Požėla apie bendradarbiavimą su Ukrainos policija: turime būti pasiruošę, jeigu Lietuvą ištiktų tokia pati situacija

Prieš 1 metus 65

Prasidėjus plataus masto karui Ukrainoje, Lietuvos policija pradėjo dar aktyviau bendradarbiauti su savo kolegomis ukrainiečiais. Kaip LRT RADIJUI sako policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, Lietuvos pareigūnai ne tik gali, bet ir privalo mokytis iš Ukrainos bei būti pasiruošę, jeigu šalį ištiktų tokia pati situacija.

„Tai vis tik yra ne vadovėlinės tiesos – tai yra patirtis, išrašyta mūsų kolegų ukrainiečių krauju. Tikrai be galo įdomi yra mums mūsų kolegų patirtis, nes kariaujant su tokiu agresoriumi kalbėti apie konvencijų veikimą turbūt yra labai sudėtinga. Okupantas renkasi taikinius neatsižvelgdamas į uniformos rūšį ar panašiai.

Ukrainos policijos pareigūnai petys į petį kovoja ir fronto linijose kartu su Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis, ir kartu turi užtikrinti policinių funkcijų vykdymą. Tai tos patirtys yra be galo mums įdomios, reikšmingos, būtinos. Tiesiog svarbiausia yra matyti, kokius namų darbus Lietuvos policija turėtų padaryti, jeigu vis tik ištiktų tokia situacija kaip Ukrainoje“, – teigia R. Požėla.

Policijos generalinis komisaras kaip bene svarbiausią jau išmoktą pamoką įvardija būtinybę užtikrinti Lietuvos pareigūnų aprūpinimą tinkama ekipuote ir ginkluote, nes būtent su šia problema prasidėjus karui ir susidūrė didelė dalis Ukrainos policijos pareigūnų.

„Čia mums svarbiausia, kokius mes galime rasti sprendimus, kad maksimaliai apsaugotume savo pareigūnus, kad mūsų kiekvienas pareigūnas žinotų, kur ir kada pasiimti tam tikrą ekipuotę, tam tikrą ginkluotę“, – tvirtina jis.

Paklaustas, ar reikiama ekipuotė ir ginkluotė yra realiai parengta, R. Požėla sako, jog „labai į detales aš lįsti nenorėčiau, kadangi tai sudaro ir tarnybos paslaptį. Tiesiog ta linkme mes kryptingai einame“.

Pašnekovas priduria, jog iš kolegų ukrainiečių mokomasi ir tokių dalykų, kaip taktikos, bendradarbiavimo su ginkluotosiomis pajėgomis ir policinių funkcijų vykdymo ne taikos metu.

Policijos generalinis komisaras LRT RADIJUI sako, jog jam dažnai tenka su kolegomis Ukrainoje susitikti ir gyvai. Anot R. Požėlos, tokių vizitų tikslai yra ir emociniai, ir praktiniai.

„Kalbant apie emocinius tikslus, [norime] parodyti Ukrainos kolegoms, kad jie tikrai nėra vieni, kad jie turi savo strateginius partnerius, kolegas, į kuriuos gali atsiremti. Aišku, galbūt mūsų valstybės ar institucijos dydis riboja tas mūsų galimybes, bet, nepaisant to, pagal savo išgales, mes praėjusiais metais suteikėme tikrai labai vertingą finansinę, materialinę paramą Ukrainos policijai.

(...) Tų tiesioginių vizitų metu, be abejo, gaunama ir ne viešo pobūdžio informacija, apie kurią negalime komunikuoti, sakykime, telefonu – planai, pasiruošimas, situacijos įvertinimas, išmoktos pamokos. Tai gyvybiškai svarbi informacija, kurią grįžus į Lietuvą tenka įgyvendinti“, – teigia pareigūnas.

Šiuo metu Lietuvos policijoje yra įdarbinta apie dešimt ukrainiečių. Kaip aiškina R. Požėla, tai pabėgėlio statusą turintys asmenys, o jų veikla daugiausia orientuota į darbą su Lietuvoje esančia Ukrainos bendruomene.

„Jie tikrai suteikia mums didžiulę paramą dirbant kartu su ukrainiečiais tiek ikiteisminio tyrimo rėmuose, tiek siekiant užtikrinti, kad ukrainiečiai netaptų prekybos žmonėmis aukomis. Tai tikrai turime abipusį gerą sprendimą ir šitas sprendimas pasiteisina.

Tik yra viena problema – mūsų įstatymai vis tik labai įrėmina asmenis, kurie nori dirbti ar dirba valstybės tarnyboje, bet neturi Lietuvos Respublikos pilietybės. Tai čia tenka kūrybiškai ieškoti sprendimų. Manau, mes juos radome“, – tvirtina R. Požėla.

Jo teigimu, įstatymų atlaisvinimas valstybės pareigūno darbą norintiems dirbti atvykėliams iš dalies padėtų išspręsti ir valstybės pareigūnų trūkumo problemą.

Politologas Alvydas Medalinskas, prasidėjus karui Ukrainoje tapęs policijos patarėju Ukrainai ir Moldovai, LRT RADIJUI sako, jog, žvelgiant į ukrainiečių pareigūnų darbą, akivaizdu, kokia svarbia valstybės institucija karo akivaizdoje tapo Ukrainos policija.

„Ji paėmė visą eilę funkcijų iš kitų struktūrų arba labai graudžiai pradėjo bendradarbiauti. (...) Ar tai būtų bendradarbiavimas su pasienio pareigūnais, ar su kariuomene, ar priešgaisrinės apsaugos (...) tarnyba – visa tai yra. Tai duoda galimybę daug geriau pažinti valstybę per atskirus regionus“, – aiškina A. Medalinskas.

Jo įsitikinimu, Lietuvos policija, plėtodama savo ryšius su kolegomis ukrainiečiais, „padarė labai svarbų žingsnį, kurio praktiškai kitos valstybės nedaro“.

Anot A. Medalinsko, Ukrainos patirtis Lietuvai padeda ne tik gerinti policijos darbą, bet ir skatina diskusijas politiniame lygmenyje. Jo teigimu, vieni iš tokių klausimų ir keliamų idėjų – įstatyminiai pakeitimai, leidžiantys policijos pareigūnams karo atveju panaudoti ginklą, taip pat įstatymu įteisintas į karo zoną vykstančių valstybės pareigūnų apdraudimas.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą