Policija: gegužės 9-ąją pavieniai žmonės pasiryžę demonstruoti draudžiamą simboliką

Prieš 2 metus 117

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas teigia, kad gegužės 9-ąją visoje Lietuvoje dirbs sustiprintos policijos pajėgos. Anot jo, jei pareigūnai pamatys asmenis, dėvinčius draudžiamą simboliką, įspės apie tai, juos identifikuos ir galiausiai bus skiriamos baudos. Policija, pasak A. Paulausko, turi žinių, kad pavieniai asmenys ketina demonstruoti draudžiamą simboliką, tačiau apie organizuotas grupes, kurios galėtų pažeidinėti įstatymus, esą informacijos nėra.

„Sustiprintos pajėgos pradeda dirbti nuo gegužės 8 dienos“, – žurnalistams penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė A. Paulauskas.

Pasak jo, šalyje per gegužės 9-osios minėjimą dirbs 170 policijos ekipažų, apie 400 pareigūnų.

Anot A. Paulausko, policija visoje Lietuvoje identifikavo 21 didelės rizikos ir 180 vidutinės rizikos objektų, kuriems gegužės 9-ąją skirs didesnį dėmesį, prie jų pareigūnų bus daugiau.

„Tai yra didmiesčiuose esančios vietos, paminėjimo vietos, pavyzdžiui, Vilniuje tai yra Antakalnio kapinės. Ir kiekvienas praktiškai didesnis miestas – Kaunas, Klaipėda, Šiauliai – turi tam tikras atmintinas vietas, kurios dažnai yra miesto centre. Mes matome, kad jos istoriškai lankomos aktyviausiai, tiems objektams policija skirs daugiausiai dėmesio“, – aiškino A. Paulauskas.

Vėliau jis pridūrė, kad policijos akiratyje bus ir objektai, esantys Šalčininkuose, Palangoje.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas teigė, kad policijos pareigūnai, jei pamatys asmenis, dėvinčius, nešančius Georgijaus juosteles ar kitą draudžiamą simboliką, užfiksuos šiuos asmenims ir vėliau jiems skirs baudas.

„Pareigūnai yra instruktuoti, kad tokiais atvejais jie turėtų turimomis vaizdo priemonėmis fiksuoti visus tuos asmenims ir vėliau, nusistatę asmenybes, skirsime baudas“, – kalbėjo jis.

„Tikrai stengsimės nekonfliktuoti, nekelti konfliktų ir tikrai turbūt policija jėgą naudos išimtinais atvejais, tai yra, jei prieš pačius policininkus bus naudojama vienokia ar kitokia jėga. Kitais atvejais dėsime visas pastangas tas situacijas išspręsti taikiai, tai yra įspėti žmones apie tai, jei jie dėvi draudžiamą simboliką, atributiką, nutraukti tuos veiksmus, nusistatyti jų asmenybes ir toliau leisti eiti į kapines, pagerbti žuvusiuosius“, – pridūrė A. Paulauskas.

Jo teigimu, policija turi žinių, kad pavieniai asmenys gali demonstruoti draudžiamą simboliką, tačiau, pasak A. Paulausko, apie organizuotą veikimą ar žmonių grupes, kurie planuotų pažeisti įstatymus, informacijos nėra.

„Turime žinių apie galbūt pavienius asmenis, kurie yra pasiryžę eiti su tam tikra simbolika ir ją demonstruoti. Apie kažkokias grupes, kurios galėtų turėti kažkokios įtakos viešajai tvarkai, kad rinktųsi didesnės grupės, tokios informacijos neturime“, – aiškino jis.

Rusijoje gegužės 9-ąją minima pergalės Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją diena. Vilniuje, dažniausiai Antakalnio kapinėse, taip pat neretai vyksta šios dienos minėjimas, kurio metu atvykusieji puošiasi Georgijaus juostelėmis. Šiemet Seimas dėl karo Ukrainoje uždraudė šio simbolio demonstravimą. Baudos už šios simbolikos demonstravimą siekia nuo 300 iki 700 eurų.

Skaityti visą pranešimą