Politologė apie Uspaskicho valdomus prekybos centrus Rusijoje: galime prisiminti, kur jis bėgo, kai turėjo problemų

Prieš 2 metus 149

Ketvirtadienį portalas LRT.lt paskelbė, kad europarlamentaras Viktoras Uspaskichas Rusijoje nuo praėjusių metų vasaros valdo du prekybos centrus. Kaip teigė pats politikas, jis neketina jų atsisakyti, nes tai nestrateginės įmonės. Tuo metu Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektorė Rima Urbonaitė tikina, kad dabar matomas politiko dviveidiškumas ir kviečia prisiminti, kur politikas bėgo, kai turėjo problemų.

Išgirdęs LRT.lt klausimus apie turimą verslą Rusijoje, politikas ėmė teigti, kad pirmasis iš visų politinių partijų lyderių pareiškė paramą Ukrainai, be to prasidėjus karui, apie 40 proc. krito pajamos. Politologė teigia, kad tokie argumentai nėra svarbūs.

„Koks mums skirtumas, kad pajamos krito, prie ko čia tos pajamos. Klausimas yra, ar tu vystai valstybėje, kuri šiai dienai yra agresorė, kuri žudo žmones, verslą ir tokiu pat būdu šitą valstybę remi?“ – LRT TELEVIZIJAI sako politologė.

Ji išskiria, kad net jei tai nėra strateginė bendrovė, ji vis tiek bent dalį mokesčių moka Rusijoje, o be sąlyčio su tos šalies biurokratais verslo iš viso neįmanoma vystyti.

„Man atrodo, kad čia dėmesys turi būti ir visiškai aišku, kad V. Uspaskichas ko neatsisako, tai neatsisako gebėjimo manipuliuoti, spekuliuoti. Galime prisiminti, kad kai jis turėjo teisinių problemų, kur bėgo? Jis bėgo į Rusiją“, – primena politologė.

R. Urbonaitė tikisi, kad toks V. Uspaskicho elgesys ir bandymas tam tikra prasme išsėdėti vienu metu bus tinkamai įvertintas tiek rinkėjų, tiek politikų, nes europarlamentaras yra Darbo partijos ašis.

„Čia turi būti aiški išvada, kad turime aiškų įrodymą dėl V. Uspaskicho dviveidiškumo ir pirmiausia savo interesų žiūrėjimo“, – priduria politologė.

LRT.lt primena, kad prekybos centrų savininku V. Uspaskich tapo tik praėjusių metų vasarą, kai vaikai jam perleido didžiąją dalį Lietuvoje veikiančios bendrovės UAB „Edvervita“ akcijų.

Tarptautinių registrų duomenimis UAB „Edvervita“ yra didžiausia Rusijoje esančios bendrovės „Vikonda development“ akcininkė turinti 78,5 proc. akcijų. Taip pat po 10,75 proc. akcijų turi V. Uspaskicho sūnus Eduardas Uspaskichas ir politiko dukra Julija Uspaskich. Lietuvos Registrų centro duomenimis iki 2021 m. birželio 1 d. UAB „Edvervitą“ lygiomis dalimis po 50 proc. priklausė politiko vaikams Julijai ir Eduardui Uspaskichams, tačiau nuo praėjusių metų birželio vaikai perleido dalį akcijų tėčiui, kuris šiuo metu turi 80 proc. UAB „Edvervita“ akcijų, o vaikai – po 10 proc.

V. Uspaskichui priklausanti bendrovė „Vikonda development“ Rusijoje valdo du prekybos centrus „Vikonda“. Vienas jų stovi 200 tūkst. gyventojų turinčiame Rybinske, o kitas 35 tūkst. gyventojų turinčiame Koryazhma mieste, Lenino prospekte.

Skaityti visą pranešimą