Posūkis 15-metės nužudymo Šiauliuose istorijoje: įtariamiesiems paskirtos ekspertizės, keliamas klausimas, ar jie pakaltinami

Prieš 1 metus 67

Teisėsaugai tiriant 15-metės nužudymo Šiauliuose aplinkybes, visiems keturiems įtariamiesiems paskirtos ambulatorinės teismo psichiatrijos ekspertizės, LRT.lt patvirtino Šiaulių apygardos prokuratūros atstovė Rasa Gelžinytė.

„Visiems įtariamiesiems paskirtos ambulatorinės teismo psichiatrijos ekspertizės“, – antradienį LRT.lt patvirtino R. Gelžinytė.

Prokuratūros atstovė patikslino, kad ambulatorinės teismo psichiatrijos ekspertizės yra skiriamos siekiant išsiaiškinti, ar nėra įtariamųjų atsakomybę naikinančių ar ribojančių sąlygų.

R. Gelžinytė patikino, kad per ekspertizę, kaip ir kitais atvejais, bus siekiama įvertinti, ar galimai nusikaltimą padarę asmenys yra pakaltinami, ar jiems nėra sutrikusi psichika.

„Ikiteisminio tyrimo metu svarbu nustatyti, ar įtariamieji nėra nepakaltinami ar ribotai pakaltinami, ar po nusikalstamos veikos padarymo jiems nėra sutrikusi psichika, ar jie gali suvokti savo veiksmų esmę ar juos valdyti“, – tvirtino Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė R. Gelžinytė.

Anot jos, ikiteisminį tyrimą dėl nepilnametės nužudymo Šiauliuose kuruojantys prokurorai platesnių komentarų šiuo metu neteikia, įtariamųjų parodymai nekomentuojami.

Tiesa, R. Gelžinytė užsiminė, kad vienas iš įtariamųjų asmenų (visi jie yra suimti) yra pateikęs skundą dėl sąlygų areštinėje. Šis pareiškimas buvo perduotas Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto ir vidaus tyrimo skyriui.

Prokuratūros atstovės teigimu, išvada dėl nukentėjusiosios apsvaigimo dar nėra gauta.

„Dalis duomenų apie įtariamųjų būklę nusikaltimo padarymo metu yra gauta, jų neskelbsime, kol tyrimas nebaigtas“, – tvirtino R. Gelžinytė.

Kūnas, įsuktas į kilimą, rastas prie konteinerio

LRT.lt primena, kad liepos 4 d. pranešta apie kraupų įvykį Šiauliuose – rasta nužudyta 15-metė paauglė. Nepilnametės, kaip vėliau paaiškėjo, augusios vaikų globos įstaigoje, kūnas, rastas įsuktas į kilimą, buvo su žaizda galvoje.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo.

Įtariamieji – nepilnametė (g. 2007 m.) ir trys vyrai (g. 2004, 1999 ir 2001 m.) uždaryti į areštinę. Įtariamai merginai šiuo metu yra 14 metų, nuo tokio amžiaus nepilnamečiai Lietuvoje jau gali būti teisiami dėl nužudymo.

Apie šį įvykį policijai pranešė vietos gyventojai, pastebėję pievoje prie konteinerio paliktą kruviną kilimą.

Šiaulių apylinkės teismas įtariamąjį, gim. 2001 m., leido suimti 2 mėnesiams, kiti įtariamieji – gim. 1999 m. ir 2004 m. – teismo sprendimu suimti 3 mėnesių laikotarpiui, o 2007 m. gim. įtariamajai skirtas 2 mėnesių suėmimas.

Vienas iš įtariamųjų – 1999 m. gimęs vyras – praeityje yra ne kartą teistas. Prokuratūros duomenimis, 2015 m. spalį asmens atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl Baudžiamojo kodekso 284 straipsnio 1 dalies, tai yra dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Detalesnė informacija apie tyrimo baigtį nepateikta.

2019 m. vasario 21 d. šis vyras teistas Šiaulių apygardos teismo pagal Baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 4 dalį, tai yra dėl mažamečio asmens seksualinio prievartavimo. Dėl šio nusikaltimo, anot prokuratūros, asmuo buvo pripažintas kaltu ir atliko laisvės atėmimo bausmę.

Šių metų balandžio 7 d. šis vyras įkliuvo teisėsaugai dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, gegužės 30 d. buvo priimtas teismo baudžiamasis įsakymas dėl šio baudžiamojo nusižengimo.

Šiuo metu nepilnametės nužudymu įtariamo asmens atžvilgiu atliekamas ir kitas ikiteisminis tyrimas – dėl plėšimo. Tyrimas pradėtas po 2022 m. birželio 15 d. galimai įvykdytos nusikalstamos veikos.

Skaityti visą pranešimą