Puškino vardas bus ištrintas iš Kauno gimnazijos pavadinimo, Vilniuje ši mintis – nesuprantama

Prieš 2 metus 149

Kaunui paskelbus norą pervadinti mieste veikiančią rusų poeto Aleksandro Puškino vardu pavadintą gimnaziją, šios direktorius pabrėžė – siekiama, kad mokyklos pavadinimas atspindėtų tarptautiškumą. Tačiau Vilniuje tokį patį vardą turinčios gimnazijos vadovei ši idėja yra nesuprantama. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija aiškino, kad dėl pavadinimų laisvai sprendžia mokyklų steigėjai ir pačios ugdymo įstaigų bendruomenės.

Pabrėžiama, kad mokykloje mokoma ir rusų, o ne tik rusų kalba

Kauno miesto savivaldybė pirmadienį išplatintame pranešime žiniasklaidai paskelbė, kad mieste siekiama galutinai pašalinti bet kokias sąsajas su sovietine ideologija, jos simbolika ar Rusija, tęsiančia karą Ukrainoje. Užsiminta, kad planuojama rasti tinkamesnį pavadinimą Aleksandro Puškino gimnazijai, kuri, anot savivaldybės, neturi jokių tiesioginių sąsajų su šiuo Rusijos poetu, o rusų mokyklos etiketė seniai neatitinka realybės.

Kiek vėliau pirmadienį Kauno A. Puškino gimnazijos direktorius Erikas Griškevičius LRT.lt teigė, kad ugdymo įstaiga per pastaruosius 15 metų pakeitė kryptį ir judama tarptautiškumo link.

„Šiuo metu mūsų gimnazijoje mokosi 30 skirtingų tautybių [mokinių] ir visų pagrindinių tikėjimo konfesijų atstovai. <…> Orientuotis vien tik pavadinime į rusų kultūrą, pabrėžiant rusiškumą, kaip yra su A. Puškinu, – nelabai atitinka dabartinę tikrovę“, – aiškino E. Griškevičius.

Pasak jo, su bendruomene kol kas dar neaptartas gimnazijos pavadinimo keitimo klausimas, bet vyko pokalbis administracijos lygmeniu su Kauno miesto savivaldybe. Tai, kaip sakė pašnekovas, buvo aptarta praėjusios savaitės pabaigoje.

„Ten yra Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo darbo grupė, tada reikėtų išsirinkti, ką galėtume pasiūlyti bendruomenei. Bet šiaip administraciniu lygmeniu – su gimnazija, su gimnazijos tarybos pirmininku ir su [savivaldybės] administracija – jau trumpai aptarėme, kokie galėtų būti variantai. Paskui kreipsimės administraciniu lygmeniu, kad tai galėtume aptarti su bendruomene“, – teigė E. Griškevičius.

Naujasis gimnazijos pavadinimas, pašnekovo teigimu, nebūtų susijęs su asmenybėmis: norima neutralaus arba tokio, kuris pabrėžtų gimnazijos tarptautiškumą.

„Vienas iš variantų, bet tikrai tai nėra apsvarstytas pavadinimas, žiūrėjau, kad yra Vilniaus tarptautinė mokykla arba Lietuvos mastu yra Vienybės gimnazija. Yra tokie pavadinimai, nežinau, kuris variantas bus labiau priimtinas komisijai. Galvojame apie tarptautiškumą. Kalbėdamas su miesto administracija sakiau, kad ugdymas organizuojamas ir rusų kalba, o ne tik rusų kalba“, – pabrėžė E. Griškevičius.

Idėjos nesupranta

Vilniaus Aleksandro Puškino gimnazijos direktorei Jelenai Žurovskai toks Kauno miesto siūlymas atrodo nesuprantamas.

„Nežinau, tai 19 amžiaus klasikas, kuris išties į rusų kalbą įnešė labai daug... Ir dabar staiga atsisakyti visko... Man tai nesuprantama“, – kalbėjo J. Žurovska.

Ji pabrėžė, kad su Vilniumi A. Puškinas turi daug sąsajų.

„Siekiamybė pavadinti A. Puškino vardu mūsų gimnaziją buvo ilgas ir nuoseklus kelias. Ne taip paprasta buvo siekti to vardo. Vardas buvo suteiktas 2004 metais. Ir tai nebuvo iš piršto laužta. Vilniuje gyveno Puškino palikuonys, buvo ir Puškino gimnazija. Tų, kurių ne viena karta gyvena Vilniuje, artimieji baigė Puškino gimnaziją. Ir mano senelė prieš karą baigė Aleksandro Puškino gimnaziją“, – kalbėjo direktorė.

Sostinėje yra ir aktoriaus Vasilijaus Kačialovo vardu pavadinta ugdymo įstaiga.

„Kaunas yra Kaunas. Jame ir reikėtų klausti, kodėl tai vyksta“, – reaguodama į Kauno savivaldybės planus sakė Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnazijos direktorė Roza Dimentova.

R. Dimentova sakė, kad jos vadovaujamos mokyklos pavadinimui grėsmės nekiltų, mat rusų aktorius V. Kačialovas, kurio tikroji pavardė – Vasilijus Šverubovičius, gimė Vilniuje. Vėliau jis studijavo Sankt Peterburge, ten vaidino, mirė ir palaidotas Maskvoje.

„Jis iki aštuoniolikos metų gyveno čia, pas mus. Tėvas dirbo šventiku Vilniaus Šv. Mikalojaus cerkvėje. Tad jis turi sąsajų su Lietuva“, – sakė R. Dimentova.

Direktorė paaiškino, kad, renkant mokyklai pavadinimą, buvo atsižvelgta į tai, kad ugdymo įstaiga turi teatrą, o V. Kačialovas – aktorius.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija paaiškino, kad mokyklų pavadinimų keitimas – jų steigėjų reikalas.

„Dėl įstaigų pavadinimų, dėl to, kas geriausiai atitinka jų veiklos pobūdį, vertybes, laisvai sprendžia mokyklų steigėjai ir pačios įstaigų bendruomenės“, – paaiškino ministerija.

Skaityti visą pranešimą