Rasto negyvo migranto žmona tikina, kad jis buvo apgręžtas: žmogaus teisių gynėjai abejoja apgręžimo politikos skaidrumu

Prieš 1 metus 75

Prokurorai patvirtino, kad Lietuvoje rastas Šri Lankos piliečio kūnas. Pirmieji apie tai pranešę „Sienos grupės“ savanoriai sako, kad tai pirmoji migranto žūtis Lietuvoje. Kaip įtariama, migranto kūnas Neryje rastas dar rugpjūčio pabaigoje, maždaug kilometro atstumu nuo sienos su Baltarusija. Pasieniečiai sako apie šį įvykį sužinoję tik dabar. Seimo kontrolierės teigimu, tokios istorijos tik parodo, kad apgręžimo politikai trūksta skaidrumo. 

Savanorės iš Nyderlandų antrą dieną Lietuvoje praleido morge, kur šrilankietei padėjo ieškoti dingusio vyro.

„Ji pranešė, kad gavo žinią, jog vyras negyvas. Po to mes jau paskambinome iš morgo, kad papasakotume situaciją“, – teigė „Sienos grupės“ savanorė Dorothe.

Savanoriai sako, kad jiems šrilankietė parašė dar rugsėjį, kai negalėjo susiekti su į Europą per Baltarusiją iškeliavusiu vyru.

„Praėjo penki mėnesiai, o niekas nežinojo apie tą vyrą. Keista“, – minėjo „Sienos grupės“ savanorė Bibi.

Tik savanoriams paskelbus apie šrilankiečio mirtį, tą patvirtino ir ikiteisminį tyrimą atliekantys prokurorai.

Per tyrimą buvo nustatyta Neries upėje rasto mirusio asmens tapatybė: tai 32 metų Šri Lankos Demokratinės Socialistinės Respublikos pilietis, kurio paskutinė gyvenamoji vieta buvo nustatyta Jungtinėje Karalystėje. Tyrimo duomenimis, asmens mirtis nebuvo smurtinė.

Pasieniečiai sako, apie rastą kūną pirmą kartą išgirdo iš savanorių.

„Tuo metu, kai tas lavonas buvo rastas, mes tokios informacijos neturėjome, tai natūralu, nes ikiteisminis tyrimas pradėtas policijoje“, – minėjo VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Tai kelia nuostabą žmogaus teisių gynėjams.

„Jeigu, kaip sakoma, net nebuvo žinoma apie atvejį, tai dar labiau kelia susirūpinimą, ar stebėsena efektyvi“, – sakė Seimo kontrolierių įstaigos vadovė Erika Leonaitė.

Policija dar rugpjūčio pabaigoje pranešė apie rastą apirusio vyro kūną, be dokumentų Neryje ties Kūniškės kaimu. Tai už maždaug 1 kilometro nuo sienos su Baltarusija. Mirusiojo žmona savanoriams nurodė ir paskutinę vyro siųstą buvimo vietą - Lietuvos teritorijoje, kitoje Neries kilpos pusėje.

„Ji prarado ryšį su juo prieš keturias dienas, kai rado jo kūną“, – minėjo savanorė Bibi.

Vyras buvo ties vieta, kur Lietuvą ir Baltarusija skiria Neris. Maždaug pusė kilometro nuo sienos.

„Jis vieną kartą buvo apgręžtas, bent jau žmona sakė taip“, – teigė Bibi.

Ir pasą iš jo esą kažkas atėmė. Neoficialiai teigiama, kad vyro tapatybę padėjo nustatyti DNR tyrimas, nes jis gyvenęs Jungtinėje Karalystėje, iš kurios prieš 5 metus buvo deportuotas, pasibaigus vizos galiojimui. Pernai jis vėl iškeliavo į Europą.

„Žmona prašė atsiųsti kūno nuotraukų, bet vyras morge sakė, kad jo būklė neatpažįstama, nes jis rastas vandenyje“, – teigia „Sienos grupės“ savanorė Dorothe.

Kada prokurorai baigs tyrimą, neaišku. O žmogaus teisių gynėjai sako, kad problema, jog apgręžiami migrantai neregistruojami.

„Dabar mes kuriame tokią teisinę fikciją, kad jų iš viso nėra, gal ir nebuvo Lietuvoje“, – mano E. Leonaitė.

Ir, pasak kontrolierės, problema ta, kad apgręžimo politikos nestebi nepriklausomi stebėtojai.

„Visos institucijos dirba skaidriai – Vidaus reikalų ministerija ir mūsų visos tarnybos. Bendradarbiaujame tiek su nevyriausybinėmis situacijomis“, – sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Sudėtinga sutikti, nes, mano akimis, būtent skaidrumo be galo trūksta“, – mini E. Leonaitė.

Baltarusijos pasieniečiai pastaruoju metu platina vaizdus su mirusiais migrantais Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos pasienyje. Tačiau patikrinti šios informacijos neįmanoma. Savanoriai sako, kad į juos kreipėsi jau ne vieni dingusių migrantų ieškantys artimieji.

Skaityti visą pranešimą