietėjai įeina, nuo savęs irgi reklamos duodame. Savo maistu ir gėrimais negalima prekiauti, nes mūsų barai dirba renginio metu“, – dėstė telefonu atsiliepęs vyras.

Pasiteirauta, kokios sąlygos keliamos dėl atlikėjų.

„Būna, bando rusų atlikėjai atvykti. Jiems negalima, nebent tai yra Ukrainos paramos koncertas. Tiek tų sąlygų“, – vardija koncertų salės atstovas.

Rusų atlikėjai skelbiasi, kad dalį surinktų lėšų skirs ukrainiečiams. Vis dėlto vienas iš Ukrainos namų Lietuvoje steigėjų Aleksas Matvejevas įžvelgia gudrybę.

„Žinoma, jie prirašo savo renginio puslapyje, kad dalį lėšų paaukos karo pabėgėliams ar nukentėjusiems žmonėms iš Ukrainos. Tačiau pirmiausia neaišku, kaip tai bus daroma. Antra – žodis „dalį“ liudija, kad jie iš to renginio uždirba ir sau. Tai nėra visiškai labdaringas renginys. Mes žinome, kad Lietuvoje yra dešimtys tūkstančių savanorių, kurie aukoja savo lėšas, savo laiką ir viską daro nemokamai. Staiga mes priimame čia komikus, kurie tik dalį lėšų skirs ir dalį uždirbs. Tai iš esmės mes suteikiame sceną uždirbinėtojams iš Rusijos“, – sako vienas iš Ukrainos namų Vilniuje įkūrėjų.

Paramą į Ukrainą ne kartą vežęs Šaulių sąjungos paramos Ukrainai grupės atstovas Haroldas Daublys taip pat įsitikinęs, kad menama parama – tik patogi priedanga.

„Jeigu jie deklaruoja labdaringą veiklą, reikia aiškiai žinoti, kur labdara nueis, kas tie fondai. Nes mes matome, kaip su labdaros priedanga yra manipuliuojama fondais. Atsiranda fondų, kurie renka lėšas ir moka 20 proc. darbuotojams, o neaišku, kiek nueina administraciniams poreikiams“, – kalba H. Daublys.

Šaulių sąjungos paramos Ukrainai grupės atstovas mano, kad atlikėjai iš Rusijos, koncertus paskelbę labdaringais, taip prasiskina kelią į Europą.

„Dažniausiai mes matome, kad tai yra prisitaikymas prie situacijos. Reikia susilaikyti nuo važinėjimo į Vakarus ir neieškoti lengvos valiutos“, – tikina pašnekovas.

Vilnius tapo planuojamo turo po Europą startu. Kartu su I. Prichodko, kuri yra Rusijoje koncertuojanti baltarusė, pasirodymą čia planuoja rengti ir Rusijos pilietis A. Nezlobinas.

„Esmė tokia, kad su mumis susisiekė latvių agentūra, ji pranešė, kad tai Ukrainos paramos koncertas. Kol kas mes esame jiems išrašę sąskaitą, gavę avansą. Tiesiog yra rezervuota data – liepos 13“, – pasakoja Laisvydas Švedas, pramogų salės „Vakaris“ vadovas.

I. Prichodko ir A. Nezlobinas per turą po Europą planuoja surengti 8 pasirodymus sostinėse: iš Vilniaus jie išvyksta į Rygą, vėliau į Taliną, Berlyną, pasirodymus surengs Vienoje, Prahoje, o turą baigs pasirodymu Tbilisyje.

Bilietai jau parduodami, bet kas koncertų organizatoriai, neskelbiama. Lietuvoje bilietus parduoda Latvijoje registruota įmonė, o renginių organizatoriai socialiniuose tinkluose yra pasivadinę „RAVENT Booking“. Karą įrašuose jie vadina politine situacija. Jų į Lietuvą atvežami komikai savo pozicijos dėl karo viešai vis dar nėra paskelbę, bet salės nuomotojams pažadėta, kad paskelbs.

Paskutinis interviu su komike I. Prichodko yra paskelbtas prieš dvi savaites. Interviu beveik pusantros valandos, tačiau ir jame jokios užuominos apie karą ir jos pačios pozicijos nebuvo. Rusijos komikų pasirodymai skirti asmenims nuo 18 metų, nes juokaujama daugiausia apie vyrus, moteris, intymius dalykus, seksą.

„Mes matome atlikėjų iš Rusijos nuo vasario 24 dienos. Visi jie skelbiasi, kad turi nuostabių intencijų. Bet aš užduočiau klausimą, kokiame kontekste karo Ukrainoje metu gali atsirasti Rusijos komikų. Aš tai vertinu kaip pasityčiojimą, nes ne laikas juokauti, ir ypač žmonėms, kurie yra Rusijos piliečiai. Juokauti Lietuvoje man atrodo nepriimtina ir daugumai ukrainiečių Lietuvoje taip pat“, – sako A. Matvejevas, vienas iš Ukrainos namų Lietuvoje steigėjų.

Migracijos departamentas nurodo, kad teikimus uždrausti asmenims į Lietuvą atvykti tokiais atvejais rengia Užsienio reikalų ministerija. Migracijos departamentas LRT RADIJUI tvirtino, kad nėra gavęs teikimo neįleisti į šalį minėtų atlikėjų iš Rusijos.

Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis sako, kad Rusijos piliečiai, kaip ir atlikėjai iš kitų šalių, pagal galiojančius teisės aktus, iki šiol gali pasinaudoti mokestinėmis lengvatomis.

„Paminėsiu, kad atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms iki šių metų pabaigos taikomas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas. Kalbant apie mokesčius, atlikėjas Pridėtinės vertės mokestį deklaruoti privalėtų pats“, – sako Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas M. Endrijaitis.

Pasak jo, jeigu atlikėjas nedeklaruoja ir nesumoka mokesčių, inspekcija bando juos išieškoti, prašoma užsienio šalių pagalbos. Tačiau pripažįstama, kad dėl palyginti nedidelių sumų tokiais atvejais išieškoti mokesčių gali ir neapsimokėti.

LRT RADIJUI pradėjus domėtis koncertu, salės nuomotojai iš organizatorių sulaukė prašymo keisti koncerto datą – pasirodymą atidėti.

Daugiau klausykitės radijo laidos įraše.

Parengė Miglė Valionytė.

Skaityti visą pranešimą