Po skaudžių įvykių su nepilnamečiais policija konstatuoja: nusikaltimų daugėjo, o profsąjunga atšauna – trūksta šimtų pareigūnų

Prieš 1 metus 73

Siekdama mažinti nusikalstamumą Vidaus reikalų ministerija ketina daugiau dėmesio skirti prevencijai. Pasak ministrės Agnės Bilotaitės, dabar ji chaotiška, nėra centralizuoto modelio. Policija skelbia, kad pernai nusikaltimų ir nusižengimų registruota daugiau, nei užpernai. 

Policija Klaipėdoje aiškinasi įvykio, susijusio su nepilnamete, aplinkybes. Į šį mišką greta gyvenamojo kvartalo antradienio vakarą iškviesta ir greitoji medicinos pagalba, ir policija: pranešta apie sužalotą nepilnametę.

„Objektyviai apžiūrėjus, ji buvo sunkioje komos būklėje. <...> Buvo dalinai su rūbais, buvo purvina, buvo sušalusi“, – nurodė Klaipėdos greitosios pagalbos stoties atstovė Nijolė Dambrauskienė.

Pasak policijos vadovo, vakare švęsta Valentino diena, kur galbūt nepilnamečiai vartojo alkoholį, ir nesaikingai.

„Viena nepilnametė, kuri gulėjo ar buvo tempiama jai nustatytas virš trijų promilių girtumas ir mes šiai minutei neturime duomenų, kad tai buvo užpuolimas“, – teigia policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Pranešimų apie nepilnamečių merginų užpuolimus padaugėjo Vilniuje. Vienas įtariamasis sulaikytas. Tačiau, pasak generalinio policijos komisaro, sostinėje nesiaučia kokia nors nusikaltėlių grupuotė.

„Nebuvo, kad mane kas užpultų“, – sako kalbinta moteris.

„Gal jaunimui gali būti kažkokia baimė. Šiaip labai vėlai nesiruošiu vaikščioti, tai nėra taip jau baisu“, – teigia kita gyventoja.

„Praėjusiais metais policija registravo daugiau kaip 3 tūkst. naujų nusikalstamų veikų lyginant su 2021 metų skaičiais ir tai sudarė 8,2 proc. augimo, tačiau nusikalstamumo struktūra ir jos pokyčiai leidžia teigti, kad kriminogeninė situacija šalyje išlieka stabili“, – mini R. Požėla.

Policijos profesinės sąjungos vadovė sako, kad situacija nėra tokia gera, kaip piešia vadovybė. Vien Vilniuje trūksta 400 pareigūnų.

„Pajėgų trūksta, sureaguoti į įvykius laiku yra sudėtinga. Kai yra kažkoks pranešimas ar reikalinga pagalba, jie tiesiog per raciją kviečia, prašo pagalbos ir jos sulaukti yra sudėtinga ir sunku“, – teigia Policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė.

Vidaus reikalų ministerija siekdama mažinti nusikalstamumo lygį žada daugiau dėmesio skirti prevencijai, rengia ir įstatymą. Ministrės teigimu, iki šiol nėra net centralizuoto prevencijos modelio.

„Kiekvienai savivaldybei turi būti paruošiamos tikslinės priemonės, tai reiškia, kad mes neturėtumėm taikyti bendro modelio, kuris esą tinka visiems, bet jis netinka“, – sako vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, bus kuriama prevencijos taryba, kuri nustatys prioritetus, užduotis.

Skaityti visą pranešimą