Prienų rajone modernizuotos beveik visos savivaldybės Priešgaisrinės tarnybos ugniagesių komandos

Prieš 1 metus 53

Prienų r. savivaldybėje iš šešių ugniagesių komandų atnaujintos penkių – Balbieriškio, Jiezno, Pakuonio, Stakliškių ir Šilavoto – gaisrinių pastatai, skelbia Lietuvos gaisrinės saugos asociacija. 

„Džiugina tai, kad gerinamos ugniagesių darbo sąlygos ir stengiamasi aprūpinti ugniagesius būtinomis darbo priemonėmis – gaisrine technika ir įranga bei apsauginėmis priemonėmis. Visa tai leidžia užtikrinti, kad ugniagesiai gali reaguoti greičiau įvykus nelaimei ir teikti kokybiškesnes paslaugas žmonėms“, – sako Lietuvos gaisrinės saugos asociacijos prezidentas Vytas Kaziliūnas.

Jau šiemet Prienų rajone planuojama galutinai atnaujinti Veiverių gaisrinės pastatą, kuriame jau anksčiau buvo pakeistas stogas ir langai. Apgriuvusias gaisrines su kiaurais šiferio stogais ir lauko tualetais bei sovietmetį menančiais ZIL sunkvežimiais garažuose Prienuose modernizuoti pasiryžo Jonas Kvietkauskas, šiuo metu einantis Prienų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininko pareigas, rašoma pranešime.

„Pradėjus dirbti Prienų rajono savivaldybės priešgaisrinėje tarnyboje, daug kas sakė, kad pražūsiu ir mažai kas tikėjo, kad man gali pavykti. Iš tiesų, radau apverktinos būklės gaisrinių pastatus, kur šaltą žiemą į vidų įvaryti automobiliai užšaldavo, ugniagesiai turėdavo eiti į lauko tualetus, o praustis po šaltu vandeniu, kurį paleisdavo iš gaisrinės automobilio žarnos,“ – sakė Tarnybos viršininkas.

Kodėl reikėjo atnaujinti gaisrines Prienų rajono savivaldybėje?

Laikotarpiu nuo 2019 m. ir 2022 m. gruodžio mėn. atnaujinti 5 ugniagesių komandų pastatai ir patalpos – Balbieriškio, Stakliškių, Jiezno, Šilavoto, Pakuonio. Anot Lietuvos gaisrinės saugos asociacijos pranešimo, daugumoje gaisrinių reikėjo įrengti paaukštintas garažo duris automobiliams, nes prieš tai naudoti sovietiniai buvo žemesni nei šiandieniniai naujai įsigyti ugniagesių automobiliai. Gaisrinėse atnaujinta šildymo sistema, todėl neteršiama aplinka, nes kūrenimui atsisakyta naudoti anglis. Vietoj anglių, šildantis deginami medžių pjuvenų briketai. Reikėjo perkloti naujai stogus gaisrinėse, nes vieni iš jų buvo kiauri, o kiti – iškloti sveikatai itin kenksmingu asbestiniu šiferiu, kurį visose Europos Sąjungos šalyse uždrausta naudoti dar 2005 metais. Modernizuojant gaisrines buvo labai svarbu sukurti patogias sąlygas ugniagesiams, todėl įrengėme patalpose miegamąsias erdves, dušus su karštu vandeniu, tualetus, spinteles daiktams ir virtuvėles.

Kaip atrodys šiemet pabaigta atnaujinti Veiverių gaisrinė?

Veiverių gaisrinė – paskutinė ir šeštoji visoje savivaldybėje, kurią atnaujins jau šiemet. Anot pranešimo, numatyta atnaujinti gaisrinės garažą, pakeisti dalį pastato stogo ir paremontuoti gaisrinės pastato išorės sienas. Ketinama modernizuoti ir gaisrinės pastato šildymo sistemą, siekiant ją padaryti ekonomiškesnę.

Anot Tarnybos viršininko, šiemet biudžete numatyti 148 tūkst. eurų visai Prienų rajono savivaldybės priešgaisrinei tarnybai.

„Labai gaila, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) nesugebėjo rasti pakankamai lėšų net ugniagesių atlyginimams už deleguotas funkcijas. Sudėtinga suvokti, kad net atlyginimams šiandien trūksta daugiau nei 50 tūkst. eurų. Visus PAGD skirtus pinigus teko paskirti vien ugniagesių atlyginimams, tuo tarpu – už automobilių benziną ar sunaudotą elektrą gaisrinėse ir kitas išlaidas turėsiu padengti iš savivaldybės skirtų lėšų. Veiverių gaisrinės atnaujinimui esu numatęs apie 40 tūkst. eurų, o tai yra mažesnė suma, nes šioje gaisrinėje jau esame pakeitę stogą, garažo duris ir langus“, – teigė jis.

Kaip sekasi atnaujinti savivaldybės ugniagesių automobilių parką ir kitas būtinas darbo priemones?

„Galiu pasidžiaugti, kad jau inicijavome viešąjį pirkimą naudotoms gaisrinės mašinoms už 37 tūkst. eurų. Gaisrinių parko atnaujinimui lėšas skyrė savivaldybė. Žinoma, gaila, kad teišgalime įsigyti tokius automobilius, kurie yra pagaminti 1995 ir 1997 metais, nes nauji automobiliai yra itin brangūs, todėl biudžete reikėtų nusimatyti kelis milijonus eurų“, – sako V. Kaziliūnas.

Šiandien visose savivaldybės ugniagesių komandose dirbantys ugniagesiai yra aprūpinti šalmais ir hermetiška specialia apranga. Vis dėlto, dalis aprangos komplektų yra nusidėvėję, o vieno tokio ugniagesio aprangos komplekto kaina siekia net apie 700 eurų. Stokojant lėšų, aprangos atnaujinimą stengiamasi įgyvendinti etapais, teigia jis.

Ko šiandien trūksta savivaldybių priešgaisrinėms tarnyboms, kad jos galėtų dar efektyviau vykdyti funkcijas?

Vykstančių į iškvietimą savivaldybių ugniagesių darbą apsunkina, kai pastarieji patys turi išsiaiškinti tikslią gaisro vietą ir suvesti tokį adresą į navigaciją, teigia V. Kaziliūnas. Tuo tarpu PAGD naudoja modernią aliarmavimo pranešimo sistemą, kai iš Pagalbos centro gautas gaisro ar kitokios nelaimės vietos tikslus adresas žemėlapyje yra persiunčiamas automatiškai į planšetinį kompiuterį, todėl ugniagesiai gali iškart sėsti į automobilį, negaištant papildomai laiko, kai reikia įvedinėti į navigaciją tam tikrą adresą. Maža to, automatiškai gavus adresą, galime būti tikri, kad jis bus tikslus, nes nebus suvestas ranka, sako jis.

Skaityti visą pranešimą