Politologė apie Jedinskio skandalą: po incidentų matome atsiprašymus dėl varnelės – nematome radikalių partijos žingsnių

Prieš 2 metus 237

Dėl Seimo nario Česlavo Olševskio patarėjo Zbignevo Jedinskio Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą. Z. Jedinskis ragino Lenkiją išstoti iš Europos Sąjungos ir NATO, bendra-darbiauti su Rusija. Pasak T. V. Raskevičiaus, Z. Jedinskis gali kelti grėsmę, nes prieina prie visų Seimo duomenų. Pats Z. Jedinskis situacijos nekomentuoja, o jį įdarbinęs Česlavas Olševskis atleisti patarėjo neketina.

„Esu laisvas žmogus, galiu sakyti ir rašyti ką noriu, tai ir rašysiu, sakysiu.“

Taip 2020-ųjų spalį Z. Jedinskis kalbėjo, sužinojęs, kad Seimo narys nebebus. Į parlamentą tuoj pat grįžo kaip išrinkto Lenkų rinkimų akcijos politiko Č. Olševskio patarėjas. Ir išties – rašo. Paskutinė skandalinga jo žinutė – kad Lenkija turėtų palikti Europos Sąjungą ir NATO bei megzti ryšius su Rusija.

„Rytoj į Seimą kreipsis Zelenskis, o Seime vis dar dirba vatnikai“, – pareiškė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Dėl to T. V. Raskevičius kreipėsi į Lietuvos saugumą ir Vadovybės apsaugos tarnybą su prašymu įvertinti, ar Z. Jedinskio lankymasis Seime nekelia grėsmės ir pavojaus Seimo nariams bei valstybės vadovybei.

„Tai reiškia, kad jis įeina į Seimo rūmus laisvai, prieina prie duomenų bazės, turi visų Seimo narių kontaktinius telefono numerius. Jei jis transliuoja prokremliškas pažiūras, kas galėtų paneigti, kad jis tam tikrą informaciją perduoda ir nacionaliniam saugumui grėsmę keliančioms struktūroms“, – sako Seimo narys.

Z. Jedinskis situacijos nekomentuoja: „Atsiprašau, su LRT aš nebendrauju“.

Nedaug kalbesnis ir Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

„Nėra jis mūsų narys ir taškas“, – tvirtino V. Tomaševskis, atsakęs, kad Z. Jedinskis partijos nariu nebėra jau nuo praėjusios savaitės.

Seime Z. Jedinskis – politinio pasitikėjimo pareigūnas, todėl jį atleisti gali tik Č. Olševskis. O jis to daryti neketina, nebent Valstybės saugumo departamentas (VSD) pateiks išvadą, kad Z. Jedinskis gali kelti grėsmę.

„Vertinu kaip jo asmeninę nuomonę, tik taip ji turi būti vertinama. Jei VSD matys grėsmę, be abejo, bus ir reakcija. Jis man patariniauja. Jo funkcija neapima tarptautinės politikos tematikos ir taip toliau. Jis kuruoja toliau, kaip patarėjas patariniauja man dėl žmogaus gyvybės apsaugos, tai yra aborto įstatymo“, – teigia Č. Olševskis.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad Z. Jedinskio retorika kartojasi. Vykstant protestams Baltarusijoje jis aiškino, kad juos malšinantis režimas tik gina Konstituciją. Tačiau Z. Jedinskis vis vien vedė Lenkų rinkimų akciją Seimo rinkimuose.

„Problema pagrindinė, kad Z. Jedinskis buvo numeris vienas partijos sąrašuose kandidatuojant Seime, tai siunčia rimtą signalą, kad tokios nuotaikos ir pažiūros yra šitoje partijoje“, – teigia Rytų Europos studijų centro politikos analitikas Adam Roževič.

MRU lektorė, politologė Rima Urbonaitė pažymi, kad tai nėra vieno asmens problema, tai – partijos problema.

„Po įvairių incidentų, kurie kyla ne pirmą kartą, mes matome atsiprašymus dėl varnelės, mes nematome radikalių partijos žingsnių, kad jie įrodytų, kad asmenys ir tokios pozicijos partijoje nepriimtinos“, – sako R. Urbonaitė.

Saugumo departamentas patvirtino, kad Seimo nario kreipimąsi pirmadienį gavo ir vertina jo teisinį pagrindą.

Skaityti visą pranešimą