Rupšys apie ukrainiečių karių rengimą: lietuvių įsitraukimas į misijas duos didžiulę pridėtinę vertę

Prieš 1 metus 967

Lietuvos kariai išvyko į ukrainiečių karių rengimo misiją Didžiojoje Britanijoje. Kaip bendradarbiauti juos apmokant, šią savaitę Vokietijoje tarėsi ir Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys. Jis LRT RADIJUI sako, jog Lietuvos patirtis rengiant ukrainiečių karius yra išties didelė, todėl šalies įsitraukimą į mokymo misijas Vakarai be galo vertina.   

„Turėjau, sakyčiau, labai produktyvų, gerą vizitą Vokietijoje, turėjau, aišku, galimybę susitikti ir su kariuomenės vadu, su sausumos pajėgų vadu, su Europos Sąjungos (ES) [karinio] mokymo misijos vadovybe Vokietijoje. Taip pat teko bendrauti ir su parlamentarais, t. y., Nacionalinio saugumo komiteto nariais.

Kalbėjome bendrai apie NATO planus, apie NATO pajėgumus, apie pagalbą Ukrainai, apie mokymo misijas. Tas pokalbių spektras tikrai buvo įvairus. Viena iš tų dalių yra pagalba Ukrainai, ypač mokyme, ir mes esame kviečiami ten dalyvauti, pasijungti“, – sako V. Rupšys.

Jo teigimu, Lietuvos kariai ir iki šiol aktyviai dalyvavo ES karinio mokymo misijoje tiek Vokietijoje, tiek Lenkijoje, tiek ir pačioje Didžioje Britanijoje. Pastaroji vadovauja misijai „Interflex“, į kurią lietuvių kariai įsitraukę jau nuo rugsėjo mėnesio – rengia bazinių ir individualių įgūdžių mokymus kariams, atvykstantiems iš Ukrainos.

Visgi misija, į kurią Lietuvos kariai išvyko dabar, anot V. Rupšio, yra šiek tiek kitokio pobūdžio.

„Čia daugiau kalba eina apie specialistų rengimą, apie kolektyvinį rengimą tiek, kiek galima, apie tokių išskirtinių specialybių [rengimą]. Ir taip pat esame kviečiami kaip Lietuvos atstovai dalyvauti ir šitos pačios misijos planavime ir įgyvendinime, t. y. būti štabo nariais“, – tvirtina Lietuvos kariuomenės vadas.

Generolas leitenantas sako, jog Didžioji Britanija labai vertina Lietuvos karių turimą patirtį dirbant su ukrainiečiais.

„Didžiosios Britanijos kariuomenė ir kariniai vadai labai nori mus turėti savo sudėtyje, nes mes esame labai patyrę. Be to, turime didžiulį privalumą, kad galime betarpiškai, be vertėjų susikalbėti su ukrainiečiais. Na, ir tuo pačiu, kalbant su Vokietijos vadovybe, kuri vadovauja ES [karinio mokymo] misijai Vokietijoje, jiems taip pat aiškiai matosi, kad mūsų buvimas duos didžiulę pridėtinę vertę“, – teigia pašnekovas.

Kaip aiškina V. Rupšys, Lietuvos kariai mokyti ukrainiečius pradėjo dar 2015-aisiais ir kartu su Didžiąja Britanija, JAV ir Kanada tą uoliai darė iki pat plataus masto karo Ukrainoje pradžios praėjusių metų vasario mėn.

„Labai didžiulis indėlis buvo rengiant ukrainiečius, mokant įvairiausių specialybių, mokant štabus, mokant procedūrų planavimo visų subtilybių ir taip toliau. Tai mes turime pakankamai didelį būrį karių, karininkų, puskarininkių, kurie gali, geba, turi patirtį dirbant su ukrainiečiais“, – LRT RADIJUI sako Lietuvos kariuomenės vadas.

Jo aiškinimu, vien pernai metais pačioje Lietuvoje buvo parengta per 500 Ukrainos karių, o šiais metais šis skaičius gali išaugti ir iki 1,5 tūkst.

„Pagrinde nacionališkai kiekviena valstybė kažką daro. Mūsų valstybė tikrai ir pėstininkus, ir specialiųjų operacijų karius, ir atskiras specialybes, ir net medikus, strateginės komunikacijos specialistus rengia įvairiais būdais ir metodais“, – sako V. Rupšys.

Be to, Lietuva kartu su Skandinavijos šalimis rengia išminuotojus, kurie jau dabar gali išminuoti sprogmenis, Ukrainos teritorijose paliktus atsitraukiančių Rusijos karių.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą