Privačių mokyklų poreikis auga jau ir kaimuose, tačiau ministerija joms ūkio lėšų skirti nesvarsto

Prieš 2 metus 144

Kasmet daugėja vaikų, lankančių privačias mokyklas. Nevalstybinės švietimo įstaigos kuriasi ne tik didmiesčiuose, jų poreikis auga ir kaimuose. Pasak tokių mokyklų įkūrėjų, regionuose jų kurtųsi dar daugiau, tačiau Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sako neketinanti finansuoti privataus sektoriaus.

Į Anykščių rajono Burbiškio dvare įsikūrusią privačią mokyklą Benediktas Laurinavičius atveda sūnų. Kurį laiką gyvenęs Vilniuje ir Klaipėdoje, vyras sako, kad džiaugiasi, jog vaikas mokysis be didmiesčių šurmulio.

„Toks ir tikslas buvo savo vaikams suteikti ugdymo džiaugsmą. Sakyčiau taip, suteikti ugdymo džiaugsmą, ko aš asmeniškai negaliu pasakyt, kad labai patyriau“, – sako pradinuko tėtis.

Anykščių rajone nebuvo privačios mokyklos, tad Benediktas kartu su kitais tėvais sugalvojo patys tokią įkurti. Pirmus metus veikiančioje įstaigoje tėvai patys rūpinasi vaikų ugdymu.

„Išskirtinumas, kad patys tėvai – bendruomenė. Vat ir esam, kurie dalyvaujam čia nuo iki. Nuo administravimo, valdymo iki mokytojų paieškos“, – nurodo Šventosios upės mokyklos vadovė Aušra Baltrūnienė.

Pasak Nevalstybinių bendrojo ugdymo įstaigų asociacijos prezidentės, per pastaruosius metus tokių įstaigų populiarumas itin išaugo. Atsiranda poreikis ir regionuose, nes daugėja jaunų šeimų persikeliančių gyventi į kaimus.

„Esant nedideliam mokinių skaičiui, mokytojas būtų pajėgus pamatyti vaiką, jį gerai pažinti, o pažinęs, parinkti vaikui individualų ugdymo turinį“, – aiškina Nevalstybinių bendrojo ugdymo įstaigų asociacijos prezidentė Irena Baranauskienė.

Asociacijos prezidentės teigimu, kaimuose privačių mokyklų galėtų kurtis ir daugiau, tačiau susiduriama su finansavimo problema. Tokios įstaigos gauna mokinio krepšelį, bet, priešingai nei valstybinės mokyklos, negauna ūkio lėšų.

„Įneštų, užkurtų konkurenciją tam tikrą, o konkurencija yra pažangos variklis ir tose savivaldybėse, kurios taip paremtų mažas besisteigiančias mokyklas. Jos, ko gero, švietime laimėtų“, – įsitikinusi I. Baranauskienė.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras sako, kad tendencijos rodo nevalstybinių mokyklų poreikį regionuose, tačiau skirti joms ne tik mokinio krepšelį, bet ir ūkio lėšas, kol kas nesvarstoma.

„Tai yra privatus sektorius ir realiai mes, kaip valstybė, nereguliuojam to privataus sektoriaus nevalstybinių mokyklų, todėl ir nėra skiriamos ūkio lėšos“, – aiškina Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 90 nevalstybinių bendrojo lavinimo mokyklų. Jose mokosi beveik 20 tūkstančių vaikų.

Skaityti visą pranešimą