Praėjus 10 dienų po mįslingo 15-mečio dingimo Vilniuje – aklavietėje ir policija: deja, rezultato mes neturime

Prieš 1 metus 51

Dešimt dienų vykusios intensyvios Mykolo Davidonio paieškos kol kas bevaisės. Tą pripažįsta ir policija, pasak generalinio komisaro Renato Požėlos, kol kas didžioji šios istorijos dalis – paslaptinga ir pilna mįslių.

Rasta keletas dingusio paauglio asmeninių daiktų, tačiau paties vaikino pėdsakai dar neaptikti, nors savanorių išieškoti plotai stipriai plečiasi. Pareigūnai tiria įvairias versijas, kur ir kokiomis aplinkybėmis galėjo dingti jaunuolis, tačiau kol kas jokių tikrų žinių nėra.

„Kol šitas įvykis yra neišaiškintas, tol jis yra, kaip jau esu sakęs, gana mįslingas. Šalia nelaimingo atsitikimo galimybės policija tiria ir kitas versijas, kad galbūt jaunuolis galėjo tapti ir nusikaltimo auka“, – viešėdamas Klaipėdoje apie mįslingą jaunuolio dingimą Vilniuje pasakojo R. Požėla.

Jo teigimu, dar neatmesta nė viena šio įvykio versija, tiriama kiekviena aplinkybė.

„Nė viena versija nėra atmesta. Policija kartu su ugniagesiais gelbėtojais, Raudonuoju Kryžiumi, savanoriais tikrai vykdo intensyvias paieškos priemones, analizuoja turimą medžiagą. Na ir vis tiek tikimės rezultato, koks jis bebūtų. Kol kas, deja, rezultato mes jokio neturime“, – konstatavo policijos generalinis komisaras.

Į dingusio 15-mečio paieškas įsitraukė daugybė žmonių, vien paieškos grupėje socialinėje erdvėje užsiregistravo daugiau nei 20 tūkst. žmonių.

Tiesa, pareigūnų teigimu, tai ir privalumas, ir trūkumas, nes dalis asmenų ne tiek padeda, kiek skleidžia melagienas ar net klaidina pareigūnus.

„Visuomenės įsitraukimas tikrai padeda, tačiau šalia tų gerų norų turime, sakykime, pernelyg hiperaktyvių žmonių, nežinau, kokių minčių vedami jie teikia mums nepatikrintą ar nepagrįstą informaciją. Mes jau esame kreipęsi į visuomenę, kad mums visuomenės pagalba reikalinga, tačiau mums reikalingi faktai“, – pabrėžė R. Požėla.

Jo teigimu, pareigūnai sulaukia gausybės šios istorijos faktų interpretacijų, kartais ir išgalvotų istorijų, o dažnu atveju net ir pamokymų policijos pareigūnams, kaip dirbti šioje paieškoje.

„Norime pagalbos iš visuomenės, kuri padėtų mums vykdyti jaunuolio paiešką“, – sakė Lietuvos policijos vadovas.

10 parų be jokių pėdsakų: išnaršytos Neries pakrantės, kibs į vaizdo kamerų peržiūras

LRT.lt primena, kad antradienis – dešimta dingusio 15-mečio Mykolo Davidonio paieškų diena. Nors jokių vaikino pėdsakų vis dar neaptikta, paieškų mastai nemažėja. Tiesa, tiek savanoriai, tiek aktyviai paieškose dalyvaujantis paauglio tėvas Mindaugas sako, kad vaikino ieškoma ne tik vandenyje, šukuojamos ir aplinkinės teritorijos, miškai ir apleisti pastatai.

„Vykdant paiešką tikrinti viešojo transporto, viešojo stebėjimo, įstaigų kamerų įrašai. Tačiau mieste yra daug privataus naudojimo kamerų. Prašome gyventojus, verslus, kurie įsikūrę teritorijoje, pažymėtoje žemėlapyje, ir turinčius stebėjimo kamerų, peržiūrėti vasario 4 d. 16:30–20.00 val. vaizdo įrašus“, – naujausia savanorių žinia dalijamasi socialinėje erdvėje.

Jų teigimu, net jei įrašuose nebus aptikta jokios reikšmingos informacijos, tai padės paieškose.

„Nemažai kamerų mes jau esame nustatę, tačiau jų yra mažų, įrengtų įvairiose vietose, visų tikrai galėjome nepastebėti“, – rašoma prašyme visuomenei.

Ugniagesiai toliau intensyviai žvalgėsi Neryje

Dingusio 15-mečio ugniagesiai gelbėtojai pirmadienį Neryje ieškojo naudodami povandeninį droną ir vandens motociklą, tačiau dingęs Mykolas Davidonis vis dar nerastas.

Išžvalgyta upė ir abi jos pakrantės nuo Žirmūnų tilto iki „Litexpo“ parodų rūmų, skelbia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Paieškos darbams buvo naudota valtis, vandens motociklas, sonaras ir povandeninis dronas.

Vaikino paieškoms sukurtoje feisbuko grupėje „Mykolo paieška“ skelbiama, kad kasdien organizuotos paieškos komandos šukuoja Vilniaus miesto ir rajono teritoriją, apleistus pastatus, šulinius, miškus.

Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja antradienį BNS sakė, kad ikiteisminis tyrimas dėl paauglio dingimo atliekamas toliau.

Dingusiojo tėtis: pagrindinė versija – jis upėje

Kol kas vaikino pėdsakų aptikti nepavyko. Kaip LRT.lt dar šeštadienį sakė M. Davidonio tėvas Mindaugas, šeštadienį paieškas drumstė prastas oras.

„Pagrindinė mūsų versija, kad jis upėje. Bet tikriname ne tik upę, tikriname ir aplinkinius miškus. Žmonių, norinčių padėti, daug“, – šeštadienį LRT.lt kalbėjo Mindaugas Davidonis.

Tėvas labai dėkingas visiems savanoriams, besileidžiantiems į Mykolo paieškas.

„Tai nenusakomas jausmas. Tai suteikia impulsą, nuo ko atsispirti, ir jėgų. Susivienijo skirtingi žmonės, skirtingų pažiūrų“, – sakė M. Davidonis.

Jis pats visas dienas skuba ieškoti sūnaus, žmona, besirūpinanti kitu vaiku, paieškas koordinuoja daugiausia iš namų.

Skaityti visą pranešimą