Regionų baseinams be paramos išsilaikyti sunku – dėl kylančių kainų kai kur jau jaučiamas lankytojų sumažėjimas

Prieš 1 metus 53

Be savivaldybių paramos, regionuose neišsilaiko nė vienas baseinas. Kainos už apsilankymą baseinuose kyla, kai kurie jų sulaukia ir mažiau lankytojų. Baseinų valdytojai ieško būdų sumažinti sąnaudas, įrengia saulės elektrines, ekonomiškai pasenusį apšvietimą keičia į taupias lempas. 

Į Varėnos sporto centro baseiną Bagdanavičių pora iš kaimyninio Alytaus rajono atvyksta keliskart per savaitę. Jie sako esantys pensininkai, 20 užsiėmimų jiems atsieina 30 eurų.

„Tai gaunasi užsiėmimas pusantro euro, sakyčiau nekanda“, – LRT TELEVIZIJOS naujienų tarnybai sako Aleksas Bagdanavičius.

Varėnos baseino vadovas sako, kad lankytojams kainos pakeltos dar pernai, pabrango energija ir vanduo.

Tačiau baseinai regionuose neišsilaiko be savivaldybių paramos, nors taupymo režimas įjungtas. Varėnos baseine pirtys veikia tik savaitgalį, sutrumpintas darbo laikas. Ieškoma būdų, kaip įsigyti nutolusią saulės elektrinę.

„Kainos padidėjo, atitinkamai žmonių kiekis sumažėjo. Komunalines išlaidas mes padengiam iš gyventojų mokesčio, bet dar atlyginimai lieka ir t. t.“ – sako Varėnos sporto centro direktorius Ruslan Oleinik.

Kainos lankytojams kilo beveik visuose regiono baseinuose. Tačiau ir nuolaidos taikomos atskiroms grupėms. Pavyzdžiui, Prienų baseine jų nemažai. Čia pirtys taip pat veikia tik vakarais ir savaitgaliais, bet lankytojai atvyksta iš Kauno ir kitų rajonų. Atvykusieji į baseiną skuba ir į treniruoklių zoną. Vietiniai mėgsta įvairias grupines mankštas, lankytis baseine galima ne tik vakarais.

„Buvo nuspręsta padidinti kainas vienkartinio apsilankymo vienu euru, abonemento 10 eurų. Apsilankymui žmonių įtakos neturėjo, žmonės kaip ėjo, lankosi mūsų baseine“, – tikina laikinasis Prienų sporto centro vadovas Paulius Ivanauskas.

Kitokia padėtis Alytaus baseine, jis seniausias regione. 50 metrų, čia vyksta Lietuvos plaukimo čempionatai. Lankytojų netrūksta, nors pirtys veikia tik vakarais.

„Savivaldybė užtikrina tam tikras programas, turi būti prieinamos ir bazės, ir sveikatingumo tam tikros paslaugos. Baseinas kainuoja apie 600 tūkstančių per metus. Surenkam apie 350–400 tūkstančių iš lankytojų, stovyklų organizavimo, varžybų organizavimo“, – dėsto Alytaus sporto ir rekreacijos centro direktorius Tomas Stupuris.

Alytaus baseino planuose – įsigyti dar vieną saulės elektrinę, lempas pakeisti į taupiąsias.

Skaityti visą pranešimą