Policija ruošiasi gegužės 9-ajai: nors masiškų grėsmių neįžvelgiama, planuojama skirti šimtus pareigūnų

Prieš 2 metus 158

Identifikuota per 300 objektų, kurie gegužės 9-ąją gali tapti traukos ir dėmesio centru, vykdoma socialinių tinklų stebėsena ir skiriamos didesnės policijos pajėgos. Apie tokias priemones sekmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Rytoj gegužės 9-oji diena. Kadangi mes labai rimtai žiūrime į rytojaus dieną ir prieš panašaus pobūdžio renginius kiekvieną kartą mes kartu su pareigūnais, šiuo atveju – su generaliniu komisaru išvakarėse aptarėme rytojaus dieną. Aptarėme mūsų galimas rizikas ir pasiruošimą.

Tikrai noriu informuoti, kad yra identifikuoti pagrindiniai rizikos objektai. Yra sudėliotos atitinkamai pajėgos, kurios dirbs ir stebės situaciją“, – spaudos konferencijoje sakė A. Bilotaitė.

Paprašyta patikslinti, kokie objektai identifikuoti, ministrė teigė, kad jie yra skirtingų lygių ir jų iš viso yra apie 300. „Kiekvienam pagal riziką yra numatyta atitinkamos pajėgos“, – pridūrė A. Bilotaitė.

Anot jos, daugiausia tai vietos, kurios gali sutraukti daug žmonių minėjimų metu, ir kiti objektai, kurie pirmadienį gali traukti didesnį dėmesį. Visi jie, ministrės teigimu, paskirstyti į tris rizikos grupes.

Paklausta, kokiems scenarijams yra ruošiamasi, A. Bilotaitė patikino, kad „visokiems“.

Anot Vidaus reikalų ministerijos vadovės, taip pat dar akyliau nei įprastai bus stebima ir socialinių tinklų erdvė.

„Yra prašymas Lietuvos gyventojams, kad pirmiausia nepasiduotų provokacijoms, laikytųsi įstatymų. Žinome, kad tam tikra atributika yra draudžiama, todėl prašoma į tai reaguoti ir nedaryti pažeidimų“, – sakė ministrė.

Jos teigimu, policijos pajėgos yra pasirengusios. „Mūsų pareigūnai yra profesionalūs ir aš net neabejoju, kad visos rizikos bus suvaldytos“, – tikino A. Bilotaitė.

Komisaras Renatas Požėla taip pat patikino, kad policijos pareigūnai yra pasirengę ir bendradarbiauja su žvalgybos institucijomis.

„[Policija] pati proaktyviai renka informaciją iš įvairių šaltinių. Taip pat ir iš socialinės erdvės“, – nurodė R. Požėla.

Jis patvirtino, kad yra identifikuota per 300 objektų, tarp kurių – galimos susirinkimo vietos, kapinės ir kitos vietos, kuriose yra įvairūs Antrojo pasaulinio karo atminimo objektai.

Sustiprinta šių objektų apsauga bus pradėta vykdyti jau pirmadienio naktį.

„Gegužės 9-ajai yra dedikuoti šimtai pareigūnų. Ne dešimtys, o šimtai. Jie iš esmės orientuosis į galimas grėsmes būtent rytdieną. Buvo klausimas, kokios tos grėsmės. Tai galimi konfliktai, sakykime taip, tarp kitas nuomones turinčių mūsų gyventojų. Tarp tų asmenų, kurie ateina į kapines paminėti būtent gegužės 9 d., ir kitų asmenų, kurie galbūt turi kitą požiūrį į gegužės 9 d.“, – komentavo R. Požėla.

„Ar mes matome šiandien labai realias grėsmes, pasižyminčias masiškumu? Atsakau, kad ne. Taip, pavienes grėsmes matome, pavienius asmenis stebime, kurie turi įvairių idėjų“, – pridūrė komisaras.

Jis taip pat priminė, kad dėl teisinių pokyčių už draudžiamų simbolių naudojimą gali būti skirta 300–700 eurų bauda. „Reaguosime į draudžiamų simbolių galimą nešiojimą, demonstravimą. Ar mes reaguosime taip, kad iškart čia ir dabar sieksime tą simbolį pašalinti? Turbūt kad ne. Bet gali būti tokia situacija, kai žmogų įspėjus, užfiksavus jo asmenybę, jo padarytą pažeidimą šitą asmenį bauda pasieks, kad ir tos pačios dienos vakarą ar kitą dieną“, – komentavo R. Požėla.

Jeigu vis dėlto bus fiksuoti masiniai pažeidimai, policijos pareigūnai veiks nedelsdami, patikino komisaras.

Pasak ministrės, Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje kilusi migracijos krizė pademonstravo, kad Europos Sąjungą, kurios išorinę sieną saugo ir Lietuva, yra vieninga.

„Prasidėjus šiai krizei, mes sulaukėme nemažai pagalbos iš ES. Pirmiausia reikėtų pradėti kalbėti apie europinę, finansinę paramą. Sulaukėme 15 mln. eurų paramos iš Sienos saugumo fondo. Taip pat pačiai migrantų krizei, jos suvaldymui gavome 42 mln. eurų. (...) Tikrai nuo pat pirmųjų dienų, kai pradėjome svarstyti apie fizinį barjerą, kai mums trūko koncertinos, kai reikėjo tam tikrų dalykų, tikrai atsiliepė nemažai ES. Tiesiog mums padovanojo reikiamų dalykų ir mes pradėjome koncertinos, fizinio barjero statybą“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Ji teigė, jog pirmasis fizinio barjero statybos etapas yra baigtas – nutiesta 330 km koncertinos.

Skaityti visą pranešimą