Politologė apie Karbauskį: kuo toliau, tuo mažiau turi su kuo kalbėtis opozicijoje

Prieš 1 metus 94

Parlamentaras Giedrius Surplys pranešė metams suspenduojantis savo narystę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS). „Opozicija vis nori griauti realiai veikiančią Vyriausybę, bet kol kas tiktai griūna ir išsiskirsto šešėlinė Ramūno Karbauskio vyriausybė“, – pastebi politologė Rima Urbonaitė.

Pašnekovė tvirtina, kad kol kas tik šešėlinė vyriausybė patiria kadrų „nubyrėjimus“.

„Vienas paskutiniųjų nubyrėjimų yra Giedriaus Surplio išėjimas ir narystės atsisakymas bent jau kuriam laikui. <...> Bet Ramūnas Karbauskis, kuris taip stipriai iš tikrųjų sureagavo, rodo keletą dalykų – kad iš esmės situacija nėra gera, nors jis bando pasakyti, kad čia nieko tokio neįvyko, bet realiai toliau tas „nubyrėjimas“ vyksta, kadrų nutekėjimas vyksta“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Laba diena, Lietuva“ komentuoja politologė.

„Valstiečių“ lyderis susiduria ir su kita problema – konkurencija su Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“.

„Aišku, jis dar turi kovoti su tuo, kad Saulius Skvernelis kai kuriuos tuo kadrus privilioja ir natūralu, kad takoskyra, kibirkštys tarp Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio toliau jos netgi aštrėja“, – mano R. Urbonaitė.

Pašnekovė visgi pastebi, kad daugiau kritiką dažniau išsako R. Karbauskis S. Skvernelio atžvilgiu.

„Saulius Skvernelis čia laikosi trasi santūriau, tarsi Ramūno Karbauskio jo matymo lauke ir nebebūtų“, – priduria ji.

Taigi politologė įžvelgia gilesnę problemą R. Karbauskui – galimų partnerių trūkumą. Anot jos, „valstiečiai“ tampa vieniši.

„Kuo toliau, tuo mažiau jis turi ir su kuo kalbėtis opozicijoje. Kitaip tariant, „valstiečiai“ kažkuria prasme tampa vieniši. Jie ir iš vidaus „nubyra“, bet kuo toliau, tuo mažiau turi ir potencialių partnerių“, – aiškina ji.

Toks iššūkis, anot R. Urbonaitės, kelia svarbų klausimą dėl partijos ateities, ypač 2024 m. vykstančiuose Seimo rinkimuose.

„Jeigu nesustiprės ir partija iš vidaus, ir neis į tam tikrus kompromisus, kalbant apie opoziciją ir kitas opozicines frakcijas, tai jie gali visiškai atsidurti vienumoje ir netgi paraštėse. Tada klausimas netgi, kokios jų perspektyvos yra toliau, pavyzdžiui, 2024 m. Seimo rinkimuose? Nes jeigu tu dabar su nieko nesišneki, tai jeigu tu vis dar planuoji kažkada grįžti į valdžią – o mes žinome, kad viena partija paprastai valdžios nesudaro, reikia sudarinėti koalicijas, – tai su kuo tu šnekėsiesi? Nes toks jausmas, kad Ramūnas Karbauskis ne tai kad draugų, bent jau tokių prijaučiančių sau nebeturi ir kuo toliau, tuo labiau visus atstumia“, – tvirtina pašnekovė.

Pasak jos, toks „valstiečių“ lyderio elgesys gali nulemti liūdną baigtį partijai artėjančiuose rinkimuose.

„Ramūnas Karbauskis renkasi taktiką gana keistą, t. y. ir nesaugoti žmonių savo partijos viduje, bet tuo pačiu neieškoti ir tam tikrų bendradarbiavimo formatų su kitomis opozicijos frakcijomis, kitaip tariant, dar labiau jas atstumti. Tai veda daugiau į atskalūnišką kelią, kur, deja, bet tada 2024 m. rinkimai gali būti tiesiog labai liūdna istorija partijai“, – teigia ji.

Skaityti visą pranešimą