Prezidentūra: Kreivys, atsisakydamas deklaruoti ryšį su „Ignitis grupe“, apsunkina situaciją

Prieš 1 metus 63

Prezidentūra teigia, kad energetikos ministras Dainius Kreivys, pareiškęs, kad neplanuoja deklaruoti netiesioginio ryšio su „Ignitis grupe“, tik apsunkina situaciją ir neišnaudoja galimybės pateikti aiškius atsakymus, palikdamas galimo interesų konflikto problemas ateičiai.

LRT Tyrimų skyrius skelbė, kad finansų viceministras Gediminas Norkūnas savo interesų deklaracijoje nedeklaravo, jog turi „Ignitis grupės“ akcijų ir gauna dividendų – jis deklaravo tik akcijų pirkimo faktą 2020 metų spalį, kai ministerijoje dar nedirbo. Vėliau tyrimą atliekantiems žurnalistams teigė šį savo interesą nurodęs. Taip pat nutarta, kad iki Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vertinimo jis „Ignitis grupės“ priežiūra ministerijoje neužsiims.

LRT taip pat atskleidė, jog „Ignitis grupės“ akcijų turi su D. Kreiviu susijusi įmonė „Norteo“, kurią kontroliuojančios bendrovės „Catus“ 40 proc. akcijų turi ministras. Jis sakė nežinantis apie „Norteo“ įsigytas akcijas, nėra šio ryšio deklaravęs ir žadėjo pasidomėti, ar reikia tai padaryti. Ministras galiausiai pasakė, kad minėto ryšio nedeklaruosiantis.

„Pirmiausia, kad deklaruotum, tai reikia turėti kažkokią įtaką. Energetikos ministerija neturi ir nepriima jokių sprendimų dėl „Igničio“, todėl ministerijos specialistų sprendimu, kurie dirba su viešaisiais interesais, jų manymu, tokio ryšio nereikia deklaruoti“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė D. Kreivys, paklaustas, ar ketina savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nurodyti, kad jo iš dalies valdoma įmonė turi „Ignitis grupės“ akcijų.

Prezidentūra laukia aiškių atsakymų

Prezidentūra, paklausta apie šią situaciją, pabrėžė, kad politinio pasitikėjimo pareigūnams – viceministrams, ministrams – visuomenė kelia aukštesnius skaidrumo ir etikos reikalavimus.

„Tai ypač svarbu dabar, kad susiduriame su itin išaugusiomis energetinių išteklių kainomis, o Vyriausybės priimami sprendimai dar įtaką tiek gyventojų sąskaitoms, tiek ir energijos gamybos bei tiekimo įmonių veiklai“, – atsakyme LRT.lt tvirtino prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Tomas Beržinskas.

Anot jo, prezidentas tikisi, kad VTEK išanalizuos ir įvertins tiek energetikos ministro, tiek finansų viceministro situacijas.

„Prezidento manymu, atsisakydamas deklaruoti ryšius su „Ignitis grupe“ ministras (D. Kreivys – LRT.lt) tik apsunkina situaciją ir tokiu būdu neišnaudoja galimybės pateikti aiškius atsakymus dėl ryšio pobūdžio paliekant galimus interesų konflikto ar jo regimybės problemas ir ateičiai“, – šalies vadovo vertinimą perdavė T. Beržinskas.

G. Nausėdos patarėjo teigimu, prezidentas kol kas su D. Kreiviu nebuvo aptaręs jo ryšių su „Ignitis grupė“ klausimo. Pasak T. Beržinsko, šiuo metu reikalingi „ne pavieniai paaiškinimai, o detalus atsakingos institucijos – šiuo atveju VTEK – tyrimas ir vertinimas“.

Anksčiau prabilo apie kenkimą žmonių pasitikėjimui valstybe

Anksčiau šią savaitę prezidentūrą, vertindama LRT Tyrimų skyriaus pakelbtą informaciją apie D. Kreivio ir G. Norkūno ryšius su „Ignitis grupe“, teigė, kad nedeklaruoti ryšiai kenkia žmonių pasitikėjimui valstybe.

Prezidentūros teigimu, tai, jog „Iginitis grupę“ tiesiogiai kuravęs finansų viceministras G. Norkūnas turi „Ignitis grupės“ akcijų ir to nebuvo tinkamai deklaravęs, yra labai rimtas reputacijos šešėlis Finansų ministerijai.

„Energetikos krizės kontekste tokio pobūdžio informacija yra labai rimtas reputacijos šešėlis Finansų ministerijai, valdančiai didžiausios valstybės kontroliuojamos bendrovės „Ignitis grupė“ akcijas. Net sukelta regimybė, kad neskaidriai veikiant gali būti piktnaudžiauta tarnyba ir galbūt pasipelnyta iš krizės, kenkia žmonių pasitikėjimui valstybe, kelia abejonių, ar valdžios įstaigos tarnauja žmonėms“, – skelbiama BNS atsiųstame prezidentūros komentare.

Kaip tuomet tvirtino prezidentūra, „ši situacija privalo būti nedelsiant ištirta atsakingų institucijų, privalo būti atsakyti visi klausimai ir priimta atitinkama politinė atsakomybė“.

„Prieš skiriant D. Kreivį energetikos ministru jis užtikrino prezidentą, kad neturi plačių interesų energetikos sektoriuje, o tais atvejais, kai jų bus, juos deklaruos ir nusišalins nuo sprendimų priėmimo. LRT tyrimo informacija, kad su ministru susijusi bendrovė turi „Ignitis grupės“ akcijų, tačiau tai nėra deklaruota, turi būti patikrinta ir įvertinta“, – teigė prezidentūra.

„Visuomenei neturi kilti nė mažiausių abejonių, kad energetikos ministro sprendimai gali būti paveikti jo privačių interesų“, – pabrėžta komentare.

Skaityti visą pranešimą