Rusijai panaudoti cheminį ginklą – kone atrištos rankos? Ekspertas mano, kad tyrėjų neįsileistų, o JT vėl išsitrauktų veto kortą

Prieš 2 metus 206

Cheminis ginklas sistemingai ir plačiai naudotas Sirijoje. Absoliučią daugumą atakų prieš savo šalies piliečius įvykdė Bašaro al-Asado režimas. Daugiausia žmonių prieš devynerius metus panaudojus zarino dujas žuvo Gutoje – įvairiais duomenimis aukų skaičius svyravo nuo 281 iki daugiau nei 1700.

Prieš penkerius metus Chan Šeichūno mieste tokiu būdu numarinti 89 žmonės. Vienas tyrimas rodė, kad dažniausiai – daugiau nei 90 proc. atvejų – naudotas chloras. Be zarino dujų, dar ipritas.

Beveik pusė atakų 2014-2018 įvykdyta iš oro, mažiau nei ketvirtadalis – nuo žemės. Po Gutos tarptautinė bendruomenė spaudė Sirijos ginkluotąsias pajėgas sutikti su cheminio ginklo sunaikinimu, prižiūrint nepriklausomiems stebėtojams.

Nors šis procesas po metų buvo baigtas, vėlesni incidentai kėlė abejonių, kad tai buvo išties padaryta, o cheminio ginklo uždraudimo organizacijos inspektoriai konstatavo, kad negali patvirtinti, jog šalies pateikta deklaracija gali būti laikoma tiksli ir išbaigta.

Tarptautinio gynybos ir saugumo centro Taline tyrimų vadovas Tomas Jermalavičius LRT TELEVIZIJOS laidoje „Svarbi valanda“ sakė, kad įrodyti, kad cheminis ginklas buvo panaudotas Ukrainoje, bent šiuo metu, praktiškai neįmanoma, nes vargu ar Rusija įsileistų į teritoriją tarptautinius ekspertus, nors tą turėtų padaryti, jei laikytųsi tarptautinės teisės.

„Tai būtų labai sunku padaryti. Ukraina gali kreiptis į Cheminio ginklo draudimo organizaciją, kad būtų suteikta techninė ir ekspertinė parama. Turi būti sukuriama speciali misija, kuri inspektuotų incidento vietą, rinktų aplinkos, biomedicininius mėginius, bet to priėjimo Rusijos pajėgos gali ir nesuteikti. Tikriausiai to ir nedarytų, todėl nemanau, kad tokia misija būtų šiomis sąlygomis įmanoma“, – sako ekspertas ir pastebi, kad pagal tarptautines konvencijas Rusija turėtų privalėti suteikti tokį specialistų priėjimą.

Anot T. Jermalavičiaus, tarptautinė teisė dėl cheminio ginklo naudojimo turi vienareikšmišką poziciją – tai daryti griežtai draudžiama.

„Ne tik panaudojimą, bet ir kūrimą, gamybą ar perdavimą trečiosioms šalims. Čia negali būti jokių klaustukų, Rusija yra Cheminio ginklo konvencijos signatarė ir 2017-aisias deklaravusi, kad visas savo cheminio ginklo atsargas, kurias paveldėjo iš Sovietų Sąjungos yra sunaikinusi. Ir Cheminių ginklų draudimo organizacija tai net yra sertifikavusi ir pripažinusi, tai yra juridiškai ir teisiškai tas Rusijos dosjė – uždarytas. Bet faktai, jie rodo visai ką kitą “, – sako T. Jermalavičius.

Jis primena, kaip Rusijos tarnybos jau ne vieną kartą yra panaudojusios „Novičiok“, kas taip pat yra cheminis ginklas.

„Vakarai kelia klausimus, praeitais metais 44 šalys yra pareikalavusios iš Rusijos pasiaiškinimo, bet, žinoma, Rusija paaiškinimų nesuteikė, todėl galima sakyti, kad Rusija save laiko virš tarptautinės teisės“, – pabrėžė ekspertas.

Sirijos pavyzdys, pasak T. Jermalavičiaus, nenuteikia optimistiškai, nes tyrimai vyko nuo 2013-ųjų, bet vienintelė nuobauda – teisių ir privilegijų suspendavimas Cheminio ginklo organizacijoje.

„Tai yra viskas. Griežtesnes sankcijas turi pritaikyti Jungtinių Tautų saugumo taryba, kurioje ta pati Rusija turi veto teisę“, – sako ekspertas.

Skaityti visą pranešimą