Politologė: riaušės prie Seimo ir švilpimas per Sausio 13-osios atspindi ir didžiulį gyventojų nepasitenkinimą

Prieš 1 metus 74

2021 metais prie Seimo įvykusios riaušės, taip pat skandalingas praeitų metų Sausio 13-osios minėjimas, kai buvo nušvilpti politikai ir net Laisvės premijos laureatė, nebuvo vien priešiškų jėgų darbas, sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Laba diena, Lietuva“ kalbinta politologė Gabrielė Burbulytė. Anot jos, šie įvykiai tapo didelio nepasitenkinimo valdžia ir ekonomine situacija išdava.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo užpernai rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pirmadienį Vilniaus apygardos prokuratūra pranešė, kad kaltinimai vadinamojoje riaušių byloje pareikšti 87 asmenims.

„Daug buvo kalbama apie <...> užsienio valstybių įtakas, ir tam tikrų vietinių politikų įtakas. Buvo kalbama, kad tai yra organizuota, bet iš to, ką mes matome šiandien, labiau panašu, kad tie žmonės, kurie yra traukiami atsakomybėn, priklauso tai gaivališkai jėgai, kuri jau vietoje įsitraukė (į riaušes – LRT.lt), pajutusi didžiulę emocinę bangą“, – svarsto G. Bubulytė.

Pasak pašnekovės, nepasitenkinimas valdžia įprastai yra išsakomas arba privačiai, arba internetinėje erdvėje. Tačiau pabrėžia, kad kai kurių gyventojų atviram pykčiui įsiplieksti užtenka ir nedidelės kibirkšties.

Pernai Sausio 13-osios minėjimas taip pat virto skandalu. Tąkart greta parlamento rūmų susirinko gausus būrys protesto dalyvių, jie tikino protestuosiantys prieš Vyriausybės priimamus sprendimus ir pandemijos valdymo situaciją.

Protestuotojai nušvilpė ir politikus, ir netgi Laisvės premijos laureatę. Politologė sako, jog šiemet gyventojų nuotaikos dar prastesnės nei pernai tuo pačiu metu, tačiau skiriasi kitos aplinkybės.

„Tų kibirkščių <...> šią akimirką mes turime mažiau nei turėjome pernai. Todėl tikėtina, kad visi minėjimai <...> šiemet praeis ramiau, jeigu nebus įskeltos kibirkšties“, – mano G. Burbulytė.

Tiesa, ji įvardija, kad viena tokių kibirkščių gali tapti mokesčių reforma apie kurią, pasak pašnekovės, su visuomene visiškai nėra diskutuojama, nors mokesčiai visada yra skaudi tema gyventojams.

„Kiek tenka stebėti pasaulinės praktikos, pats žodis „mokesčiai“ sukelia labai daug aistrų visuomenėje <...>. Tai gali suveikti kaip labai rimta kibirkštis labai dideliam visuomenės nepasitenkinimui sukelti“, – perspėja ekspertė.

Skaityti visą pranešimą