Politologė: opozicijai vertinga rudens sesiją pradėti interpeliacija užsienio reikalų ministrui

Prieš 1 metus 90

Dėl Kaliningrado tranzito situacijos pozicija tvirtina sieksianti interpeliacijos užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui. Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė aiškina – toks politinis įrankis yra naudingas artėjant Seimo rudens sesijai.

„Interpeliacijų tikslas paprastai yra atkreipti visuomenės dėmesį ir kad opozicija parodytų savo darbą, kurios priedermė yra oponuoti. <...> Kad opozicijai pačiai iš savo, vadinkime, resursų pavyktų interpeliaciją surengti taip, kad galiausiai ministras būtų priverstas atsistatydinti, tikrai galimybių yra mažai“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Laba diena, Lietuva“ komentuoja politologė.

R. Urbonaitė nurodo, kad daugiausia klausimų jai kelia pats interpeliacijos turinys.

„Kaip ir pagrindinis aspektas, apie kurį viskas turėtų suktis, yra Kaliningrado tranzito klausimas. Tačiau kitas klausimas – o ko bus klausiama? Ar bus klausiama ir prašoma, kad Gabrielius Landsbergis pasiaiškintų ir prisiimtų atsakomybę už Europos Komisijos veiksmus, kas iš esmės yra neįmanoma, ar bus klausiamo to, kus ir prezidentas vienaip ar kitaip galėjo ir turėjo dalyvauti, nes yra ir Europos Vadovų Tarybos susitikimai? Ir, beje, po vieno iš paskutinių prezidentas aiškiai buvo pasakęs, kad valstybės išreiškė solidarumą su Lietuva. Tai klaustukas – o kas ten toliau nutiko“, – aiškina pašnekovė.

Ji priduria, kad prie klausimų dėl turinio kelia ir pačios opozicijos naratyvas dėl šios situacijos. Pasak politologės, jis keitėsi.

„Man atrodo, kad šitos interpeliacijos turinys, tikėtina, gali būti gana neaiškus, tuo labiau, kad keitėsi ir pačios opozicijos pozicijos – iš pradžių buvo sakoma, kaip blogai, kad mes ėmėmės tokios griežtos pozicijos, o paskui, kai jau sulaukėme antros Europos Komisijos išvados, gairių, tada buvo sakyta, kad mes čia kaip tik per silpnai reaguojame“, – teigia R. Urbonaitės.

Ryškus G. Landsbergio kritikas šioje situacijoje yra Saulius Skvernelis, pastebi pašnekovė. Tačiau ji taip pat pabrėžia, kad jis turi bene artimiausių kontaktų su Europos Komisija – S. Skvernelio bendražygis yra eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

„Norėčiau priminti, kad Saulius Skvernelis turi patį stipriausią ir labiausiai tiesioginį ryšį su Europos Komisija, nes nieko kito, o Sauliaus Skvernelio bendražygis yra eurokomisaras, t. y. Virginijus Sinkevičius. Tai galėtų susiskambinti ir pasikalbėti, ką ten Europos Komisija šneka, kokia jos pozicija iš tikrų yra ir dėl ko ji yra tokia“, – svarsto ji.

Politologė mano, kad interpeliacija užsienio reikalų ministrui šiuo laikotarpiu būtų naudinga.

„Man atrodo, kad tai (interpeliacija G. Landsbergiui – LRT.lt) labiau toks triukšmo kėlimas ir opozicija tikrai, jeigu žiūrint iš tokios politinės technologijos pusės, yra vertinga rudens sesiją pradėti interpeliacija užsienio reikalų ministrui, kuris be visa ko yra didžiausią frakciją turinčios partijos pirmininkas“, – teigia ji.

Visgi tikimybė, kad interpeliacija pavyktų, anot politologės, yra labai maža: „Kaip ir su visomis kitomis interpeliacijomis, kurias mes stebime Seime“.

Pasak R. Urbonaitės, ji galėtų įvykti, jei pačioje valdančiojoje koalicijoje įvyktų „tektoniniai lūžiai“.

„Kas irgi gali būti, bet kol kas tai prognozuoti būtų sudėtinga. Tai labiau tik hipotetinė galimybė“, – tvirtina politologė.

LRT.lt primena, kad opozicija dėl Kaliningrado tranzito istorijos planuoja inicijuoti interpeliaciją užsienio reikalų ministrui, konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui.

Europos Komisija naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per ES teritoriją, tačiau tik šio eksklavo poreikiams.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į ES šalis.Šis sprendimas Lietuvoje buvo sutiktas kritiškai. Ekspertai tikino, kad Maskva tai įvertins kaip silpnumo ženklą, kiti rėžė – tai yra diplomatinė Lietuvos valdžios kapituliacija.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą. Lietuvos ir EK atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Lietuvos atstovai pareiškė vykdysiantys atnaujintas EK gaires dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą.

Skaityti visą pranešimą