Regionai išmokomis siekia pritraukti policininkus, tačiau neslepiama – didžiausias jų trūkumas išlieka Vilniuje

Prieš 1 metus 86

Savivaldybės piniginėmis išmokomis siekia pritraukti policijos pareigūnus. Policijos atstovai sako, kad nors kai kuriuose regionuose situacija dėl pareigūnų trūkumo itin įtempta, didžiausia problema išlieka sostinėje.

Rokiškyje gyvenanti Eglė Karpovienė iki šiol dirbo grožio srityje. Būsimasis moters vyras – policijos pareigūnas. Rokiškėnė sako išgirdusi, kad regione trūksta pareigūnų, tad nusprendė nuo rugsėjo mokytis šios specialybės ir dirbti gimtajame mieste. E. Karpovienė neslepia, kad jos sprendimui įtakos turėjo ir savivaldybės skiriamos skatinamosios priemonės.

„Reikėtų galbūt ir kelionei, ir gyvenimui – tai yra vis dėl to dešimt mėnesių, kai turėsiu mokytis. Aš galvoju, kad tie pinigėliai padėtų tiesiog, žiūrint kokios dabar kuro kainos, tai reikės ir važinėti, ir gyventi galų gale“, – sako moteris.

Būsimasis pareigūnas galės pasirinkti pats, kokia forma jam bus skiriama piniginė parama. Tiesa, gavęs ją, įsipareigotų dirbti Rokiškyje ne trumpiau nei trejus metus.

„Galės pasirinkti stipendiją, besimokydamas policijos mokykloje, iki 250 eurų per mėnesį arba tiesiog pasiimti tą gautą vienkartinę 5000 eurų išmoką jau pradėjęs dirbti į Rokiškio policijos komisariatą“, – aiškina Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas.

Savivaldybei idėją, kaip pritraukti pareigūnų, iškėlė Rokiškio rajono policijos komisariato viršininkas. Jis pateikė Telšių savivaldybės pavyzdį, kuri pirmoji ėmėsi tokio skatinimo. Pasak jo, šiuo metu rajone trūksta 18 pareigūnų, dar trečdalis – pensinio amžiaus. Anot jo, pritraukti jaunus specialistus į regioną gana sudėtinga.

„Renkasi didmiesčius, nes, visų pirma, kaip ir jaunimui ten – daugiau veiklos. Kitas dalykas, ten yra specializuoti padaliniai, kur, tarkim, gal ir atlyginimas didesnis, ir perspektyvos kitokios“, – teigia Rokiškio policijos komisariato viršininkas Rimantas Čepulis.

Tačiau būtent didesniuose miestuose pareigūnų trūkumas labiausiai juntamas. Skaičiuojama, kad iš viso Lietuvoje šiuo metu yra 1500 laisvų pareigybių.

„Būtent didžiosios apskritys pas mus yra tos apskritys, kuriose yra daugiausiai laisvų pareigybių. Ir, jeigu tikrai mes anksčiau sprendėm daugiau klausimą dėl mažųjų rajonų, regionų, tai šiuo metu ta situacija yra visiškai apsivertusi aukštyn kojom ir pagrindinė probleminė vieta yra būtent didžiosios apskritys“, – nurodo Policijos departamento atstovė Simona Ivanovienė.

Statistikos departamento duomenimis, policijos pareigūnų mažėja kelerius metus iš eilės. Pavyzdžiui, prieš dešimtmetį, jų dirbo dviem tūkstančiais daugiau nei dabar. Ir, nors stebima mažėjimo tendencija, dalį trūkumo kompensuoja diegiamos išmaniosios technologijos.

Skaityti visą pranešimą