Priėmimas į aukštąsias mokyklas – vangesnis, justi matematikos egzamino poveikis, bet padėtis dar gali pasikeisti

Prieš 1 metus 80

Iki kito pirmadienio 12 val. dar registruojami prašymai stoti į aukštąsias mokyklas. Kaip rodo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMABPO) duomenys, kol kas priėmimas vangesnis, o galutiniai rezultatai gali būti prastesni nei prieš metus. Justi blogų matematikos egzamino rezultatų įtaka. Tačiau, kaip pabrėžė LAMABPO vadovas Pranas Žiliukas, padėtis per likusias dienas dar gali reikšmingai pasikeisti.    

Kaip LRT.lt sakė P. Žiliukas, abiturientai linkę tempti iki paskutinės minutės – dar ne visi suvedė galutinius duomenis, ne visi nurodė visus savo pageidavimus.

„Bus prastesni priėmimo rezultatai, tą puikiai suprantu. Tų, kurie atitinka valstybės finansuojamoms vietoms keliamus reikalavimus, kol kas matyti mažiau. Bet likusios dienos gali dar atnešti nemažą dalį stojančiųjų. Kad priartėtume prie pernykščių rezultatų, turi dar užsiregistruoti 2–3 tūkstančiai. Toks skaičius dar tikrai užsiregistruos, bet ar jie atitiks reikalavimus, neaišku. Jei registruosis stiprūs, mes turėsime pernykščius skaičius“, – apibendrino LAMABPO vadovas.

Šiemet numatyta 12,7 tūkst. valstybės finansuojamų vietų aukštosiose mokyklose – tiek universitetuose, tiek kolegijose.

Šiemet dalyvauti priėmime, šios dienos duomenimis, užsiregistravo 30,5 tūkst. asmenų, pernai šis rodiklis, pasibaigus pageidavimų teikimo terminui, siekė 34 tūksančius.

„Žodžiu, visuomenės noras siekti aukščiausio išsilavinimo neišblėsęs“, – sakė P. Žiliukas.

Tų, kurie atitinka minimalius reikalavimus konkuruoti tiek dėl mokamos, tiek dėl valstybės finansuojamos vietos, skaičius siekia 21,2 tūkst., pernai tokiu pat metu šis rodiklis siekė 16,2 tūkstančio.

Trečiadienio rytą buvo užsiregistravę 11 tūkst. asmenų – tiek šiemetinių, tiek ankstesnių metų abiturientų, kurie tenkina pretendentams į valstybės finansuojamas vietas keliamus reikalavimus. Pernai šis rodiklis analogišku metu siekė 15 tūkstančių.

Iš stoti pasiryžusių šiemetinių abiturientų į nemokamas vietas gali pretenduoti beveik 7 tūkst. Tai kol kas mažiau nei prieš metus.

„Bet jei prašymai bus pildomi tokiu tempu, kaip kad yra dabar, būsime arti praėjusių metų skaičių. Skaičiai bus kiek mažesni, puikiai suprantame, kad matematikos egzamino poveikis nepaneigiamas, jis sumažins
priėmimo skaičius, bet ar daug sumažins, dar didelis klausimas“, – aiškino LAMABPO vadovas.

Užsiregistravusiųjų į pedagogiką skaičiai, pasak P. Žiliuko, jau dabar panašūs į pernykščius, bet kol kas nežinia, ar šie pretendentai įveiks priėmimo kartelę. Pageidavimų pateikta daugiau į prioritetines studijų programas – matematiką, fiziką, chemiją. Tačiau kol kas neaišku, ar jie atitiks keliamus reikalavimus.

„Šios kelios dienos dar daug ką pakeis“, – mano P. Žiliukas.

17,6 proc. visų pirmųjų pageidavimų pateikta į socialinius mokslus, 14,3 proc. – į sveikatos mokslus, 11,4 proc. – į vadybą.

Šiemet kur kas paklausesnės menų studijos. P. Žiliukas sakė, kad šiemet populiaresni ir informatikos mokslai.

Skaityti visą pranešimą