Rūdninkų poligono kariai pradėjo vykdyti pavojingą misiją: sovietinių aviacinių bombų paieškos gali užtrukti ir 10 metų

Prieš 1 metus 85

Rūdninkų kariniame poligone Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai pradėjo sprogmenų paieškas. Sovietinės okupacijos metais Rūdninkų poligono teritorijoje mėtyti aviacines bombas treniravosi pilotai iš visos Sovietų Sąjungos, todėl teritorijoje – daug nesprogusių bombų. Beveik 17000 hektarų teritorijos išminavimas gali užtrukti iki 10 metų.

Nors, atrodytų, aptverta teritorija ir nėra tokia didelė, bet išnarstyti kiekvieną centimetrą kiek užtrunka. Rūdninkų miškų gilumoje kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai kruopščiai žvalgo apsibrėžtą plotą. Ieško sprogmenų.

„Šiandien turime 20 arų teritoriją rankinio valymo. Vyrai su bombų ieškikliais ieško sprogmenų arba. Apie 50 proc. teritorijos jau išvalėme. Vienas kolega žymi juostomis, kad kažko nepraleistume. Kitas su bombų ieškikliu, kuris siekia iki 6 metrų, ieško“, – pasakoja sprogmenų neutralizavimo specialistas gr. Vytautas Leonavičius.

Rūdninkuose darbuojasi ne tik patyrę ir ne vieną sprogmenį nukenksminę kariai. Tai puiki proga pasisemti patirties jaunesniems kolegoms.

„Dabar vykdome vizualinę paiešką. Vizualiai pereiname teritoriją, kur kažkada bus sraigto aikštelės. Svarbu neskubėti“, – sako V. Leonavičius.

Šis mažytis plotas tėra tarsi lašas jūroje. Beveik 17000 hektarų teritorijos išvalymas nuo sprogmenų kariuomenės specialistų teigimu gali užtrukti nuo 5-10 metų, bet pirmiausia imamasi tų teritorijų, kurių prireiks greičiausiai.

„Kai prasidės realūs infrastruktūros statymo darbai, tuomet jau bus vykdomas rankinis išminavimas, tada ir paaiškės ar ten daug užsilikusių sprogmenų“, – kalba Rūdninkų karinio poligono viršininkas kpt. Evaldas Milkintis.

Prieš įžengiant į poligono teritoriją, Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai pasidarė kruopščius namų darbus. Daugiausiai gali būti aptikta aviacinių bombų, nes sovietmečiu būtent šioje teritorijoje treniravosi pilotai iš visos Sovietų Sąjungos.

Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas Kazimiras Bogdanas sako, aptinkamas sprogmuo ant popieriaus turi būti vienoks, bet iš tiesų kartais būna ir kiek kitoks – sovietų karių genialūs patobulinimai.

„Daiktas, kuris mestas yra perėjęs į kovinę padėtį, dėl to jų pavojingumas yra didesnis negu tų, kuriuos mes, pavyzdžiui, surastume sandėlyje paliktą nuo pirmojo, antrojo pasaulinio karo ar sovietinės okupacijos. Toks ir skirtumas šitos teritorijos – sprogmenys pakankamai pavojingi“, – tikina Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kpt. K. Bogdanas.

Kariai aptiko 100 kilogramų sveriančią sovietinę aviacinę bombą. Anot jų, tai tikrai nėra pats didžiausias sprogmuo. Gali pasitaikyti ir pusantros tonos sverianti milžinė. Tačiau net ir su šia bomba imamasi visų atsargumo priemonių.

Prieš detonuojant rastą bombą – paskutinės procedūros: visi kariai pasitraukia saugiu atstumu, kad jokios skeveldros nieko nesužalotų.

Ir tai tik vienas sprogmuo iš daugybės, kurie Rūdininkų kariniame poligone dar bus neutralizuoti.

Skaityti visą pranešimą