Rupšys Putino žodinius grasinimus Vakarams ragina vertinti rimtai: dažnai jo blefavimas tampa realybe

Prieš 1 metus 73

Rusijos vadovui Vladimirui Putinui trečiadienį paskelbus apie dalinę mobilizaciją šalyje, Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys sako, kad situacija nėra dramatiška vertinant Lietuvos kontekstą. Jis pripažino, mūsų karių budrumo lygis padidintas, visos susidariusios situacijos, susijusios su šiuo Rusijos sprendimu, stebimos. Tiesa, V. Rupšys pabrėžė, kad V. Putino grasinimus Vakarams būtina vertinti rimtai, nes kaip parodė keli pavyzdžiai, dažnai jo blefavimas tampa realybe.

Rupšys: mūsų budrumo lygis padidintas, tačiau šiuo metu situacijos dramatizuoti nereikia

„Reikia pažymėti, kad Lietuvos kariuomenė kartu su VSAT jau antri metai saugo Lietuvos sieną, todėl šis vizitas suplanuotas iš anksto dar iki Rusijos mobilizacijos. <...> Kalbant apie mobilizaciją, galiu teigti, kad nieko nelaukto ar netikėto neįvyko. Matyti, kad Rusijos kariuomenė turi didelių problemų, kai reikia komplekti personalą, atkurti jo nuostolius, užpildyti jo vienetus kare. To žingsnio reikėjo laukti. Nieko nuostabaus, kad jie tokio žingsnio ėmėsi“, – ketvirtadienį žurnalistams kalbėjo V. Rupšys.

Pasak Lietuvos kariuomenės vado, kariuomenė ir toliau tęs darbą ir teiks pagalbą pasieniečiams saugant valstybės sienos ribas.

„Esame apsisprendę, kad per parą apie 100 karių padės patruliuoti ir vykdyti kitas funkcijas“, – sakė V. Rupšys.

Reaguojant į pernai kilusį nelegalių migrantų antplūdį iš Baltarusijos, šiame pasienyje rugpjūčio pabaigoje baigtas statyti apie 550 kilometrų ilgio fizinis barjeras – tvora ir pjaunanti viela.

„Budrumo lygis tikrai yra padidėjęs, mes reagavome į tą indikaciją, kad pas juos (Rusijoje – LRT.lt) paskelbta mobilizacija. Ji apima visą Rusijos teritoriją, įskaitant Kaliningrado sritį, taip pat ten bus komplektuojami daliniai, spėju ir pati logika sako, kad tie daliniai bus komplektuojami siekiant transportuoti juos į operacijos rajonus, bet turime būti visą laiką pasirengę, jeigu kartais sukomplektuotų tuos vienetus ir jeigu kas nors atsitiktų tokio, ko esame nenumatę, kad galėtume reaguoti laiku“, – sakė V. Rupšys.

Lietuvos kariuomenės vadas: Putino kalbas ir blefą būtina vertinti rimtai

Pirmadienį renkasi Valstybės gynimo taryba, pasak V. Rupšio, bus aiškinamasi ir diskutuojama apie dabar susidariusią situaciją, ką Lietuvai reiškia mobilizacija Rusijoje, kokie iššūkiai gali laukti Lietuvos.

„Situacijos nedramatizuočiau. Aiškiai matyti Rusijos vidinės problemos, sprendžiama dėl resursų papildomo pritraukimo į karą, tai apims ir logistinės dalies personalą. Jie turbūt turi įvairiausių problemų, jos mums iš dalies yra žinomos <...>, Rusija praranda prieš tai užgrobtas teritorijas, jie jau nebepajėgūs ginti, tai faktas – jiems reikia personalo“, – apie situaciją dėl mobilizacijos aiškino V. Rupšys.

Tiesa, šalies kariuomenės vadas ragino nenumoti ranka į tai, kas vyksta Rusijoje, be to, siūlo atkreipti į V. Putino viešai išsakytus grasinimus Vakarams, taip pat jo pabrėžtus žodžius, jog jis „neblefuoja“. Pasak, V. Rupšio, Kremliaus vadovas dažnai užsiima Vakarų bauginimu, bet keli pavydžiai rodo, kad kartais jo išsakyti žodžiai virsta realybe, todėl budrumo negalima prarasti ir situaciją vertinti reikia itin atidžiai.

„Čia yra politinis pareiškimas, nes tai pareikšta politiko, o ne karinio vadovo. Aš geriau Gerasimovo pareiškimus komentuočiau, nes man jie būtų geriau suprantami, bet patirtis rodo, kad dažnai jis (V. Putinas – LRT.lt) blefuoja, bet dažnai jo blefavimas tampa realybe. Kai sakė, kad jis eina nacių ukrainiečių vaduoti, tai buvo blefas, bet jis atėjo ir okupavo teritorijas, tai jau joks blefas. Visą laiką jo pareiškimus vertinti reikia labai rimtai. Aiškiai galima nuspėti ir užsibrėžti tas linijas ir daryti prielaidas, kada gali imtis kokių nors priemonių, kad ir jūsų minėtas masinio ginklo panaudojimas. Tai įmanoma, nes Rusijos doktrinos tai leidžia atitinkamomis sąlygomis. Rusija unikali šalis, kartais doktrinos rašo, o elgiasi kitaip“, – apie V. Putino grasinimus savo nuomonę išreiškė Lietuvos kariuomenės vadas.

LRT.lt primena, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje.

Kaip kalboje aiškino V. Putinas, dalinė mobilizacija reiškia, kad šaukimas yra taikomas atsargos kariams, pirmiausia – turintiems patirties. V. Putinas visoje kalboje taip pat pabrėžė, kad gins Rusijos žemes, rusus ir sritis, kur vyks „referendumai“.

Apsišaukėliškose Luhansko ir Donecko „liaudies respublikose“ rugsėjo 23–27 d. turėtų vykti „referendumai“ dėl prisijungimo prie Rusijos, tuo metu Ukraina pažadėjo pašalinti Rusijos grėsmę. Okupacinė administracija skelbia ketinanti surengi „referendumą“ ir rusų užimtoje Zaporižios srityje.

Rusijos parlamentas antradienį priėmė įstatymą, numatantį griežtesnes bausmes už nusikaltimus, įvykdytus per karinę mobilizaciją ar kovines operacijas, įskaitant dezertyravimą, karinės technikos gadinimą ir nepaklusimą nurodymams.

Skaityti visą pranešimą