Rajonuose kuriasi šeimos krizių centrai – kartais čia šeimos praleidžia ir metus

Prieš 1 metus 67

Augant poreikiui, rajonuose kuriasi šeimos krizių centrai. Iki šiol kai kurios sunkumus patiriančios šeimos pagalbą gaudavo tik aplinkiniuose rajonuose. Dabar laikinojo apgyvendinimo ir socialines paslaugas šeimoms, patiriančioms sunkumų, teikia 85 įstaigos.

Šakių rajone, Paluobių buvusioje mokykloje – įkurtuvių nuotaikos. Čia nuo naujųjų veiks šeimos krizių centras, vienintelis toks rajone. Kelerius metus sunkumus patiriančios mamos su vaikais laikinai būdavo apgyvendinamos aplinkinių savivaldybių įstaigose. Dabar čia gyventi galės 20 asmenų, vaikams darželis tame pačiame pastate.

„Poreikis yra, yra krizę yra patiriančių mamyčių. Krizių centro išlaikymas nėra pigus, bet tiesiog bus įdarbinami mūsų rajono žmonės“, – sako Šakių socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė.

Prieš porą metų šalyje veikė 61 krizių centras, šiemet – 85. Juos steigia nevyriausybinės organizacijos ir savivaldybės.

„Steigimui paties centro, infrastruktūros sukūrimui yra ES fondų lėšos, jos yra skirstomos per Regionų plėtros tarybas, nestacionarioms socialinėms paslaugoms steigti yra skiriamas prioritetas. Paslaugos finansavimas jau yra iš pačios savivaldybės“, – pasakoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Violeta Toleikienė.

Vilkaviškio rajone taip pat daugėja atvejų, kai moterys su vaikais negali gyventi nesaugioje aplinkoje. Šiemet tokių šeimų 11. Su kiekviena jų ne vieną mėnesį dirba atvejų vadybininkas, kai namuose nepasiekiama rezultato, šeimai siūloma apsigyventi Kybartų socialinių paslaugų centre.

„Kai žmogus negeba savo namuose susitvarkyti ar kai šeimoje gimsta naujagimis, namuose nėra kūrenama, nepakanka maisto, tada siūloma apsigyventi Kybartų paslaugų centre ir gauti paslaugą vietoje“, – aiškina Vilkaviškio socialinės pagalbos centro direktorė Rita Mickuvienė.

Šiuo metu Kybartuose gyvena trys moterys su vaikais. Tokiuose centruose ugdomi socialiniai ir buitiniai įgūdžiai. Šeimoms siūloma dalyvauti įvairiose veiklose, lankytis renginiuose, pastate veikia ir atvira jaunimo erdvė, joje galima sportuoti. Šeimos čia praleidžia kartais ir metus, siekiama jas grąžinti į visuomenę.

„Priklauso nuo pačių šeimų, kiek jos pačios nori įdėti indėlio, vienoms gal užtenka 3 mėnesių, kitiems reikia 6 mėnesių. Čia yra ta stotelė, kur tu arba taisaisi, arba priima sprendimą vaikų teisės ir paima vaikučius“, – kalba Kybartų socialinių paslaugų centro darbuotoja Ineta Brovko.

„Jos išsilaiko save pačios, jos perka iš savo lėšų maistą, skalbimo priemones, o mes suteikiam darbuotojų paslaugas, padėjėjų, psichologų. Taip pat vaikų priežiūrą, kai joms tenka lankytis tėvystės ugdymo įgūdžių kursuose, anoniminių alkoholikų susitikimuose“, – teigia Kybartų socialinių paslaugų centro vadovė Laima Bagdanavičienė.

Skaičiuojama, kad šeimos krizių centruose yra beveik 2 tūkst. laikinojo apgyvendinimo vietų, nuo metų pradžios tokia paslauga skirta 1700 asmenų.

Skaityti visą pranešimą